CudnaMaDomek. Kropka ciągle czeka :( Filmy str. 11

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw mar 27, 2008 10:41

Mam wrażenie, że Cudna dobrze czuje się w śród kotów w przeciwieństwie do Kropki. Wypuściłam ją dzisiaj koło godz.6 rano a sama położyłam się do łóżka. Cudna podobnie jak Psotka z Łomianek poruszała wśród kotów dość pewnie i nawet podnosiła do góry ogon. Koty na nią nie prychały, choć niektóre obserwowały z zaciekawieniem. Cudna jakby nigdy nic podrapała trochę w drapak, który bardzo ją zainteresował. Każdy kontakt wzrokowy ze mną powodował, że się wycofywała. Moje poruszenie powodowało jej ucieczkę do drugiego pokoju. Nie wiem jaki dom byłby dla Cudnej właściwy. Może powinna dłuższy czas pobyć w klatce głaskana od czasu do czasu i wypuszczana na małe rekonesanse a dzięki temu nabrałaby zaufania i odwagi względem człowieka. Być może wydanie jej do domu bez kotów gdzie będzie skazana na towarzystwo człowieka również spowoduje, że się do niego przekona. Jest jednak ryzyko, że pozostanie kotem chowającym się po kątach a w takim wypadku dom z kotami byłby dla niej najwłaściwszy, bo choć przy nich czułaby się swobodnie. Zachowanie Cudnej jest podobne do zachowania Psotki z pewnym wyjątkiem. Cudna nie prycha i nie straszy człowieka, który się do niej zbliża. Pozwala się bez szarpania i krzyczenia wziąć się na ręce poczym nie wyrywa się gwałtownie tylko szuka okazji, aby się oddalić. Jeśli idzie o Kropkę to dla niej wskazany jest dom bez kotów i z wyrozumiałymi ludźmi. Kropka potrafi się miziać, aby zaraz napyskować. Obie kotki nadal nie mają problemów z jedzeniem kuwetą. Cudna jeszcze trochę psika, ale sporadycznie.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Czw mar 27, 2008 11:07

Ciężko będzie stwierdzić jaki dom (zakocony czy bez kotów) będzie dla Cudnej dobry. Z jednej strony z doświadczenia wiem, ze koty przestraszone,w domu z socjalizowanym kotem szybko stają się śmielsze, bo obserwując drugiego kota dociera do nich, ze nie ma się czego bać. Ale znowu wtedy koty raczej są dla siebie najważniejsze, a człowiek schodzi na drugi plan. W domu nie zakoconym kot wolniej, ale mocniej związuje się z człowiekiem.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
Wspaniale musi Cudna wyglądać z podniesionym ogonkiem.

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Czw mar 27, 2008 12:56

Wydaje mi się, że kota, który lubi inne koty, lepiej umieścić w domu zakoconym i nie próbować go zmieniać, to może trwać naprawdę długo i nie ma pewności, jak będzie.

Na forum często pojawiają się dramatyczne błagania o dom dla kota, który z różnych powodów, powinien być jedynym kotem i baaardzo trudno taki dom znaleźć.
Dlatego, jeśli trafi się taki domek, to chyba lepiej dać mu kota, który tego właśnie potrzebuje - opiekuna i terenu na wyłączność. A niekoniecznie - urabiać kota, który lubił być w stadzie.

Potem, zdarzają się na forum głosy sfrustrowanych właścicieli, którzy czują się rozczarowani, że kot średnio sie oswoił i nie jest przytulakiem.
Rozumiem to, może to być przykre, zwłaszcza gdy to jedyny kot w domu.
:roll:
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw mar 27, 2008 13:43

moze ona potrzebuje więcej czasu?tyle kocinki tam przeżyły...oby sie znalazł odpowiedni domek...
ObrazekObrazek

mumka27

Od: Pon gru 03, 2007 18:35

Post » Czw mar 27, 2008 13:53

Dopiero obejrzałam pyszczek Cudnej i zobaczyłam rankę na języku. Według wetek jest to ślad po mechanicznych uszkodzeniu a nie nadżerka. No to odetchnęłam.

Obrazek

Cudna ma też niewielki łysy placek trochę powyżej środka kręgosłupa. Wygląda jak miejsce po ranie. Ma też sporo strupków na skórze, co może wskazywać, że jest uczulona na pchły.

Kropki niestety nie mogę tak dokładnie sprawdzić. Kropka nie lubi przymusu. Bardzo nie lubi.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Czw mar 27, 2008 20:59

Kilka zdjęć Cudnej, która trzyma się blisko klatki i na razie dam jej spokój z fotografowaniem. Z klatki będzie wychodziła tylko wtedy, gdy tego będzie chciała. Nic na siłę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Czw mar 27, 2008 21:08

Śliczna i wzruszająca.
A ten koleżka, to Smarkul? Przy nim Cudna to drobinka.
Obrazek

wania71

Post » Czw mar 27, 2008 21:10

Śliczna Cudna :)
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw mar 27, 2008 21:15

wania71 pisze:...
A ten koleżka, to Smarkul? Przy nim Cudna to drobinka.

Tak to Smarkul o wadze 7kg. Cudna waży tylko 3kg i jak na swój "wzrost" nie jest chuda.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pt mar 28, 2008 5:57

Smarkul :wink: fajne imię, a Cudna jest kocią miss normalnie!
ObrazekObrazek

mumka27

Post » Pt mar 28, 2008 10:04

Na początku wydawało się, że to Kropka szybciej odnajdzie się w nowej sytuacji. Cudna nadal boi się ruchu i ludzi, ale gdy o godz.1 w nocy bawiła się Rudkiem w łapki przez kraty klatki postanowiłam ją wypuścić. W nocy widziałam jak biegała z Figą po mieszkaniu. Normalnie bawiła się z młodszą koleżanką. Po godz.6 gdy mój niby TŻ wstaje schowała się za drapakiem w pokoju kuwetkowym. Gdy w domu się już uspokoiło przeniosła się do wiklinowej budki. Potem widziałam ją w wiklinowym koszu i znowu w budce. Po godz.9 daję kilku kotom mokre jedzenie. Najpierw swoje porcje dostają w łazience Filut i Ptysia. Potem koty w klatkach i Lufka mająca stanowisko na drapaku obok klatek. Lufka jako jedyna może jeść bez izolacji gdyż nikt nie odważy się zabrać jej jedzenia. Na końcu dostaje porcję mokrego Gizmusia mieszkająca w małym pokoju. Gdy wychodziłam z łazienki z porcjami dla klatkowych i Lufki zobaczyłam, że Cudna już zameldowała się przed klatką, wije ósemki i pręży się zniecierpliwiona. Nawet nie próbowała umknąć, gdy brałam ja na ręce, aby włożyć do klatki. Potem musiałam rozłożyć drabinę, aby ściągnąć z szafy Kropkę. Tam właśnie Kropka melinuje się po wypuszczeniu z klatki. Wiem, że Kropka lubi się bawić. Będąc w klatce potrafi bawić się żwirkiem Pinio nie wspominając o myszkach. Poza klatką niestety nie czuje się swobodnie.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pt mar 28, 2008 12:07

nieśmiała bidulka moze jest :oops: trzymam kciuki za obie kicie :D
ObrazekObrazek

mumka27

Post » Pt mar 28, 2008 14:54

:D Cieszę się, że obie dziewczynki robią postępy. mam nadzieję, że Kropeczka też w końcu przestanie się bać.
Obrazek]Obrazek

Modjeska

Od: Pt mar 31, 2006 20:52

Post » Pt mar 28, 2008 15:19

Teraz to bardziej martwi mnie Kropka niż Cudna. Cudna sobie poradzi, ale Kropka jest ciągle nerwowa. Nie wiem czy taką ma naturę czy to tylko wina obecności innych kotów. Jest bardzo rozchwiana emocjonalnie, bo potrafi mruczeć i nadstawiać się do głaskania żeby za chwilę próbować ugryźć i prychać. W jednej chwili kula się na kocyku i bawi byle czym żeby za moment skulić się i najeżyć. To trzecia dorosła krówka, która trafiła do mnie. Każda z tych krówek to dziwadło. Klusia, którą złapałam jako kociaka też jest dziwaczką. Nie mam szczęścia do krówek.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Pt mar 28, 2008 16:11

A mówiłam, że by ją ostawić w Orzechowcach :wink: trochę głupawy ten dowcip :oops:
Obrazek

wania71

[poprzednia][następna]