Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw maja 20, 2010 10:31 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

jarekm pisze:Ja mogę wszystko usunąć
ale nie zmieni to faktu że ten numer jest nadal w ogłoszeniu

No i pozostaje sprawa maila, adres podany jako PKDT ale na stronie PKDT adres inny

PKDT od początku istnienia ma tylko jeden adres mail pkdt.biuro@gmail.com
Może ktoś się pod nas podszywa ?
Obrazek Obrazek
Moje tymczasy viewtopic.php?f=1&t=120108&p=6675666#p6675666
Madzia ur 16.09.2011 :)

kinga-kinia

Od: Wto sty 27, 2009 19:28

Post » Czw maja 20, 2010 11:18 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Kinga, w ogłoszeniu jako kontakt jest podane - Pomorski Koci Dom Tymczasowy E-mail: pkdt1@o2.pl
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Czw maja 20, 2010 11:20 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

No i jest podana cena 40 PLN
Mruczek, Gapcio, Gucio, Filip, Filemon w jednym żyją domku!
viewtopic.php?f=46&t=80071&p=12585019#p12585019

jarekm

Od: Pon sie 18, 2008 1:33

Post » Czw maja 20, 2010 11:46 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

napiszę do trójmiasto.pl prośbę o usunięcie ogłoszenia, ale jeśli to ktoś kto czyta to forum je zrobił, ponawiam również moją prośbę do niego/niej

jarkum, dziewczyny prosiły o podawanie info o datkach dokłądnie tej wysokości, więc jednak jestem pewna, że zrobił te ogłoszenia ktoś, kto to forum, a przynajmniej ten wątek czyta :evil:

ad "cen" w ogłoszeniach
podawanie info nawet o datku 40 zł na allegro nie jest dobrym pomysłem, poza allegro zresztą również;
mimo, że w ogłoszeniu na allegro, które zrobiłam nie podawałam ceny, zresztą tego bym nie zrobiła nigdy - poproszono mnie tylko o podanie info o datku przy adopcji każdego kociaka (ogólna dyskusja na ten temat kilka stron wcześniej), otrzymałam maila następującej treści:

EDIT: mail na pw dla zainteresowanych

na stronie kolesia, przeczytałam, że zajmuje się m.in terarystyką :!:

musicie jednak opracować jakąś formułę adopcyjną z umowami bardziej restrykcyjnymi, "cena" za kota nie rozwiązuje problemu psychopatów i nieodpowiedzialnych opiekunów w najmniejszy sposób, nie odstrasza, ale wręcz zachęca sugerując, że podawanie przez pkdt info o datkach od kociaka jest czymś w rodzaju eufemizmu;
podstawowa sprawa przy adopcji to nie oddawanie kotów pośrednio, ale do ludzi, którzy rzeczywiście będą kociakiem się opiekować no i podanie info o wizycie po lub przed adopcyjnej, ja tak robię, a przede wszystkim "odstrzeliwuję" kolesi, którzy w jakikolwiek sposób budzą moje wątpliwości w rozmowie telefonicznej, podczas której informuję o konieczności wizyty w ich domu - to też działa jak odstraszacz, oczywiście pierwszym takim odstraszaczem jest umowa i konieczność podania swoich dokładnych danych; niektóre dziewczyny na miau, które jak pkdt wyadoptowują masę kotów i kociaków, nie dokonują aż tak szczegółowej selekcji, niemniej jednak stosują całą masę innego rodzaju "chwytów" - można o tym poczytać w wątku ogólnym ma kotach - gdzie jest dyskusja na temat umów adopcyjnych i kryteriach adopcji; osoba, która zrobiła ogłoszenia na trójmiasto.pl, przy każdym kocie umieściła cenę 40 zł, to nie robi dobrego PRu pkdt :!: no i przyciąga ludzi takich jak ten od maila :!: Think About it :!:
Ostatnio edytowano Czw maja 20, 2010 15:05 przez KarolinaS, łącznie edytowano 1 raz
0.40 24.12.2010 Justynko [*] Śpij Spokojnie Nasze Słoneczko Kochane

Obrazek

KarolinaS

Od: Pt kwi 06, 2007 18:02

Post » Czw maja 20, 2010 12:15 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

KarolinaS pisze:
ad "cen" w ogłoszeniach
podawanie info nawet o datku 40 zł na allegro nie jest dobrym pomysłem, poza allegro zresztą również;
mimo, że w ogłoszeniu na allegro, które zrobiłam nie podawałam ceny, zresztą tego bym nie zrobiła nigdy - poproszono mnie tylko o podanie info o datku przy adopcji każdego kociaka (ogólna dyskusja na ten temat kilka stron wcześniej), otrzymałam maila następującej treści:

Witam. Chętnie przyjmę każda ilość kotów. Możliwa stała współpraca ponieważ te zwierzęta są mi potrzebne na bieżąco.
Proszę podać ile w tej chwili macie zdrowych kotów i w jakim wieku. Mnie interesuje w szczególności noworodki oraz koty do wieku około 7 tygodni ( w zależności od rozmiarów)
Pozdrawiam.

na stronie kolesia, przeczytałam, że zajmuje się m.in terarystyką :!:

musicie jednak opracować jakąś formułę adopcyjną z umowami bardziej restrykcyjnymi, "cena" za kota nie rozwiązuje problemu psychopatów i nieodpowiedzialnych opiekunów w najmniejszy sposób, nie odstrasza, ale wręcz zachęca sugerując, że podawanie przez pkdt info o datkach od kociaka jest czymś w rodzaju eufemizmu;
podstawowa sprawa przy adopcji to nie oddawanie kotów pośrednio, ale do ludzi, którzy rzeczywiście będą kociakiem się opiekować no i podanie info o wizycie po lub przed adopcyjnej, ja tak robię, a przede wszystkim "odstrzeliwuję" kolesi, którzy w jakikolwiek sposób budzą moje wątpliwości w rozmowie telefonicznej, podczas której informuję o konieczności wizyty w ich domu - to też działa jak odstraszacz, oczywiście pierwszym takim odstraszaczem jest umowa i konieczność podania swoich dokładnych danych; niektóre dziewczyny na miau, które jak pkdt wyadoptowują masę kotów i kociaków, nie dokonują aż tak szczegółowej selekcji, niemniej jednak stosują całą masę innego rodzaju "chwytów" - można o tym poczytać w wątku ogólnym ma kotach - gdzie jest dyskusja na temat umów adopcyjnych i kryteriach adopcji; osoba, która zrobiła ogłoszenia na trójmiasto.pl, przy każdym kocie umieściła cenę 40 zł, to nie robi dobrego PRu pkdt :!: no i przyciąga ludzi takich jak ten od maila :!: Think About it :!:

:ok: Karolina mądrze mówi :ok:
Think About It :!:
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw maja 20, 2010 12:53 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

jarekm pisze:Kinga, w ogłoszeniu jako kontakt jest podane - Pomorski Koci Dom Tymczasowy E-mail: pkdt1@o2.pl

widziałam ale to nie jest nasz mail ....nie mam pojęcia kto ten bałagan narobił.
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Czw maja 20, 2010 13:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Karolina daj namiary na tego kolesia byśmy wszyscy uważali na niego.

Umowa adopcyjna,wizyta adopcyjna przed/po ,cena za kota nic takich debili nie odstrasza :(
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Czw maja 20, 2010 13:32 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Pewnie nie powinnam się wtrącać, ale może zamiast podawania konkretnej sumy, można by napisać, że ponieważ kociak został przez nas odrobaczony/odpchlony itp itd to bardzo prosimy o wsparcie nas datkiem tak, byśmy w miejsce tego wyadoptowanego kotka mogli wziąć kolejnego, zapewnić mu przegląd u wterynarza itp.

Chodzi o to, by ludzie nie myśleli, że to jest cena za kota, ale mieli świadomość, ze to niejako zwrot kosztów opieki weterynaryjnej, które w to zwierzątko trzeba było włożyć i że te pieniądze pomogą kolejnemu kotu.
Obrazek Obrazek

soso

Od: Śro lis 26, 2008 7:38

Post » Czw maja 20, 2010 14:01 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

soso pisze:Pewnie nie powinnam się wtrącać, ale może zamiast podawania konkretnej sumy, można by napisać, że ponieważ kociak został przez nas odrobaczony/odpchlony itp itd to bardzo prosimy o wsparcie nas datkiem tak, byśmy w miejsce tego wyadoptowanego kotka mogli wziąć kolejnego, zapewnić mu przegląd u wterynarza itp.

Chodzi o to, by ludzie nie myśleli, że to jest cena za kota, ale mieli świadomość, ze to niejako zwrot kosztów opieki weterynaryjnej, które w to zwierzątko trzeba było włożyć i że te pieniądze pomogą kolejnemu kotu.

soso, ze względu na prośbę dziewczyn o umieszczenie jakichkolwiek info na temat pieniążków, ale w celu uniknięcia też niepotrzebnych nieporozumień w opisie aukcji wstawiłam coś takiego:
"UWAGA !!!
ponieważ leczenie i odchowywanie każdego kociaka to spory wydatek, a PKDT jest organizacją charytatywną opierającą się na pracy wolontariuszy, przy adopcji prosimy o wsparcie w postaci wolnych datków z Państwa strony, sugerowane 40 zł: opłacenie odrobaczenia, odpchlenia, pokrycie kosztów opieki weterynaryjnej i książeczki zdrowia; pieniądze dają PKDT możliwość działania i reagowania na prośby ze strony mieszkańców Trójmiasta o opiekę i interwencję w miejscach, w których koty mogą liczyć jedynie na pewną śmierć, pomagają również wspierać karmą osoby, które starają się mimo własnych ograniczonych środków finansowych systematycznie dokarmiać koty w różnych dzielnicach Gdyni, Gdańska i w Sopocie; zabiegi sterylizacyjne i opieka weterynaryjna pochłaniają olbrzymie ilości pieniędzy, na które można liczyć tylko i wyłącznie dzięki prywatnym darczyńcom;
nie chodzi tu o sprzedaż kotów
pieniądze oddane przez Państwa przy adopcji kociaków pomagają następnym kotom"

tak jak pisałam wcześniej, nie umieszczałam żadnej kwoty kup teraz, ani w opcji startowej (poza 1 zł wymaganego przez allegro);
mimo wszystko koleś zauważył w tym możliwość "ubicia deala" :evil:
z TZtem od początku nie byliśmy do tego przekonani, ale rozumiejąc sytuację finansową pkdt skonstruowałam powyższy apel; teraz jestem pewna, że to zły pomysł;
dzisiaj rano, po otrzymaniu maila od faceta usunęłam ten opis

Obrazek

KarolinaS

Post » Czw maja 20, 2010 14:12 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

soso pisze:Pewnie nie powinnam się wtrącać, ale może zamiast podawania konkretnej sumy, można by napisać, że ponieważ kociak został przez nas odrobaczony/odpchlony itp itd to bardzo prosimy o wsparcie nas datkiem tak, byśmy w miejsce tego wyadoptowanego kotka mogli wziąć kolejnego, zapewnić mu przegląd u wterynarza itp.

Tak też robiła Sabina i dostała ostatnio za pięknego kociaka 7 zł.. Oczywiście dobre i to ;) ale dla uniknięcia podobnych sytuacji powstał pomysł z 'ceną sugerowaną'..
Mail od tego kolesia przerażający. Ile osób nieświadomych, bądź niezagłębiających się w temat odda mu swojego kota :?

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Czw maja 20, 2010 14:15 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

nie wiem czy dobrze zrobiłas usuwając opis. A niech prowokuje takich typków, bardzo dobrze. Jeśli są zgłoszenia od osób co do których jest podejrzenie że uzywając zwierząt "na karmę" to to się kwalifikuje do zgłoszenia na policję (jako uzasadnione podejrzenie popelnienia przestępstwa).

Pies i kot nie są zwierzętami gospodarskimi w definicji w Ustawie o organizacji hodowli i o rozrodzie zwierząt gospodarskich, tak więc nie wolno ich zabijać z przeznaczeniem na pokarm. Nie wolno ich ani zabijac w tym celu, ani zabijac za posrednictwem "niebezpiecznego narzędzia", ktorym jest inne zwierzę. Link do ustawy http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessi ... 921&type=3

A ustawa o ochronie zwierząt:
1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:
1) potrzebą gospodarczą; (tutaj dalej jest odeslanie do ustawy wyzej, potrzeba gospodarcza dotyczy tylko zwierzat gospodarskich)
2) względami humanitarnymi;
3) koniecznością sanitarną;
4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego, a także dla zwierząt hodowlanych lub dziko żyjących;
5) potrzebami nauki, z zastrzeżeniem przepisów rozdziału 9; (odeslanie do innych ustaw, szczegolowo okreslających warunku)
6) wykonywaniem zadań związanych z ochroną przyrody (jw.).
1a. Uśmiercanie zwierząt może odbywać się wyłącznie w sposób humanitarny polegający na zadawaniu przy tym minimum cierpienia fizycznego i psychicznego.

Celowe usmiercenia zwierzęcia za wykorzystaniem przedstawiciela innego gatunku podpada jednoczesnie pod dwa artykuly karne z ww ustawy, pod zakaz walk zwierząt oraz pod zabicie zwierzęcia ze szczególnym okrucieństwem. Za drugie jest przewidziana kara pozbawienia wolności do lat 2.

Każdy ma prawo a nawet obywatelski obowiązek zgłosić tak popełnienie przestepstwa, jak i uzasadnione jego podejrzenie. Chcąc pomagac kotom musimy starac się przyczyniac do eliminacji takich zachowań min. poprzez policję.

Policja MUSI przyjąc zgłoszenie. Jeśli będa próbowali olać to nalezy grozic zgłoszeniem niedopełnienia obowiązków służbowych. W razie co służę telefonami gdzie się policyjne olewactwo zgłasza. Swojego czasu jak mnie wkurzyli to pół lęborskiej komendy się uwijało jak zrobiłam "donos" do wojewódzkiej :twisted:

Nie można udawać ze nie ma tematu lub przemilczać, bo wtedy tacy ludzie działają dalej w poczuciu bezkarności a nawet słuszności.

Link do wątku o instrukcji, jaką dostała policja i na która mozna się powoływać
viewtopic.php?f=1&t=109328

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Czw maja 20, 2010 14:22 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Poker dzięki, nie do końca wiem co z tą sytuacją zrobić
założyłam osobny watek na kotach z prośbą o rady : viewtopic.php?f=1&t=111547

czyli co, uważasz, że mail wystarczy jako podstawa doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa?

Obrazek

KarolinaS

Post » Czw maja 20, 2010 14:25 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

KarolinaS pisze:Poker dzięki, nie do końca wiem co z tą sytuacją zrobić
założyłam osobny watek na kotach z prośbą o rady : viewtopic.php?f=1&t=111547

czyli co, uważasz, że mail wystarczy jako podstawa doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa?

Tak. Łącznie z jego loginem oraz informacjami o tym ze sie zajmuje terrarystyka (trzeba podac na podstawie czego to ustalilac). Najlepiej wydruki obu rzeczy (mail z naglowkami zeby bylo ip i adres nadawcy), mozesz tez druknac pomocniczo ta moją ściągawkę, i do komendy. I nie pozwalasz się olać! Musi do nich dotrzec ze jestes zdeterminowana i doinformowana o swoich prawach.

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Czw maja 20, 2010 16:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Izzi pisze:8O No to pięknie...Czy to dotyczy też aukcji na bazarkach, sprzedaży na imprezach typu "wege" itp? Czy każda rzecz, która zostanie Wam (tzn. PKDT) przekazana do sprzedaży musi być rozpisana osobno?

obawiam się że tak :? :? :? my nic na szczęście jako członkowie nie wystawialismy od jakiegos czasu, tylko osoby wspierające robiły nam bazarki i allegra.
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

Post » Czw maja 20, 2010 16:28 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

seja pisze:Mam drobną prośbę :)
Ktoś się rozpędził i zrobił na trojmiasto.pl ogłoszenie Kropce, która ma już DS.
No i Chmurce , która bryka za TM [*] .

Mogę prosić o zlikwidowanie Kropkowego ogłoszenia ? :)

to się da wyjaśnić- ty i karolina nie zdjęłyście ogłoszeń waszych kotów jak jeszcze maja była modem. dziewczyna która robi ogłoszenia nie ma nic wspólnego z PKDT, pomaga nam w ogłoszeniach, bo nie dajemy rady, a my jej pomogłyśmy niedawno i jest nam wdzięczna. nie wiedziała ze te koty są wasze, wyadoptowane czy tez zmarłe, dała je do ogłoszeń w dobrej wierze. już są przez nią zdjęte na moja prośbę- trzeba pilnować u moderatora, każdy odpowiada za swojego kota. ta dziewczyna założyła sobie osobnego maila do ogłoszeń, co jej ułatwia pracę. to tyle :)

a co do darowizn za koty, uważam, ze tekst który dała karolina jest piękny i powinien odstraszyć potencjalnych hodowców węży, uważam że ładnie i inteligentnie ujęła tę darowiznę. dziwi mnie fakt, że ten facet nie zrazony ceną i tym wzruszającym tekstem na bezczelnego napisał cos tak paskudnego.

w sprawie kolesia który napisał do karoliny odnośnie współpracy na zabieranie młodych kociąt w każdej ilości- mam pewien pomysł.

z różnych względów, a przede wszystkim z uwagi na fakt umieszczenia u mnie kilkunastu kotów nie mogę już prowadzić PKDT, bo nie daję rady psychicznie i fizycznie. jest to syzyfowa praca, czuję się zbyt obciążona tym wszytkim, nie daję rady. dziś napisałam do vivy z prośbą o zdjęcie mnie z koordynowania PKDT swoje obowiązki chciałabym przekazać kindze- o ile się zgodzi. także ja juz nie jestem decydentem.

przypominam o wege niedzieli w gdańsku, plakat na naszej stronie www.pkdt.pl i info, jak na razie swój udział potwierdziła tylko kinga. kto będzie? my mamy godzinny mikrofon, prezentację pokaz slajdów, licytację kotów glinianych, zbiórka do puszek. ponadto będa mieli dla nas puszki, karmę dla kotów- więc kinga sama kolejką nie przyjedzie. tak więc obecność była by obowiązkowa dla wszystkich którym zależy na losach naszych kotów. kto by poprowadził to spotkanie zamiast mnie na wege niedzieli?
ja jestem zmuszona się trochę wycofać z działalności, dzieci mi dorastają, musze mieć oczy wokół głowy i jest mi coraz ciężej.
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

[poprzednia][następna]