Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon gru 19, 2011 15:40 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Po to jest zobowiazanie o kastracji,by nie mnożyć nieszczęść.Za dużo ich na tym forum.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon gru 19, 2011 16:41 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

ASK@ pisze:Po to jest zobowiazanie o kastracji,by nie mnożyć nieszczęść.Za dużo ich na tym forum.

A w takim celu :) Już myślałem, że dzieje się tak z czym spotkałem się kiedyś z racji kupna przez znajomego rasowego psa, że właściciel (hodowca) nakazał mu podpisać papierek, że nie może on rozmnażać psa przez jakiś tam okres czasu.

dawid1984

Od: Nie gru 18, 2011 0:42

Post » Pon gru 19, 2011 16:47 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Bo hodowcy sprzedają zarówno koty z przeznaczeniem hodowlanym/wystawowym lub nie. Jeśli nie ma się zamiaru zakładać hodowli kupuje się kota na tzw. "kolanka"- część hodowli kastruje kota przed wydaniem do nowego domu(warto zapoznac się z tematem wczesnej kastracji) lub podpisuje umowę w której z reguły jest podany termin do którego zaświadczenie o kastracji trzeba dostarczyc do hodowcy.
Po przeczytaniu kilku woich postów dochodzę do wniosku ,że nie miałeś wcześniej kota?
Dlaczego interesuje cię kot perski?(to jedna z bardziej wymagających ras pod względem pielęgnacji)

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Pon gru 19, 2011 17:42 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Heh...też bym miła wątpliwości co do wyadoptowania Ci kota a wiem o kilku fajnych kotch do adopcji.
Kot z adopcji to zwykle większa szansa na problemy zdrowotne ,a Ty jesteś zwolennikiem rozwiązań tzw "radykalnych".
Np.moja perska i cudnej urody maleńka Amelka czasem robi siczki poza kuwetą (sika znaczy) a i kupa w jednym miejscu łazienki się zdarzy (mniejszy problem,ale jest!).Była kotem wychodzacym-nie ma czegoś takiego jak PERS WYCHODZĄCY- i czasem zapomina o kuwetce.
Nie wiem czy nie spotkałaby jej u Ciebie jakaś radykalno-skuteczna forma leczenia: np.kot leje-usypiamy lejka.
Aczkolwiek mogę się co do Ciebie całkowicie mylić.

Odpowiedz mi proszę na jedno pytanie: skoro jesteś absolutnym nowicjuszem w kwestiach kocich to skąd u Ciebie tak radykalne poglądy???
Przecież niewiele wiesz o kotach (?) a uznałeś usunięcie pazurów za najlepsze rozwiązanie dla kota...

Ale mogę się mylić.

Persidła są świetne ale wymagają poświęcenia im czasu.Trzba czesać,myć oczy i ponosić koszty badań zwłaszcza profilu nerkowego.
Mają boskie charakterki-wiesz- pers to jedyne zwierze na świecie, które ucieka w stronę goniącego:)
Moje persice nie wiedzą np,że jak się odwrócę do nich tyłem to nadal ja i biegną sprawdzić tożsamość tej baby co to się nagle pojawiła w naszym domu...a starsza gubi się w nocy w mieszkaniu i muszę wstawać i ją odnajdywać (przynosić do sypialni).
Jesteś pewien??? :mrgreen:

A jakbyś pobył z np.niekastrowanym kocurem w jednym domu jeden dzień...to byś go zaraz pobiegł wykastrować...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pon gru 19, 2011 20:14 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

kotkins pisze:Heh...też bym miła wątpliwości co do wyadoptowania Ci kota a wiem o kilku fajnych kotch do adopcji.
Kot z adopcji to zwykle większa szansa na problemy zdrowotne ,a Ty jesteś zwolennikiem rozwiązań tzw "radykalnych".
Np.moja perska i cudnej urody maleńka Amelka czasem robi siczki poza kuwetą (sika znaczy) a i kupa w jednym miejscu łazienki się zdarzy (mniejszy problem,ale jest!).Była kotem wychodzacym-nie ma czegoś takiego jak PERS WYCHODZĄCY- i czasem zapomina o kuwetce.
Nie wiem czy nie spotkałaby jej u Ciebie jakaś radykalno-skuteczna forma leczenia: np.kot leje-usypiamy lejka.
Aczkolwiek mogę się co do Ciebie całkowicie mylić.

Odpowiedz mi proszę na jedno pytanie: skoro jesteś absolutnym nowicjuszem w kwestiach kocich to skąd u Ciebie tak radykalne poglądy???
Przecież niewiele wiesz o kotach (?) a uznałeś usunięcie pazurów za najlepsze rozwiązanie dla kota...

Ale mogę się mylić.

Persidła są świetne ale wymagają poświęcenia im czasu.Trzba czesać,myć oczy i ponosić koszty badań zwłaszcza profilu nerkowego.
Mają boskie charakterki-wiesz- pers to jedyne zwierze na świecie, które ucieka w stronę goniącego:)
Moje persice nie wiedzą np,że jak się odwrócę do nich tyłem to nadal ja i biegną sprawdzić tożsamość tej baby co to się nagle pojawiła w naszym domu...a starsza gubi się w nocy w mieszkaniu i muszę wstawać i ją odnajdywać (przynosić do sypialni).
Jesteś pewien??? :mrgreen:

A jakbyś pobył z np.niekastrowanym kocurem w jednym domu jeden dzień...to byś go zaraz pobiegł wykastrować...

Wiesz powiem ci szczerze daruj sobie tego typu wybiegi! Nie jestem typem, który potrafi jeździć tylko po kimś by się wyżyć. Tamto co napisałem było związane z dwoma rzeczami, raz wiedziałem, że w USA robi się tego typu zabiegi i jest to na porządku dziennym w Polsce jest inaczej. Kolejna sprawa to, że co się tam stało to się nie odstanie (w sensie co zrobiła wspomniana agnieszka, może wyrażę się jaśniej do czego została przez weta namówiona). Dlatego interesuje mnie sprawa tego kota by się dowiedzieć co z nim jest warto by to ktoś sprawdzić. Nie jestem zwolennikiem usypiania ani kotów ani psów, chociaż są od tego wyjątki. Np. mój pies był to mój ulubiony jamnik, który został otruty i miał perforację jelita na kilku odcinkach, operacja niestety nie wchodziła w rachubę gdyż pies był totalnie wycieńczony upływem krwi. Niestety rodzice podjęli decyzję o jego uśpieniu gdyż pies strasznie cierpiał. Mocno mnie dotknęła jego strata do tej pory mam jego fotkę w domu na honorowym miejscu :)

dawid1984

Post » Pon gru 19, 2011 20:22 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

KOTEK1988 pisze:Bo hodowcy sprzedają zarówno koty z przeznaczeniem hodowlanym/wystawowym lub nie. Jeśli nie ma się zamiaru zakładać hodowli kupuje się kota na tzw. "kolanka"- część hodowli kastruje kota przed wydaniem do nowego domu(warto zapoznac się z tematem wczesnej kastracji) lub podpisuje umowę w której z reguły jest podany termin do którego zaświadczenie o kastracji trzeba dostarczyc do hodowcy.
Po przeczytaniu kilku woich postów dochodzę do wniosku ,że nie miałeś wcześniej kota?
Dlaczego interesuje cię kot perski?(to jedna z bardziej wymagających ras pod względem pielęgnacji)

Interesuję się persami dlatego, że podobają się mi z racji charakteru i swoistego uroku.

A kota miałem :) Nawet udało się mi go uratować z rąk niezbyt odpowiedzialnych kolegów w akademiku, którzy wzięli sobie kotka bo była "moda" na studiach jeden wziął i oni wzięli. Tylko, że jak się okazało skończył jako królik doświadczalny eksperymentów narkotycznych. Przy czym zapomnieli o kuwecie i jedzeniu... Kota wziąłem i tak sobie już parę ładnych latek żyje u moich dziadków odwdzięczając się za wikt łowieniem myszy :)

dawid1984

Post » Pon gru 19, 2011 20:50 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Taaaak... tamten -"pazurowy"-zadziwiająco podobny wątek do wątku sprzed mniej więcej miesiąca.Pojawiła się na nim młoda matka ,która chciała wyadoptować kota (znajdę?).I szeroko opisywała jak to kolega uśpił kota, który nagle zaczął sikać po świeżo wyremontowanym domu.Nadmieniła ponadto, że na leczenie kota nie wyrzucałaby pieniędzy bo ma ich mało dla siebie i dziecka.Kot rzecz(!) nabyta???
Rzecz jasna na forum zawrzało.
Prowokacja???
Dlatego nie dziw się ,że ja i inni po Twoim wystąpieniu w obronie Agnieszki jesteśmy nieco sceptyczni.

Przepraszam,ale czy mógłbyś mi powiedzieć jakiego to rodzaju wybiegi powinnam sobie darować??? 8O
Nie bardzo zrozumiałam -cóż -może Twoja polszczyzna jest nieco za bardzo...hm...potoczysta i literacka???
Moja wina...

Rozumiem,że "nie jesteś typem ,który potrafi tylko jeździć po kimś żeby się wyżyć", bardzo mnie to cieszy...ale nie rozumiem jaki to ma związek z usunięciem pazurów ewentualną adopcją/kupnem persa??
To super ,że masz taki mily charakter...ale do tego nie jest wymagane ani świadectwo moralności, ani zaświadczenie o niekaralności. :D

Jest forum "perskie" nazywa się Planeta Persja- kopalnia wiedzy o tej rasie i tam ogłaszają się też hodowle.
Poczytaj zanim zdecydujesz się na ta rasę.
Moja przygoda z kotami zaczęła się od brytyjczyka, to łatwiejsza rasa.
Są też egzotyki.Bardzo przypominają persy, mają ich charaktery ale mniej sprawiają kłopotu z pielęgnacją.

Niekastrowane kocury poprostu śmierdzą.Kociczkom grozi ropomacicze nawet w przypadku podawania antykoncepcji hormonalnej.Ponadto mają ciągle rujkę, co jest na codzień poprostu upierdliwe.

Poczytaj o rasie, o pilęgnacji.
Mam dwa persy i wiem o czym piszę.
W ogóle to forum jest kopalnią wiedzy o kotach...nic tylko czytać i się uczyć!

kotkins

Post » Pon gru 19, 2011 23:22 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Ja opiekowałam się persem znajomej tydzień i..nigdy więcej za żadne pieniądze-pielęgnacja futra/oczu itd. mnie przerasta.Dlatego proponuje dużo poczytać o ich pielęgnacji.Bo wygląd to nie wszystko, a żeby mieć w domu taką śliczną puchatą kuleczkę -to trzeba poświęcić sporo czasu i pieniędzy-moja znajoma kąpie swojego persa w szamponie za..250 zł,plus jeszcze jakieś zasypki, plus preparat przy oczach(kocio jest biały więc roboty o wiele więcej)...wymieniać można długo.

KOTEK1988

Post » Pon gru 19, 2011 23:36 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Persy sa specyficzne. Kocury to takie cieple kluchy za to kotki sa czesto 'charakterne'. Poczytaj najlepiej watki odratowanych persiakow i zobaczysz ile z nimi moze byc roboty. Persy nie sa milymi statecznymi miskami i uwazam, ze ich psychika jest duzo bardziej skomplikowana niz innych ras.

A propos kontrowersyjnego watku: chlopie, to ze w USA cos jest legalne i popularne wcale nie znaczy, ze jest dobre. W Bangladeszu wydaje sie za maz 10letnie dziewczynki, ktore czesto umieraja przy porodzie rok pozniej. Uwazasz, ze zdobede sympatie wydajac swoja corke w podobnym wieku i potem wzruszajac ramionami 'bo tak sie robi w Bangladeszu'??

Mary_Poole

Od: Wto lut 03, 2009 21:51

Post » Wto gru 20, 2011 0:08 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Mary_Poole pisze:Persy sa specyficzne. Kocury to takie cieple kluchy za to kotki sa czesto 'charakterne'. Poczytaj najlepiej watki odratowanych persiakow i zobaczysz ile z nimi moze byc roboty. Persy nie sa milymi statecznymi miskami i uwazam, ze ich psychika jest duzo bardziej skomplikowana niz innych ras.

A propos kontrowersyjnego watku: chlopie, to ze w USA cos jest legalne i popularne wcale nie znaczy, ze jest dobre. W Bangladeszu wydaje sie za maz 10letnie dziewczynki, ktore czesto umieraja przy porodzie rok pozniej. Uwazasz, ze zdobede sympatie wydajac swoja corke w podobnym wieku i potem wzruszajac ramionami 'bo tak sie robi w Bangladeszu'??

Kobieto :P jest tam to legalne i częste i tyle bez wchodzenia w ten temat bo się tutaj zrobi "bajzel". Nie ma sensu się czepiać... ja nikomu nie każę tego robić. Ja tylko uważam, że Agnieszka to wierzchołek góry lodowej, jej wet to jest jej fundament i tutaj należałoby działać, bo ona zrobiła to raz (nie ma umiejętności ani sprzętu by to robić) - [tylko błagam nie czepiajcie się tego słowa, że raz!]. Ukarać należy weterynarza by tego więcej nie zalecił/nie zrobił.

Taaaak... tamten -"pazurowy"-zadziwiająco podobny wątek do wątku sprzed mniej więcej miesiąca.Pojawiła się na nim młoda matka ,która chciała wyadoptować kota (znajdę?).I szeroko opisywała jak to kolega uśpił kota, który nagle zaczął sikać po świeżo wyremontowanym domu.Nadmieniła ponadto, że na leczenie kota nie wyrzucałaby pieniędzy bo ma ich mało dla siebie i dziecka.Kot rzecz(!) nabyta???
Rzecz jasna na forum zawrzało.
Prowokacja???

A sprawdzaliście czy to prowokacja? Zresztą po fakcie to każdy mógłby się wyprzeć itp.

Nie bardzo zrozumiałam -cóż -może Twoja polszczyzna jest nieco za bardzo...hm...potoczysta i literacka???
Moja wina...

Tego zupełnie nie rozumiem? Mówię i piszę w tym samym języku co ty :)

Jest forum "perskie" nazywa się Planeta Persja- kopalnia wiedzy o tej rasie i tam ogłaszają się też hodowle.
Poczytaj zanim zdecydujesz się na ta rasę.
Moja przygoda z kotami zaczęła się od brytyjczyka, to łatwiejsza rasa.
Są też egzotyki.Bardzo przypominają persy, mają ich charaktery ale mniej sprawiają kłopotu z pielęgnacją.

Dzięki za informacje odnośnie forum. Brytyjczki też rozważam. A odnośnie persów to wiem "sporo" gdyż sąsiadka ma persa i sporo od niej wiem.

Niekastrowane kocury poprostu śmierdzą.Kociczkom grozi ropomacicze nawet w przypadku podawania antykoncepcji hormonalnej.Ponadto mają ciągle rujkę, co jest na codzień poprostu upierdliwe.

Tutaj rozmawialiśmy odnośnie sensu podpisywania umów zakazujących rozmnażania przez nowego właściciela tam podałem dla przykładu psy. Dla mojego znajomego było to dziwne z racji, że rodzaj zakazu nakazu w tym sensie powinien zależeć od człowieka. Taka osoba powinna wiedzieć na co się pisze.

Ja opiekowałam się persem znajomej tydzień i..nigdy więcej za żadne pieniądze-pielęgnacja futra/oczu itd. mnie przerasta.Dlatego proponuje dużo poczytać o ich pielęgnacji.Bo wygląd to nie wszystko, a żeby mieć w domu taką śliczną puchatą kuleczkę -to trzeba poświęcić sporo czasu i pieniędzy-moja znajoma kąpie swojego persa w szamponie za..250 zł,plus jeszcze jakieś zasypki, plus preparat przy oczach(kocio jest biały więc roboty o wiele więcej)...wymieniać można długo.

Zgadzam się, że pielęgnacja futra etc może męczyć, ale ja to lubię :) Mam w domu psiaka, który też wymaga tego typu zabiegów (Chow-Chow).

Rozumiem,że "nie jesteś typem ,który potrafi tylko jeździć po kimś żeby się wyżyć", bardzo mnie to cieszy...ale nie rozumiem jaki to ma związek z usunięciem pazurów ewentualną adopcją/kupnem persa??

Atakując mnie nic nie zyskujecie, powinniście zająć się tym weterynarzem i pociągnąć go do odpowiedzialności.

dawid1984

Post » Wto gru 20, 2011 11:55 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Nie "powinniście" tylko "powinniśmy" -też zabrałeś głos w tej sprawie.
Jestem umówiona z panią w prokuraturze na piątek.Inni też zgłaszają.

Jesteś zdaje się nieco przewrażliwiony, nikt Cię nie atakuje, najwyżej z Ciebie żartuje (ikonka przy cytacie-zauwazyłeś??)

Mary ma rację.Poczytaj jej wątek i "poznaj" Hogatę, jej perską ,przepiękna kotkę.
Persice to często jędze.
Są wspaniałe dla człowieka- moja Fionia to wzór doskonałych manier i czułości dla mnie.Ale dla drugiej perskiej rezydentki Amelki jest straszna.Wali ją łapą kiedy tylko można.
Łatwiej jest wziąść malego kota bo np.mozna przyuczyć do pielęgnacji.
Amelia nie znosi czesania...a Oskar Dalii, którego musi co jakis czas golić bo się nie daje dotknąć szczotką, czy Dimka Ezzme, który ma podobnie??
Dorosły kot z psem może sie nie dogadać (miałam taką sytuację z rosyjskim niebieskim i nie chciałabym tego przezyć znowu, szyłam psu ucho nawet!), kociak powinien bez trudu.

Bri są bardzo zdystansowanymi kotami, mają "długie ruchy" do świata.Mój bri Felix po nastaniu innych kotów przeniósł sie do moich rodziców.Jest zdecydowanym solistą.
Egzo są fajne.Podobno łatwiejsze i mniej "charakterne".

Koniecznie poczytaj na Planecie o persach, tam jest też o egzo.
I czasem są ogłoszenia hodowli "oddam kota za cenę kastracji", albo z niewielką dopłatą- to młode koty, z rodowodami.

Jesli szukasz w typie- mamy tu kilka kotów, m.in. u Kasi w Kocim Świecie są trzy persy.Wymagają dopieszczenia, ale ładne z nich koty.Oczywiście to byłaby adopcja.Z wszystkimi "ceregielami" (poczytaj o tym, jest w kocim ABC zdaje się)

kotkins

Post » Wto gru 20, 2011 23:37 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

Nie "powinniście" tylko "powinniśmy" -też zabrałeś głos w tej sprawie.
Jestem umówiona z panią w prokuraturze na piątek.Inni też zgłaszają.

Tutaj się zgodzę tylko informujcie co jak można pomóc. A co do zgłoszeń powinno to być w tej samej prokuraturze by się bałagan z tego nie zrobił

Mary ma rację.Poczytaj jej wątek i "poznaj" Hogatę, jej perską ,przepiękna kotkę.
Persice to często jędze.

Poczytam :)

Łatwiej jest wziąść malego kota bo np.mozna przyuczyć do pielęgnacji.

Tutaj się zgadzam

Ale dla drugiej perskiej rezydentki Amelki jest straszna.Wali ją łapą kiedy tylko można.

Wiadomo, konkurencja do pieszczot :)

dawid1984

Post » Śro gru 21, 2011 0:33 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

dawid1984 pisze:Dla mojego znajomego było to dziwne z racji, że rodzaj zakazu nakazu w tym sensie powinien zależeć od człowieka. Taka osoba powinna wiedzieć na co się pisze.

Taki zakaz zależy od tego, kto kota uratował, wychuchał, odkarmił, wyleczył, nie dosypiał nocy, nie dojadał, bo musiał jechać do weta itp.itd. I nie po to to robił, żeby potem ktoś sobie kota rozmnożył, sprzedawał maluchy, a potem, kiedy kot już przestanie się nadawać na reproduktora - wywalił na ulicę, żeby ktoś inny znów go zabierał, leczył.. itp.
Nie ma rozmnażania. Koniec i kropka. A jak się komuś nie podoba, to niech kupi w hodowli, zapłaci odpowiednią kwotę, jeździ na wystawy, uzyska tytuł reproduktora i rozmnaża.
dawid1984 pisze:Zgadzam się, że pielęgnacja futra etc może męczyć, ale ja to lubię :) Mam w domu psiaka, który też wymaga tego typu zabiegów (Chow-Chow).

Wybacz, ale kot, który nie lubi czesania, to jest coś zupełnie innego niż pies. I wielu właścicieli długowłosych kotów ma z tym problem. Chodzą więc do fryzjera i golą. Więc po co trzymać długowłosego kota, skoro i tak jest krótkowłosy? Faktycznie w tym momencie lepiej zastanów się nad egzotykiem. Dużo mniej problemów.

Chcesz kota? Właśnie mam czarnego persa. Końcówka grzybicy do leczenia, drze się nocami, czasem sika w dziwnych miejscach. Cena: 10tys. Bierzesz? :twisted:
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

Post » Śro gru 21, 2011 14:40 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

:wink: Edzina co ty tak tanio-wyprzedaż świąteczna :lol: Ja bym już gnała z kasą :wink:

KOTEK1988

Post » Śro gru 21, 2011 14:54 Re: Wrocław - Kupię Perskiego Kota

A.. Niech stracę.. :wink:
Nieprzespane noce gratis. :twisted:
Ja myślę, że my tu powinniśmy się cenić. Nasze koty są dużo droższe niż z jakiejś tam hodowli. :wink:
dorzuć się do sterylek: https://www.ratujemyzwierzaki.pl/azg dla bezdomnych: KRS 0000338819

Edzina

Od: Czw lut 10, 2005 12:07

[poprzednia][następna]