Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
A jesli wolno zapytac... wsrod calej gromadki kotow na forum, dlaczego na Aneczke wlasnie zwrocilas szczegolna uwage?
Petka-P1 pisze:Czy już wiadomo, czy Ana będzie wrocławianką?
feryenne pisze:Petka-P1 pisze:Czy już wiadomo, czy Ana będzie wrocławianką?
Niestety jeszcze nie wiadomo.
Po pierwsze: domek nie został jeszcze sprawdzony
A po drugie: mam trochę dylemat. Nie znam się na chorobach kocich, po uspokajającym komentarzu, że takiego wirusa ma 90% kotów, nawet się nie zainteresowałam, co to takiego.
A kicia miałaby od czasu do czasu kontakt z kotką mojej siostry...
(BTW w ogłoszeniach w necie nie ma informacji, że kicia ma wirusa i nie powinna przebywać z innymi kotami )
Justa&Zwierzaki pisze: Rozmawiałasm z wetem na temat Any i powidział że nie jest tak łatwo sie zarazić jesli nie będą sie bic , gryźć
Justa&Zwierzaki pisze:Czasam testy moga tez być fałszywie dodatnie i nie niest na 100% pewne że Ana ma tego coronowirusa i tak za około 2 - 3 mieś warto by ten test ponowić aby mieć pewność ...
Etka pisze:Petka-P1 pisze:Etka
proszę napisz zwięźle jak to jest z coronowirusem
jest kot, u którego test wykazał wirusa
jest chętna osoba, która w kocie się zakochała .... ale boi się, że inny kot może się zarazić
ja wiem jak to było u Anielki ale proszę opisz jak to jest
koronowirus to taki wirus jak np rotawirusy u ludzi, kot sobie to przechoruje badz nie i nic sie nie dzieje, ten wirus jest w kocie i tak sobie moze byc do konca zycia. Generalnie jest niegrozny o ile nie zmutuje.
Jesli zmutuje dorowadza do FIPa - wirusowego zapalenia otrzewnej i jak sie konczy sama wiesz.
Generalnie nie nalezy wpadac w paranoje, okolo 70 procent populacji kotow ma koronowirusa w sobie. Kiedy zmutuje czy wogole? lekarze nie sa w stanie odpowiedziec bo FIP wciaz jest wielka niewiadoma.
Ostatnio w amerykanskich odkryciach wyczytalam iz jest teoria ze FIP jest dziedziczony i uwarunkowany genetycznie ale nie jest to nigdzie potwierdzone badaniami...wiec co wyjdzie?
http://www.vetmozga.com/artykuly/kotwirusowechoroby.php
http://www.vetopedia.pl/article44-1-Zak ... _FIP_.html
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 372 gości