Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
aivlis pisze:Znam to dobrze i wiem jak jest na wsi. Zaraz wysyłam maila do gminy, mam nadzieję, że Ci pomogą. Masz dla nich na jedzenie?
masza44 pisze:Witam, jestem na miau pierwszy raz bo ja psami się zajmuję i raczej na dogomanii aktywna jestem. Ale przy okazji kontroli stanu psów w jednym z ośrodków w Bieszczadach poproszono mnie o pomoc w sprawie kotów.To ośrodek wypoczynkowy, mają stadninę, minizoo, podrzucają im psy i koty , najczęściej w ciąży lub małe szczeniaki i kociaki. Oni je karmią, ale wykarmić ok 50 kotów z których większość jest dzika i przychodzi tylko na jedzenie jest ciężko. Moim zdaniem kilka kotów jest do adopcji na już- same do mnie przyszły, ocierały się, łaziły za mną jak szłam do psów. Najbardziej przydałaby się sterylizacja tych dzikich kotów żeby się już więcej nie mnożyły. STONZ w Sanoku robi takie akcje dla gminy Sanok, ale ośrodek jest w gminie Solina, która nie ma umowy z żadnym weterynarzem powiatowym ani ze schroniskiem i w ogóle ignoruje problem bezdomnych zwierząt. Nie wiem jak im pomóc, nie wiem czy są fundacje które pokryłyby koszty sterylizacji a przede wszystkim je zorganizowały i wyłapały te koty do sterylizacji...Ci ludzie tam w ośrodku raczej nic z tym nie zrobią, bo mają swoja robotę, a problem się rozrasta. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Wpisałam się tutaj bo sprawa podobna
piccolo pisze:masza44 pisze:Witam, jestem na miau pierwszy raz bo ja psami się zajmuję i raczej na dogomanii aktywna jestem. Ale przy okazji kontroli stanu psów w jednym z ośrodków w Bieszczadach poproszono mnie o pomoc w sprawie kotów.To ośrodek wypoczynkowy, mają stadninę, minizoo, podrzucają im psy i koty , najczęściej w ciąży lub małe szczeniaki i kociaki. Oni je karmią, ale wykarmić ok 50 kotów z których większość jest dzika i przychodzi tylko na jedzenie jest ciężko. Moim zdaniem kilka kotów jest do adopcji na już- same do mnie przyszły, ocierały się, łaziły za mną jak szłam do psów. Najbardziej przydałaby się sterylizacja tych dzikich kotów żeby się już więcej nie mnożyły. STONZ w Sanoku robi takie akcje dla gminy Sanok, ale ośrodek jest w gminie Solina, która nie ma umowy z żadnym weterynarzem powiatowym ani ze schroniskiem i w ogóle ignoruje problem bezdomnych zwierząt. Nie wiem jak im pomóc, nie wiem czy są fundacje które pokryłyby koszty sterylizacji a przede wszystkim je zorganizowały i wyłapały te koty do sterylizacji...Ci ludzie tam w ośrodku raczej nic z tym nie zrobią, bo mają swoja robotę, a problem się rozrasta. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Wpisałam się tutaj bo sprawa podobna
Załóż nowy watek.
Ten jest dedykowany pomocy Agłaja.
Inaczej zrobi się zamieszanie.
XAgaX pisze: na początek zastanowiłabym się nad antykoncepcją hormonalną- nie jest kłopotliwa, gdyż można przynajmniej kotkom podawać leki w jedzeniu.
aivlis pisze:XAgaX pisze: na początek zastanowiłabym się nad antykoncepcją hormonalną- nie jest kłopotliwa, gdyż można przynajmniej kotkom podawać leki w jedzeniu.
Tylko trzeba pamiętać, żeby co tydzień tego samego dnia podawać. U mnie się sprawdziły, choć raz zdarzyło mi się przegapić i dać dopiero następnego dnia, ale przez dwa miesiące był spokój. Przez ten czas zdążyłam też je oswoić na tyle, żeby nie było problemu przy wizycie w lecznicy i pobycie rekonwalescencyjnym w domuTeraz mam wykastrowane.
XAgaX pisze:
Pewnie, że kastracja lepsza, ale do czasu zabiegów warto się z Promonvetem przemęczyć.
aivlis pisze:XAgaX pisze:
Pewnie, że kastracja lepsza, ale do czasu zabiegów warto się z Promonvetem przemęczyć.
Zwłaszcza, że kotki to raczej w miarę () chętnie jedzą w przeciwieństwie do tabletek na odrobaczenie
Agłaja^..^ pisze:Kociaki jakoś znalazły domki, sąsiedzi je pozabierali, wczoraj wysterylizowałam matkę(była juz w zaawansowanej ciąży :/ ) i ostatnią córkę, matkę wypuszczę z powrotem, a córkę ma zabrać sąsiad, który się nią opiekuje.
Agłaja^..^ pisze:mozemy sprobowac, ale nie obiecuje ze uda nam sie je wylapac. zalezy czy sa b.dzikie. ostatnio probowalismy
zlapac dzikie kotki na sterylizacje i tylko 2 udalo sie zlapac, reszta b.dzika.
moj mail- aneszka@vp.pl tel. 509613747
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości