Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro maja 12, 2010 15:13 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

sabina skaza pisze:a ja mam taka nauczkę, że będę na bezczelnego juz teraz wystawiać koty za konkretną sumę. w polsce mentalnośc ludzka jest straszna, jak jest coś za darmo lub za grosze to sie tego nie szanuje.
jeszcze raz proszę, robiąc dla moich kotów ogłoszenia, piszcie: 20 zł kot dorosły, 40 zł kotek mały. nie oddam kota więcej za co łaska, bo potem nie mogę spać w nocy :x

Na początku napiszę,że w moim poście nie ma złych intencji, ale zastanawiam się czy nie "strzelicie sobie w kolano" sprzedając koty. Ja rozumiem,że te pieniądze mają chociaż w części zwrócić koszty przedadopcyjnego utrzymania i leczenia kota (chociaż to i tak tylko kropla w morzu poniesionych wydatków) i zostaną przekazane na ratowanie kolejnych zwierząt. Ale niektórzy uważają,że i tak robią dużo dobrego biorąc kotka, który nie ma domu lub którego nikt nie chce -co nie oznacza od razu, że nie zapewnią mu należytej opieki (mój kot też był za darmo, bo ze śmietnika :wink: ). Pobieranie ustalonych opłat za koty może spotkać się z niechęcią i budzić wątpliwości. Może jednak starać się bardziej wyjaśniać ludziom dlaczego te pieniądze są tak ważne-nie każdy przecież zna pełną działalność PKDT. Oczywiście mogę się mylić....i zostanie jak jest-raz 100 zł, a raz 7.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Śro maja 12, 2010 16:39 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Izzi, ja też dużo o tym myślałam, owszem jest to trochę kontrowersyjna sprawa, ale od pewnego czasu ja też zaczęłam robić ogłoszenia z podaną sumą przynajmniej 20zł, schroniska też pobierają opłatę od adoptujących zwierzaka - motywują to właśnie tym, że jeśli ktoś bierze na siebie takie zobowiązanie wraz z kosztami za tym idącymi to musi sobie zdawać sprawę że te 20 czy 40zł to jest niewiele, tu chodzi bardziej o odpowiedzialność niż o pokrycie kosztów (bo sami wiemy ile kosztuje wyżywienie kota, nie mówiąc o szczepieniu, odrobaczaniu, odpchlaniu czy leczeniu i sterylizacji te 40zł zwykle i tak nie pokryje kosztów).
Powiem szczerze, że do ogłoszeń gdzie miałam podaną cenę 20zł zgłaszało się więcej odpowiedzialnych, świadomych osób, a jak rozdawałam gratis, to częściej zdarzali się ludzie, którzy jeszcze żądali abym dowiozła im kota do domu bo robią wielką łaskę że go w ogóle chcą brać a okazywali się nieodpowiedzialni i lekkomyślni i potem musiałam jeszcze się tłumaczyć czemu im kota nie dam.
Myślę że jest to uzasadnione aby robić ogłoszenia z podanymi cenami rzędu kilkudziesięciu złotych, jednocześnie informować ludzi, że przysposobienie kota z ulicy do adopcji po prostu kosztuje i nie są to koszt rzędu 2-7zł, tylko większe.
Ja zwykle dawałam 20zł w ogłoszeniu, a w bezpośredniej rozmowie mówiłam, ze nie chodzi o to że to jest cennik, ale o to, że wszystko kosztuje i że pieniądze przekazane za tego kociaka pozwolą uratować kolejne, i zwykle dostawałam wtedy więcej niż te 20zł.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Śro maja 12, 2010 17:08 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Zapewne wiesz co mówisz, więc skoro ta opcja się sprawdza-to widać ja tkwię w błędzie. Ale nie uważasz,że 40 zł to trochę dużo tak na wstępie?
mpacz78 pisze:Ja zwykle dawałam 20zł w ogłoszeniu, a w bezpośredniej rozmowie mówiłam, ze nie chodzi o to że to jest cennik, ale o to, że wszystko kosztuje i że pieniądze przekazane za tego kociaka pozwolą uratować kolejne, i zwykle dostawałam wtedy więcej niż te 20zł.

To jednak chyba lepsze rozwiązanie. Czasem trzeba pozostawić ludziom tę odrobinę wolnej ręki,żeby mogli poczuć satysfakcję z niesienia pomocy finansowej (lub innej), że zrobili ciut więcej niż się od nich oczekuje. Serio-to czasem najbardziej motywuje.
Obrazek

Izzi

Post » Śro maja 12, 2010 18:20 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

5tka trochę ponad miesięcznych kociąt na DT/DS
viewtopic.php?f=1&t=106717&start=45

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Śro maja 12, 2010 18:40 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

to co pisze monika to święta prawda. ja zawsze dostawałam jakieś pieniążki/ darowizny rzeczowe za adopcję, nawet jak jeszcze nie śniło mi się PKDT. ludzi chętnie dawali żwir, karmę, wiedzieli ile robie dla zwierząt. do dziś mam z nimi kontakt, piszą na święta, pamiętają, wysyłają fotki kotków.
odrobaczenie, przegląd, leczenie to koszty ogromne, potem dochodzi żwir, karma, witaminy. jak PKDT zaczęło wchodzić na wyżyny dotacji, narosła w nas jakaś niezdrowa nonszalancja-"nie chcę nic, dam kota, a na utrzymanie swoich tymczasów wezmę fakturkę, PKDT zwróci". tak było jakis czas, faktury, zwroty, duże przelewy. nikogo nie wzruszało kolejne 5 tys na kocie, bo za 2 dni wpływało kolejne 10 tys......ale to zamierzchłe czasy.....
musimy stawić czoło biedzie, działamy coraz prężniej, zwozimy z dnia na dzień coraz większe ilości kotów do weta, nie mamy tymczasowych domów, a jedyny dom tymczasowy to mój hotel dla zwierząt. pracy masa od świtu do nocy i albo musze zatrudniac pracownika do pomocy w sprzątaniu, albo do opieki nad dziećmi, albo mamę biorę na kilka dni, bo w moim domu drzwi się nie zamykają. ludzie przychodzą oglądać koty, adoptują, mam zwóz karmy, sprzętu, członkowie PKDT sa u mnie codziennie. roboty ogrom, koszty utrzymania w dobrej kondycji tylu zwierząt wielkie, a konto maleńkie i noc w noc zachodze w głowę co by tu zrobić, żeby zarobić i żeby PKDT miało środki na ratowanie innych zwierząt. mam hotel dla zwierząt i mam prawo pobierać opłaty. ludzie którzy do mnie trafiają rozumieją to doskonale, nie pytają czy to dla mnie czy dla PKDT- a ja im zawsze umiejętnie tłumaczę jak wielkie koszty ponosimy codziennie, ile to zwierząt przeszło już przez mój dom. ponadto ja mam prawo do zbiórki do puszek, bo wykupiłam takie prawo w UM gdynia- przeznaczenie na utrzyamnie kotów ze stoczni i z miejskich ulic. za te pieniąźki kupiłyśmy masę potrzebnych rzeczy, których nie mogłybyśmy zakupić z konta vivy. ja nie chcę oddawać kotów ludziom, którzy robią "łaskę"że wezmą jakąś przybłędę. ja np. nie mogę się skontaktować z chłopakiem od tej długowłosej kotki, po prostu mam już drastyczne myśli....kot za 7 zł to kot tani, bezwartościowy, więc po co dzwonić i powiedzieć jak przebiega aklimatyzacja w nowym domu....ja się martwię o niego strasznie :(
zaś pan który radośnie sam z siebie włożył do puszki 100 zł, na moją prośbę o darowiznę choć 5 zł- esemesował i był zachwycony, pisał tez o zachwycie żony.
no takie mam doświadczenia niestety.
pewnie są ludzie, tak jak np. koleżanka studentka mojej znajomej- kotek poszedł za free i byłam zachwycona bo to był mega dobry polecony dom.
bywa różnie...wiem jedno- trzeba być w PKDT i sięgnąć dna, nie mieć na zapłacenie faktur u weterynarza- a wtedy chce się wszytko sprzedać: swoje ubrania, swoje rzeczy, prosić o darowizny na swoje koty.....
telefonów mam z 5 dziennie o adopcje, nie martwię się, ludzie chcą nasze koty i chcą chętnie nam pomagać finansowo :D
schronisko pobiera opłaty, ma swój cennik, ale i ma dofinansowanie stałe, ja uważam, że to naturalne i dobre, ze pobierają opłaty- wiec czemu my niby wolontariusze, bez dofinansowania mielibyśmy się wstydzić prosić o pomoc?
rozmnażacze stoją na rynku i mają ceny: 20zł, 30 zł, a bywa że i 50 zł.
sklepy zoo ceny to: 50zł i 80 zł.
tylko schronisko daje koty z książeczkami zdrowia i my. ja daję koty czyste, wykąpane, odinsektowane, odrobaczone, zsocjalizowane z człowiekiem i innymi zwierzakami.
przeważnie koszt ratowania małego kota ciężko chorego to koszt 100 zł.
ja zawsze mówię jedno: nasze koty są bezcenne i nie ma stosownej ceny za nie :P
na tym kończe moje wynurzenia i mam nadzieję że w kolano sobie nie strzelę :wink:
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

Post » Śro maja 12, 2010 18:42 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Izzi pisze:Zapewne wiesz co mówisz, więc skoro ta opcja się sprawdza-to widać ja tkwię w błędzie. Ale nie uważasz,że 40 zł to trochę dużo tak na wstępie?
mpacz78 pisze:Ja zwykle dawałam 20zł w ogłoszeniu, a w bezpośredniej rozmowie mówiłam, ze nie chodzi o to że to jest cennik, ale o to, że wszystko kosztuje i że pieniądze przekazane za tego kociaka pozwolą uratować kolejne, i zwykle dostawałam wtedy więcej niż te 20zł.

To jednak chyba lepsze rozwiązanie. Czasem trzeba pozostawić ludziom tę odrobinę wolnej ręki,żeby mogli poczuć satysfakcję z niesienia pomocy finansowej (lub innej), że zrobili ciut więcej niż się od nich oczekuje. Serio-to czasem najbardziej motywuje.

no i ja pisze w ogłoszeniach 40 zł- cena sugerowana , darowizna dobrowolna, szczegółowo opisuję działalność i cel:P ludzie zazwyczaj dają więcej, a jak dają 20 zł to tez się cieszę. po prostu uważam że suma rzędu 3zł, 5 zł, 7 zł to lekka kpina no dziwnie się poczułam po wczorajszej adopcji. my ratujemy setki zwierząt i nie ma się czego wstydzić, trzeba głowę trzymac w górze i byc dumnym :D

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Post » Śro maja 12, 2010 19:30 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

No wstydzić się akurat nie ma czego, nie o tym myślałam :wink: . Ok, argumenty do mnie docierają. Daj znać Sabina jak będziesz wiedziała co z tym kotkiem :? -sytuacja jest co najmniej dziwna. A ta wyprzedaż garażowa to cudny pomysł, jeśli będę w 3city w czerwcu to też chętnie wpadnę :ok: .
Obrazek

Izzi

Post » Śro maja 12, 2010 21:59 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Ja dziś dostałam 4 maile na mojego prywatnego maila w każdym była prośba o pomoc a wiem ze nie mamy kasy by wszystkim pomóc.Jeżeli ktoś da grosik za kociaka to idzie na leczenie kolejnych a jest ich sporo w kolejce :( nie wiem co robić jak mam tym ludziom odmawiać pomocy oni liczą na nas bo nikt inny nie chce im pomóc.Są 3 kotki które urodziły kociaki i dwie dorosłe kotka która choruje o sterylkach to już nawet nie wspominam żadne z tych kotów nie ciachnięte.I sa kotki przy stena Line do ciachniecia min 3 kotki o których wiem a pieniażki sa na jedną sterylizacje.
Obrazek Obrazek
Moje tymczasy viewtopic.php?f=1&t=120108&p=6675666#p6675666
Madzia ur 16.09.2011 :)

kinga-kinia

Od: Wto sty 27, 2009 19:28

Post » Śro maja 12, 2010 22:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Marea pisze:
soso pisze:
Ja tylko nie wiem, czy można sprzedawać jedzenie?

Sanepid itp itd :mrgreen:

to może udało by się znaleźć kogoś do kogo sanepid by się nie przyczepił ciekawe czy to tylko wystarczy mieć książeczkę sanitarno epidemiologiczna z aktualnymi badaniami ?
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Śro maja 12, 2010 22:51 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

po fundusze na pilne sterylki (ciężarówki mają pierwszeństwo) zapraszam tu - a po chętnych do wątku podlinkowanego w moim podpisie :) powodzenia :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Śro maja 12, 2010 23:27 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

XAgaX pisze:po fundusze na pilne sterylki (ciężarówki mają pierwszeństwo) zapraszam tu - a po chętnych do wątku podlinkowanego w moim podpisie :) powodzenia :)

Ale tam też nie maja kasy a my mamy dużo kotek w trojmieście do sterylizacji w sopocie kotka z kociakami w gdyni dwie z kociakami jak maluchy urosną to trzeba kotki ciachnąć , kotki ze stena line ta dziewczyna co dokarmia obiecała jakiś grosz na sterylkę a teraz jakoś dziwnie rozmawia chyba nie da jest na jedną kotke od ciebie miała dziś ta kotka być łapana ale było takie oberwanie chmury że przełożyłyśmy na jutro.Ja dostaje ciągle maile z prośbą o pomoc :(
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Czw maja 13, 2010 13:13 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

XagaX tej kotki która urodziła kociaki nie udało mi się na sterylke złapać ale weszła do klatki inna kotka chyba w ciąży więc ją na sterylkę zabrałam jeszcze jedna na bank jest tam w ciąży jutro bedziemy próbowały ją łapać na razie będę ją ciachała na kreske u weta gdyby ktoś chciał pomóc w opłaceniu sterylek to podaję nr konta każde 5 zł nas poratuje tam jest minimum 4-5 kotek które widziałam do sterylki

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!
ul. Kopernika 6/8, 00-367 Warszawa
81 1370 1109 0000 1706 4838 7309
z dopiskiem “PKDT- koty ze Stena Line”

bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa
SWIFT potrzebny dla przelewów zagranicznych: MHBFPLPW
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

Post » Pt maja 14, 2010 9:41 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

dokocenie nastąpiło gwałtownie z uwagi na brak domków tymczasowych:
w sumie mam:

- Monikę- stocznia,
- Laylę- hallera,
- Buraka- z oliwy,
- Malwinkę- z niemiec
- Tosię- z oliwy,
- Zosię- z oliwy,
- Myszkina- z oliwy,
- wiedźmę Ple Ple- ze stoczni,
- Calineczę- ze stoczni,
- Sally Brown- ze stoczni,
- Sajlora- ze stoczni,
- Maszę- ze stoczni,
- Elizabetkę- z gdańska,
a dziś lub jutro trafi do mnie matka karimiąca z 3 małych kociąt i prawdopod. jeszcze jedna matka do królikarni od ali jaśkiel z 5 maluchów. także każdą pomoc finasową i materialną: (żwir, witaminy, karmę)-chętnie przyjmę, bo kociambrów u mnie całe stado, i nie koniecznie są to koty adopcyjne- albo wyciszone i wylęknione, albo nie za piekne albo zupełne dzicze. w tej chwili ma przestój w hoteliku, i czekam na czerwcówkowych gości, aż się boje myśleć co będzie, gdy połowa z tych kotów nie znajdzie domu. wszystkie te koty są zdrowe (z wyjątkiem stoczniowych z woliery ogrodowej), mają książeczki zdrowia, ale do adopcji póki co może tylko ze 2 z nich się nadają

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

Post » Pt maja 14, 2010 9:45 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

tak sytuacja się wyjaśniła, pan nie zadzwonił bo wyjechał w trasę, zapomniał- zaprasza na wizytę poadopcyjną, przepraszał. ulżyło mi....

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

Post » Pt maja 14, 2010 10:31 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol. 5

Jedna kotka ze Stena Line wystarylizowana w ciąży nie była :) Dziś jedziemy kolejną łapać sterylke zrobimy na kreskę.
Obrazek Obrazek

kinga-kinia

[poprzednia][następna]