Schronisko KRK - Magda, Gruby, Filip, Muszka w potrzebie...

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie paź 30, 2011 17:51 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

dziewczyny prosze o pomoc,macie duzo kotow jak leczyc stres?ale po kolei
koty od pol roku sie drapia po skroniach uszach szyi
zeskrobiny nic nie wykazuja, mialy ciagle orydermyl,stronghold i advocate na swierzb
byly kapane w nizoralu
.......

zapakowałam wczoraj 6 kotow do auta śąsiada 8) i pojechalismy do weta
pobrali wymazy z uszu i zeskrobiny pod mikroskop nic nie wykazaly
2 koty na brodzie mialy pryszcze weci ,,powiedzieli,,ze to malasiesia i kazali przemywac takim szamponem hexiderm
dali kotom deksametazon i jak sie im poprawi tzn nie beda sie drapac to znaczy ze to nie grzybica,swierz,nuzeniec 8O
PROSZĘ-czy steryd działa na grzybice,swierzb,nuzeniec?koty po sterydzie sie nie drapia
weci powiedzieli ze to pewnie alergia i koty maja byc za tydzien na :| :| :| :| :| :| ENCORTON przeciez to steryd szkodliwy i jeszcze oni chca im podawac to moze do konca zycia :evil:
CO ROBIC?
weci mowia ze to stresowe,ze mam 6 kotow na malej powierzchni(???znam ludzi ktorzy maja 10-20 kotow na pokoju z kuchnia i nic koty sobie nie wydrapuja)ze to pewnie stresowe,lub alergenowe,lub atopowe
kazali kupic hipoalergenica i dawac encorton
ale........kilka tygodni temu 2 moje kotki sikaly krwia,dostaly furagin i karme urinary i im przeszlo, dzisiaj kicia inna tez nie moze sie wysikac i sika kropelkami krwi podalam no spe i furagin
weci mowia ze to stresowe, ze koty tak reaguja

no . dobra ale.......jesli to stresowe to co robic? jak je wyciszyc?
dodam tylko , ze a)oddanie kotow nie wchodzi w grę
b)wywalenie ich na pole aby sobie pochodzily i doznaly nowych bodzcow a nie nudzily sie nie wchodzi w grę
c) uspienie kotow odpada
myslalam o felliway ale musialabym kupic az 6 sztuk do kontaktow bo koty chodza po 6 pomieszczeniach(drogo jak cholera wyjdzie)
co radzicie?
weci kazali kupic:urinary potem kazali hipoalergenic(zamowilam)
a teraz mysla o calmRC
mozecie cos doradzic?
błagam..............
gerardbutler

Post » Nie paź 30, 2011 18:15 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

Jeżeli się drapią wszystkie 6 w podobny sposób to wg mnie nie jest stres.
Mogą być uczulone na jakiś kwiatek, coś co było malowane lub wymieniane w domu ,
Trzeba przeanalizować co się zmieniło w domu i od jakiego momentu koty zaczęły się drapać, być uczulone,
zmiana żwirku, dywan, wykładzina.
Mam kotów więcej i jeżeli jest coś nie tak, to nie wszystkie podobnie się zachowują i mają takie same objawy.
Moze zabierz najbardziej drapiące się koty na konsultacje do innego weta.
Ostatnio edytowano Nie paź 30, 2011 18:20 przez mk999, łącznie edytowano 1 raz

mk999

Od: Śro lut 10, 2010 20:25

Post » Nie paź 30, 2011 18:18 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

mk999 pisze:Jeżeli się drapią wszystkie 6 w podobny sposób to wg mnie nie jest stres.
Mogą być uczulone na jakiś kwiatek, coś co było malowane lub wymieniane w domu ,
Trzeba przeanalizować co się zmieniło w domu i od jakiego momentu koty zaczęły się drapać, być uczulone,
zmiana żwirku,
Mam kotów więcej i jeżeli jest coś nie tak, to nie wszystkie podobnie się zachowują.

koty drapia sie od stycznia ,kurcze zwirek ten sam kwiatkow brak :(((((((((
a ten mocz z krwia? czy to stresowe?
jak ide i mowie ze kot sika krwia to mowia ze ze stresu, nie wiem co myslec
ransport kotow do krk czy bielska na diagnostyke nie wchodzi w gre koty tak strasznie boja suie jezdzic, czy wetow ze masakra :strach: :strach: :strach: :strach:
gerardbutler

Post » Nie paź 30, 2011 18:29 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

To co nawego jest w domu od stycznia,
można spróbować wymienić kuwety na nowe , zadzwoń do innego weta
i przedstaw swoją sytuację , konsultacji nigdy nie zawiele.

Mogą być też uczulone na mokrą lub suchą karmę jakiegoś producenta np. Kitekat dlatego się drapią i sikają krwią.

mk999

Post » Nie paź 30, 2011 18:42 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

no wlasnie nic nowego u mnie w domu nie ma............
to sikanie krwia mnie niepokoi, ale nie wymiotuja, maja apetyt,kupy ladne
zawsze po furaginie przechodzi ale 3 koty kot po kocie? masakra
gerardbutler

Post » Nie paź 30, 2011 18:48 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

A może problem leży w kuwetach, jest ich za mało dla nich
albo trzeba je wymienić na nowe.
Furagin to lek przeciwko zakażeniom dolnych dróg moczowych, grzybicy.
Moje koty mają kilka kuwet.

mk999

Post » Nie paź 30, 2011 18:55 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

viewtopic.php?f=1&t=133367
patrz co znalazlam kurcze moze to byc stresogenne :( :( :( :( :(
gerardbutler

Post » Nie paź 30, 2011 19:31 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

Może to jest zakażenie drog moczowych. Może trzeba dać mocz do badania, bo chyba nie miały
badanego moczu.Jeśli nie miały morfologii, to może by trzeba ja zrobić. A do innego weta dobrze by było się wybrać, niekoniecznie z cała szóstką naraz.

Lila_iwa

Od: Wto cze 01, 2010 14:29

Post » Nie paź 30, 2011 19:44 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

nie jestem ekspertem, ale jak przeczytalam twoj post, to od razu pomyslalam o alergii i to pokarmowej. Moj Tornadek jest alergikiem (niestety nie wiem na co jest uczulony, bo testy dopiero bedziemy robic), ale napewno uczulil sie na felixa, a potem na kolejne karmy. Mnie wetka mowila, ze drapanie po uszach, glowie, pyszczku jest typowe przy alergiach pokarmowych. Juz nie drapie uszu, ale do dzis mu uszy nie zarosly. Mial tez pryszcze na brodzie, ale po zmianie jedzenia juz nie ma. Sprobuj moze przestawic na tydzien na probe koty na gotowana rybe (ja kupuje dorsza, bo ma duze osci), no i chrupki koniecznie antyalergiczne. Sa tez mokre karmy z hillsa i royala antyalergiczne, ale chyba nie sa zbyt smaczne, bo Tornadek nie chce ich jesc, i w zasadzie to wiekszosc wyrzucam. Drugi moj kot (w tym samy czasie) tez uczulil sie na felixa, ale na schesira i applawsa nie. Czasem jedzenie uczula nagle, mimo ze wczesniej koty jadly i nic nm nie bylo.
ObrazekObrazek

katebush

Od: Nie cze 17, 2007 17:25

Post » Nie paź 30, 2011 20:22 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

Mruczeek

Od: Sob kwi 19, 2008 10:35

Post » Nie paź 30, 2011 20:24 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

taaa, dwa razy chcieli go zabic
amerykanie to jednak dziwny naród
i pozbawiony empatii
Według organizacji broniących praw zwierząt w 2010 roku w USA zabito w amerykańskich schroniskach 1,47 miliona psów i ponad 2 miliony kotów.
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Nie paź 30, 2011 20:34 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

To jak sie ma do tego Policja dla zwierząt, która zwalcza wszelkie przejawy okrucieństwa
wobec zwierząt, ratuje je z opresji i te wspaniale wyposazone schroniska dla zwierząt.
Wszystko na pokaz.

Lila_iwa

Od: Wto cze 01, 2010 14:29

Post » Pon paź 31, 2011 0:20 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-zg ... Z325777909

dnia 19 października 2011 we wczesnych godzinach porannych w Krakowie w okolicy Lea / Piastowskiej / Młodej Polski / Szlachtowskiego/Młynówki Królewskiej zaginęła kotka; 2-letnia, szarobury tygrysek z białą bródką, niezbyt duża, lekko okrąglutka, płocha...

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie:

tel. 506 966 253 / 12 430 49 63
za informacje prowadzące do znalezienia NAGRODA!
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon paź 31, 2011 8:52 Re: Schronisko KRK - pilnie domek dla Aiszy!!

Ja bym obstawiała stres.
Alergia pokarmowa u wszystich 6 kotów to trochę jakby wbrew statystyce
żadnym argumentem jest to ze inni mają 20 kotów na pokoju z kuchnią
To nie jest argument-że są tacy co mają gorzej
mam kota który przestaje sikac jak wyciagam z szafy walizkę(delegacje)
Nie ma takich reakcji jak wyciagam zwykłą torbę podrózną.

Okrutnie mi przykro że łacia nie doczekała własnego domu
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pon paź 31, 2011 12:09 Re: Schronisko KRK - dużo starszych kotów potrzebujących miłości

Lila_iwa pisze:Szkoda Łatki.

Murzyna również - TM, trzeba pościągać ogłoszenia :(

SIANKO poszedł do domu :1luvu:

Mruczeek

Od: Sob kwi 19, 2008 10:35

[poprzednia][następna]