dorobella pisze:No coś ty![]()
Może najpierw doczytaj zanim napiszesz![]()
"Jak się objawia wstrząs anafilaktyczny?
Po zadziałaniu jakiegoś czynnika wyzwalającego wstrząs może dojść do całej gamy objawów. Objawy te występują najczęściej w ciągu kilku minut a nawet sekund (>90% do 30 minut) i zwykle samoistnie ustępują. Zdarzają się także nawroty, tzw. późne reakcje pojawiające się do 72 godzin od pierwszej reakcji – najczęściej po 8—12 godzinach (u około 1 chorych).
U około 80—90% chorych objawy rozwiniętego wstrząsu poprzedza pojawienie się zmian skórnych – np. wysypki (tzw. pokrzywki) po przyjęciu jakiegoś pokarmu lub leku. "
http://alergie.mp.pl/chorobyalergiczne/ ... l?id=59318
U zwierząt również tak jest. Moja suka miała pierwsze objawy wstrząsu (neurologiczne) kilka godzin po szczepieniu. Mój tymczas Merlin ma wstrząs anafilaktyczny po użądleniu osy, na razie jest po dwóch.
Nie wiem co Cie tak bawi - mówimy o śmierci małego kota - i nie mam zamiaru się z Tobą kłócić. Wiem co to jest wstrząs, mam dziecko które tak zareagowało na białko jaja. Nie musze o tym czytać. Znam z autopsji.
Kończę, ale powiem Ci, że kiedy reakcja jest po 72 godzinach oznacza to, ze objawy nie są już tak gwałtowne - na pewno nie mogą spowodować padaczki, drgawek i śmierci z powodu wstrząsu.
Gwałtowne objawy pojawiają się niemal natychmiast.
Padaczka świadczy o zatruciu toksynami. Nie ma tu o czym dyskutować.