Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob kwi 23, 2011 15:21 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Przepraszam za niezbyt precyzyjny opis - jak widać 5 godzin u weta (oczywiście długi czas oczekiwania plus wizyta w aptece).
Biedna Marzenia poszła oporządzić swoje koty i jedzie do rodziców - też zorganizowaliśmy jej święta.

To dopiero początek - a już... niezła apteka....
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Sob kwi 23, 2011 15:27 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

dzielnie Dziewczyny z Was, ja dzis tez wyjezdzam, zaraz po swietach zalatwie USG i dam znac, tak zebysmy zgrali terminy.
Taki maly kot a tyle w nim nieszczesc, w tym schronisku to naprawde dlugo by nie wytrzymala; swoja droga jak ona sie tam uchowala tyle czasu.... smutki, ale Zosiu, w koncu bedzie lepiej.
mocno mocno Was sciskam :1luvu:

sebow

Od: Pon kwi 26, 2010 12:35

Post » Sob kwi 23, 2011 15:38 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Na świerzba w uszach najlepiej zakroplić w każde ucho po kropli fiprexu albo frontline'a.
Po dwóch dniach wyczyścić uszy, zakroplić jeszcze raz.
I konieć, świerzba nie będzie. I raczej nie wróci.
Sprawdziłam na moich kotach - wszystkie trafiały ze świerzbem w uszach, zawsze leczone fiprexem.
Oridermyl jest dla lubiących zajęcia dodatkowe; fiprex - działa natychmiast i najskuteczniej.

Pchły tak samo jek świerzbowce to pajęczaki.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Sob kwi 23, 2011 15:40 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

No dobrze. Teraz ja. Meksykanka napisała o zaleceniach, ja napisze o oględzinach Milagros.

Na wstepie: miły :evil: :!: kotecek :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: cztery osoby ją trzymały, przykryta dwoma ręcznikami a wszystko po to by krwi upuścić troszkę do badania - o zbadaniu odruchów w łapkach można było pomarzyć....
Z kota krwi trochę ubyło, z pani dr znacznie więcej - co najmn iej 3 sznyty na rekach - wygląda jak na pisance :D
Ogólny stan: nie jest tragicznie, kotka jest typową kotką schroniskową, bardzo zaniedbaną i niedozywioną.
Ataki - jest , niestety, jakiś defekt neurologiczny. Mila była obserwowana, jak się porusza, jak chodzi, były badane łapki przednie, łapki tylne, reakcje na zbliżanie ręki do pyszczka.. nie wszystkie reakcje są takie jak powinny i nie wszystkie są.
Przyczyn może być wiele: uraz (niekoniecznie w ex-ds, nawet jakiś w schronisku), toksyny od robaków które działaja na układ nerwowy, padaczka, stres (analiza wystapienia ataków też na to wskazuje - doba lub dwie po przeprowadzce), rujka - może być jeden czynnik, może być wiele czynników. Generalnie stan do dalszej diagnozy i do obserwacji.
Na teraz: jest luminal w czopkach - jesli pojawi sie pojedynczy atak, w tabletkach - jeśli ataki by się pojawiały w miarę regularnie i częściej niż sporadycznie.
Tu jest wymagana kontrola i ponowne badanie odruchów po zastosowanym dzisiaj leczeniu i wynikach badań.
Konieczne jest badanie kału - zbiorka od dziś :D przez 3 koolejne dni i to pogłębione, nawet w kierunku kokcydii.
Świerzb mega w uszkach - nie trzeba było siegac głęboko a widok na patyczku był ...hm.... Plus ropa w prawym, czyli coś się kluje - na następnej wizycie trzeba ucho sprawdzić.
Jelita - powiększone, zagazowane - prawdopodobnie silny stan zapalny jelit.
Zmiany na skórze - strupki, wyglądaja na zmiany alergiczne.
Chuda, ale nie wygląda na bialaczkową czy fivkową, czego oczywiście stwierdzić się naocznie nie da.
Milagros ma pobrana krew - badanie ogólne, profil nerkowy i wątrobowy - trzustki badać pani dr nie chciała (mimmo że zapytałam o to ) natomiast bez pytania mnie o zdanie pobrała też krew na testy fiv/felv.
Dostała Convenię - antybiotyk działający dwa tygodnie oraz oridermyl (plus tubka masci do domu), luminal, promon vet, recepty na nifuroksydazyd i ulgastran - maja działac leczniczo i osłonowo na jelita.
W poniedziałek o 18 mam dzwonić do pani dr powiedzieć jak się kota czuje i dowiem się jakie są wyniki badań. Jeśli będzie jakoś źle się czuła czy wyniki będą tragiczne i kota będzie wymagała non stop weta wiemy do kogo mamy się zgłosić. jeśli nie będzie źle będziemy się umawiac z panią dr na kontrolną wizyte mniej więcej za 3 tygodnie. Trzeba się nastawić na usg jamy brzusznej, usg narządu rodnego "w poszukiwaniu zaginionego jajnika" :D , powtóren badanie neurologiczne.
Tyle wiadomo na dzisiaj.
Za leki i dzisiejsze w lecznicy oraz zlecone badania i wizytę - 316zł. Plus 30zł leki w aptece. cały koszt wzięla na siebie meksykanka i renifer :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: ale mając na uwadze dalszą diagnostykę jesli ktoś może wesprzeć w leczeniu to będę wdzięczna. ja niestety nie mam takich możliwości i może w związku z tym głupio, ze proszę innych o wsparcie, ale robię to dlatego że wiem, ze meksykanka tego nie zrobi. Oczywiście wyłączamy dziewczyny ze Szczytna - macie komu pomagać.... :wink:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob kwi 23, 2011 15:49 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

ja oczywiście, że pomogę; Meksykanko na PW się dogadamy co i jak:)
a co do USG, dajcie znać, na kiedy ew. je umawiać. Albo ja pogadam i dam znac, kiedy byloby mozna ok??

sebow

Od: Pon kwi 26, 2010 12:35

Post » Sob kwi 23, 2011 15:52 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

sebow pisze:a co do USG, dajcie znać, na kiedy ew. je umawiać. Albo ja pogadam i dam znac, kiedy byloby mozna ok??

Wszystko jest zalezne od tego co się będzie działo z milą teraz oraz wynikow badań - jesli nie będzie potrzeba pilnej wizyty pewnie usg zrobimy za te własnie 3 tygodnie tak, aby na wizyte u dr Ady juz je mieć. Jeśli cos bedzie źle - w samopoczuciu i/lub wynikach pewnie trzeba będzie działać w przyszłym tygodniu lub najszybciej jak się da.

Zatem za wyniki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Na autobus już nie zdążę - muszę poobserwować moją rezydentkę, z którą wczoraj w nocy wylądowałam u weta....
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Sob kwi 23, 2011 16:05 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Dziewczyny ogromnie Wam dziękuję za wszystko co zrobiłyście dla koteczki i dla nas też, bo to nas odciążyłyście.Robali koteczka miała wcześniej całe mnóstwo i być może miały one tak straszny wpływ na kotę.Martwi mnie zaś bardzo ta ruja po sterylizacji ,która była niedawno.Co do zachowania koty u weta znam to, ostatnio Zosia po zwrocie z adopcji tak szalała w lecznicy ,ze pani doktor bała się ,że jest wściekła i nawet zaszczepiła ją od wścieklizny.Nawet spokojne koty potrafiły pokazać tam swoja drugą naturę.Dziewczyny pieniążki dla kotów jeszcze są więc jeżeli będą potrzebne przeleje za leczenie,kwota spora a jeszcze będzie niestety rosła.Jestem jeszcze bardziej przerażona tym w jakim stanie sa koty w naszym schronisku.Meksykanko podziękuj też Reniferowi trafił Ci się wspaniały TŻ.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Sob kwi 23, 2011 17:11 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Dobrze,ze coś ruszyło.Bo to najważniejsze.
Biedna kocia.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob kwi 23, 2011 19:35 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Rujka może być jak najbardziej jeśli wycięto tylko jajniki a nie całość. Wtedy komórki macicy mogą się przekształcić w komórki właśnie wydzielające hormony. Czasem nawet przy pełnej sterylce ale niedokładnej się tak zdarza.
Zagazowane jelita mogłyby sugerować FIV gdyby nie to że kotka ma/miała biegunkę. Koty z FIV mają raczej zatwardzenia i problemy z wypróżnianiem. A zrobiła wetka te testy czy nie? Choć swoją drogą taaaaki świerzbowiec i taaakie robaki... no zdziwiłabym się gdyby nie miała stanu zapalnego w jelitach :roll: No i te ataki - pasowały by mi właśnie do toksyn od robaków. Robaczyca u kota chudego, niedożywionego to naprawdę poważna sprawa, przecież u młodszych nawet zdarzają się zgony właśnie ze względu na toksyny robaków. Trzeba też uważać z ilością odrobaczaczy - za dużo spowodować może nagły wyrzut toksyn podczas zdychania robali i może się skończyć tragicznie. Dlatego przy mocnym zarobaczeniu ważny jest złoty środek - nie za słabo i nie za mocno i lepiej po trochu, lepiej się z tymi robakami trochę "pobawić" niż je wszystkie na raz jednym rzutem wytłuc. Leki na robale to są chemikalia. W Oridermylu był wcześniej pestycyd który wycofano w ogóle ze sprzedaży (był tez w środkach ochrony roślin) ze względu na swe niepożądane (mocno toksyczne) działanie - to dlatego Oridermyl teraz już tak na świerzba nie działa. Z drugiej strony robaczyca też jest bardzo dla kota osłabionego niebezpieczna więc jej sobie nie można po macoszemu traktować. No ale wszystko widzę na dobrej drodze :ok: :ok: :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Sob kwi 23, 2011 19:54 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Bardzo dziękujemy za wsparcie - Mila po wszystkich akcjach - znowu spokojna - je co dwie godziny po trochu jak niemowlę, ale Pani doktor powiedziała, że nie ma zadnej diety - niech je wszystko. No pewnie, że było trudniej niż się spodziewaliśmy, ale najważniejsze, że praca zaczęta a dzięki Marzeni kotka jest w dobrych rękach. Fakt, troszkę smutne, że żaden z wetów, u których była wcześniej nie zauważył (nie sprawdził) tak strasznego świerzba w uszkach.

Tak, będzie miała badania krwi - profil podstawowy oraz FelV/FIV. Chyba w poniedziałek wieczorem będziemy już znać wyniki.

Nie wiem czy antybiotyk zadziałał, czy cieszy się, że wróciła do nas a nie do obozu, czy po tak długiej głodówce może się najeść (a ona aż traktorkuje do misek), ale wygląda lepiej i znowu nie ma potwora :wink: .

Renifer już zaczął myśleć o bazarkach. Może sprzeda swoje kufle od piwa (tak mówił :roll: )
To jakoś trzeba się starać.
To takie specjalne święta.
A to mleko to rzeczywiście fajne do kawy 8)
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Sob kwi 23, 2011 20:12 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Kurcze martwi mnie ,że sterylka nie najlepiej wykonana i blizna po niej też okropna została.Rozmawiałam z Asią wetka podobno oglądała uszy i widziała stan zapalny tylko w jednym uchu i tam zakropliła krople lecz tylko jednorazowo.Odrobaczana była lecz robali było ogrom ,może jeszcze są.Jestem trochę podłamana bo nadal w Szczytnie nie mamy sensownego weta.I znów myślę o tych co tam zostały.Mimo wszystko życzę wszystkim radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Sob kwi 23, 2011 20:27 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Basiu - wiem, że jak patrzeć od tej strony - jest ciężko. Ja też jak spojrzałam na ogrom odpowiedzialności - to mi się raciczki rozjechały z rozpaczy - ale coraz więcej osób nam pomaga - małymi kroczkami do przodu dla dobra tych szlachetnych zwierząt. Fakt, mnie też zdruzgotała informacja, że kotka, która miała być bezproblemowym przytulakiem tyle choróbsk ze sobą przyniosła...
Ale mimo wahań i trudności jest z nami... i pomożemy sobie aby jej pomóc. Wierzę w to mocno...
Ja również nie mam doświadczenia i korzystam ze szlachetnej wiedzy Was wszystkich. Może znajdzie się także pomoc i porada dla kotków ze schronu w Szczytnie.
O to również proszę.

Nie pisałam Wam, ale dziś naprawdę był cud w lecznicy. Przy nas przyjechała do lecznicy Pani z azylu z 2 kotkami, z kórych jeden miał już nie żyć (na sekcję), drugi w bardzo ciężkim stanie (temperatura tak niska, że poza skalą)... Podejrzenie zatrucia (trutka, pestycydy?).
Temu drugiemu także nie dawano szans przeżycia - chodziło o badania, aby sprawdzić przyczynę zatrucia.
Przepuściliśmy Panią w kolejce. Podczas naszego badania kotki nadal były w sąsiednim gabinecie....i.... kotek na sekcję odżył a temu drugiemu temepratura zaczęłą wzrastać...
Będę się pytać o zwierzaki podczas następnej wizyty. Mam nadzieję, że cud miał naprawdę szczęśliwy finał.
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Sob kwi 23, 2011 20:30 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Zalamujac sie nie pomozesz kotom a niestety na miejscu dzialacie we dwie. Wiec glowa do gory-inaczej te ktore zostaly w schronie nie dostana swojej szansy.
Wiedzac jaki jest wet mozesz kontrolowac jego dzialania przez zadawanie pytan-a uszy sa w porzadku?co z dziaslami?czy trzeba na ten stan zapalny cos jeszcze dawac? czy ma twardy brzuch? itp. Wtedy zapytany wet. musi Ci odpowiedziec.

Marzenia11

Post » Sob kwi 23, 2011 20:34 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Nie,nie,nie-kot przywieziony na sekcje zwlok nawet juz nie lezal w gab obok. To byl naprawde nieramowity cud!

Marzenia11

Post » Nie kwi 24, 2011 0:34 Re: Szczytno - potrzebujemy DT, DS.. dużo kotów, 3 kolejne w DS!

Przyklejam, bo tak to muszę ciągle szukać...

Streścicie mi tylko, co się stało z tym domem, co był chętny na Brysia?

A historię Milagros czytam i naprawdę współczuję. I trzymam kciuki :ok:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

[poprzednia][następna]