Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob maja 22, 2010 19:11 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Hm... pierwszy dzień mija z kociarnią bez problemów. Zaraz pójdziemy oporządzić "piwniczaki". Trochę szkoda mi, że mieszkają w suterenie, ale nie mają gorzej niż u tej pani, chyba... Niestety nie wszystkie chętnie jedzą. Tylko jogurt prawie wszystkie skosztowały. Jest jedna kocica (sterylizowana) - która siedzi cały czas wciśnięta w kącik. Nie mam pewności czy w ogóle pije pod naszą nieobecność...
Obrazek
"Nawet najmarniejszy kot jest arcydziełem stworzenia" L. Da Vinci

Jaś&Małgosia

Od: Czw lis 19, 2009 23:30

Post » Sob maja 22, 2010 20:01 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Kochani nie miejcie wyrzutów. One zawdzięczają wam "Przyszłość". Jestem z was dumna i mój Boguś też :1luvu:
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Sob maja 22, 2010 20:02 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Ale po kolei.. Poniżej lista kotów (zrobię im jeszcze dziś jakieś fotki, to wrzucę, abyście wiedzieli o co chodzi).

1. KOTKA Z 2 MAŁYMI - jeszcze ze 2-3 dni w przychodni, wczoraj urodziła. Będzie sterylka. Ma krótkie, gęste futerko. Będzie miała robione testy. Potrzebny DT - dla niej i 2 małych. Małe będą szukały domków, a mamę w najgorszym przypadku wypuścimy po sterylce i karmieniu z powrotem na działki (ona nie mieszkała u tej pani - przyzwyczajona jest do zupełnej wolności, może nie być zbyt adoptowalna...). W okolicy wtorku będę pewnie znała termin kiedy można odebrać ją z przychodni na Tarchominie i jakie są wyniki testów.

2. RUDA KOCICA - ta ze zdjęć, które wczoraj zawieszałam. JEST DO ADOPCJI. Może zostać na dt u nas, podkarmimy ją. Będzie miała sterylkę. Mogę zaszczepić Felovaxem 3 (za darmo) - tylko nie znam się jak to skoordynować z zabiegiem. Chyba potrzebuje odrobaczenia. Kupki coraz lepsze, co bardzo nas cieszy. Je hillsa, reguluje jej się brzuszek.

3. 2 RUDE MALUCHY - zostają na dt u nas. One wraz z mamą i rudą kocicą mieszkają w pokoju - nie są dla nas żadnym obciążeniem. W tym tyg. zdecydujemy co do domków adopcyjnych. Mała koteczka jest przeziębiona - kicha, troszkę płacze. Dostała razem z bratem wczoraj zastrzyki. Daję jej gentamicin. Wszystko już same jedzą. Myślę, że mają jednak już 2 mies. Założymy im książeczki. Mamy dla nich szczepienia 3-jką. Odradzono nam na razie ich mycie, ale przyda się za jakiś czas odświeżenie futerek, obcięcie pazurków.

4. MAMA rudasków - ta ze zdjęć. Pójdzie na sterylkę. Ogólnie "wygląda" na zdrową... Futro w poniewierce, ale to do nadrobienia. Nie wykluczamy, że ją oddamy pani po zabiegu... postaramy się panią jednak przekonać. Kotka znalazłaby na pewno domek... Pani twierdzi, że ona ma 10 lat - wcześniej mówiła że jest o wiele młodsza - sama już nie wiem.

5. KOTKA "SZARA MELANŻ" - pójdzie na sterylkę. Ma średnio-dłuższe futerko. Może nie mieć roku. JEST DO ADOPCJI. POTRZEBNY DT! Nie dołączyliśmy jej do kotów w pokoju, bo trochę oczka ma nie najlepsze - w trosce o maluchy. Możemy zaszczepić ją 3-jką. Przyda się ją troszkę wzmocnić...

6. KALEKI KOTEK "NARCIARZ" - najbardziej wymaga uwagi, dlatego najtrudniej jest nam poświęcać mu ją w tej chwili... Chyba nie kontroluje wydalania (załatwia się trąc pupcią o podłogę - nie mam pojęcia czy gdyby mógł, załatwiałby się do kuwety - teraz nie jest w stanie do niej nawet wchodzić). Trzeba mu przemywać otarty tyłeczek i nóżkę. Umieściliśmy go w przestronnej klatce, ale co to za życie.. Chyba jest niewidomy... Ogólnie obiecaliśmy go zwrócić pani (on naprawdę ją kocha - cały czas jeździ za nią na tyłeczku, przytula się do niej, daje nosek) - ale gdyby znalazł się dobry ds, może ją przekonamy. Dobrze byłoby wykorzystać szansę że jest u nas i zawieźć do lekarza - wówczas mając obraz jego stanu można o czymkolwiek myśleć, rozmawiać... Na pw skontaktuję się z os. która oferowała pomoc.

7. CHARCZĄCY kocur - nie mamy pozwolenia, ale chcemy go ciachnąć (niezły z niego "rozpłodnik", włazi nawet na kocury...). Mam nadzieję, że ew. pani się nie kapnie. Chcemy, aby był do adopcji, ale to musimy jeszcze wybadać. Dla jego zdrowia potrzebny mu ciepły, spokojny kąt. Możemy zaszczepić go 3-jką. To wyjątkowy, duży, długowłosy kocur. Potrzebna jest dla niego konsultacja - trzeba sprawdzić, czy nie ma w nosie polipa. Czasem oddycha dość nieźle, ale ogólnie jak przez respirator, coś mu charczy. Może to astma. Leki, witaminy nie pomogły - na chwilę obecną diagnoza mówi, że coś ma w nosie. Ma też raczej chore gardło, gorzej przełyka, ale je chętnie - nawet suche. Dt/ds - jeszcze do ustalenia.

8. "BRAT" CHARCZĄCEGO - brat, bo b. do niego podobny, tylko mniejszy. Jest na zdjęciach na początku wątku (ten ciemny, długowłosy). Spokojny. Do kastracji. Szczepienie. Przyda się dt i ds!

9. 2 "ZWYKŁE" kocurki - chyba kocurki... Krótkowłose. Nie mam pewności, czy nadające się do adopcji. Na oko - zdrowe. Chętnie kastracja...

10. BIAŁA kotka BOJAŹLIWA - spokojna, wielka, wysterylizowana, pół-długowłosa. Bardzo ładna. Od wczoraj siedzi niestety wciśnięta w kącik. Dała się wyciągnąć, ale znów weszła. Widać bardzo się boi. Nie mam pewności, ze je i pije jak nas nie ma... Jest po sterylce. Raczej wróci do pani.

11. KOT KUBA - wielki, kształtem pod syberyjczyka. Rudo-biały, krótkowłosy. Cały podrapany - tłucze się z kotami (a raczej one jego) - jak wychodzi. Ma ranki, kleszcze (wyciągniemy co się da). Wróci do pani.
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Sob maja 22, 2010 20:16 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Obiecuję fotki tych kotów.

Ogólnie - w pierwszej kolejności zależy nam na sterylkach dla 3 kotek. Na chwilę obecną mamy propozycję 2 talonów (ze względu na ilość kotów, ogromnie się przydadzą). W poniedziałek postaram dodzwonić się do os., która może wykona jedną (lub jakąś kastrację) bezpłatnie. Mam też propozycje tańszych zabiegów. Ustalenia kto co - na pw na razie. Wiadomo - kocury to jednak mniejszy koszt.

DT - gdzie zaznaczyłam - również na wagę złota.

Mamy: spray na pchły, bezpłatne szczepienia trójką od naszej wetki, dostaliśmy dla kotów jogurty i śmietanki, mamy kupioną przez nas ich karmę (nie pamiętam jaką, ale nie whiskas...), mamy intestinal - który niektórym się przyda. Jest też mleczko dla kociąt - mogę trochę jego dać osobie, która wzięłaby na dt matkę z 2 kociakami, która wczoraj urodziła... 4 koty "pokojowe" jedzą hillsa.

Mamy też worek nieotwarty intestinala, który możemy sprzedać, ale raczej po kosztach - wtedy pieniążki mogłyby pójść na koty.

To ogólnie tyle na tę chwilę. Ogólnie - dopóki nie odwołają alarmu - wszystkie koty będą u nas. Czyli na pewno do wtorku. Pogadamy z panią jeszcze wcześniej, wybadamy jej stan - wczoraj była załamana, koty nam dała.
Obrazek

Jaś&Małgosia

Post » Sob maja 22, 2010 21:35 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

:ok: :1luvu:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob maja 22, 2010 22:07 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Witam.Chciałabym dowiedzieć się ,czy jest możliwość adopcji małego rudego kociaka .zapewnię dobry kochający dom i opiekę,leczenie.tel.792613975 -Ania
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Nie maja 23, 2010 6:50 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Śledzę wątek i jestem pod wrażeniem :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Trochę jednak to denerwujące,prawda? Brakuje domków,tym akurat się trafiają, to nie można im zapewnić godziwego życia,bo są czyjąś własnością.Bardzo mocno im kibicuję i podziwiam Waszą desperację. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za wytrwałość.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie maja 23, 2010 9:40 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

nie są jej własnościa!!!To wg mnie to anwet nie domniemana własnosć.pani je karmi ale nie moze okazać książeczak, wskazać weta do którego chodzi nie moze udowodnić,ze to jej. Dzik z podwórka którego karmię też jest moj?na dobra sprawę inspektor TOZ tez miałby sie do czego przyczepić. Ustawa o ochronie praw zwierza tez tu włazi wszystkimi szparami.Kot jej ,a jest chory i zaniedbany a to już wykroczenie!
kazdy cacka sie z takimi osobami bo nie wpuści potem na podwórko,moze okłamie na temat kotów(np.że nie zyją),przepedzi stworzenie...
Moze jestem i niesprawiedliwa ale obserwujac u mnie podobne sytuacje.Po pewnym czasie jest tylko pretensja i rządania i zero współpracy z drugiej strony:daj karmę, zawieś do weta, weź kota ...tylko go przywieś bo inaczej nie będe gadać...I broń ciebie nie ciachaj bo moje koty!!!
Obym sie myliła.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie maja 23, 2010 10:01 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

ASK@, masz rację!

Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Szczególnie wkurza mnie fakt, że ludzie nie chcą sterylizować swoich kotów :twisted: A koty wiadomo, jak to koty mnożą się na potęgę. Nie ma później dla nich domów, ludzie nie dbają o nie, nie leczą i koty umierają. A dlaczego? Bo ludzie nie chcą sterylizować swoich kotów.

Zresztą wystarczy tylko poczytać to forum...
Obrazek Obrazek

kasia_czy

Od: Pt mar 26, 2010 21:54

Post » Nie maja 23, 2010 10:31 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

dwa talony czekają .

czy dzwoniliście do koterii? ..może w tej sytuacji coś by się udało załatwić :?: nie ma na co czekać zwłaszcza że brzuchatki są :cry:
Małgosiu wasza sytuacja jest wyjątkowa ,wiec może jakiś bliższy termin by się znalazł .

Iza podpowiada że gdyby któryś kot nie korzystał z kuwety warto dosypać zwykłego piachu .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Nie maja 23, 2010 10:55 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Nie doczytałem, macie w tej chwili ciężarne kotki jakieś? Mocno zaawansowane?
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Nie maja 23, 2010 10:57 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

W moim poście był sarkazm,niemniej jednak tak się dzieje,że nawet w przypadkach drastycznego zaniedbania trudno jest odebrać zwierzę właścicielowi.Taka terminologia funkcjonuje,czy nam się podoba,czy nie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie maja 23, 2010 11:15 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

piotr568 pisze:Nie doczytałem, macie w tej chwili ciężarne kotki jakieś? Mocno zaawansowane?

Ciężarnych nie ma, jedna - urodziła w piątek, przebywa w tej chwili w lecznicy z kociakami
Obrazek Obrazek

kasia_czy

Od: Pt mar 26, 2010 21:54

Post » Nie maja 23, 2010 12:31 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

Aha, bo dorcia tak napisała
nie ma na co czekać zwłaszcza że brzuchatki są
myślałem że trzeba na gwałt coś organizować
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Nie maja 23, 2010 12:58 Re: Przepiękne, półrasowe koty - błagają o domki! Rozkwitną!

z rozmowy z Jankiem wywnioskowałam że są ciężarne kotki :roll: i te trzeba ciachać w pierwszej kolejności.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

[poprzednia][następna]