DOROSŁE KOTY KAN DO GRUDNIA W KOCIARNI, A CO DALEJ?????

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lis 03, 2011 9:52 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Kot i pies z interwencji W dniu 27 i 28.10.11 Andżelika była na interwencji na wsi w sprawie zagłodzonego psa. Właściciela od wielu dni nie ma w domu. Został tam jeszcze jeden pies i kot. Zostawiła karmę dla nich byłej żonie właściciela zwierząt. Serce chce pęknąć, kiedy przypomina sobie, jak podrapany na nosie kocurek próbował wejść za nią do samochodu.
Obydwaj zagłodzeni, obydwaj grzeczni, pragnący ciepła i opieki, zwłaszcza przy chorobie.
Obrazek Obrazek

Kola kolejny kot z cmentarza. Kola - ma ok. 2-3 lat. Ma bardzo spuchnięte opuszki pod przednimi łapkami. Jest tam pełno płynu surowiczego. Wet podejrzewa, że to wcześniejsze oparzenie jakąś substancją chemiczną. Kot jest w kolorze czekolady z fajnymi białymi wąsami, jest bardzo dużym dorodnym kocurkiem. Na cmentarzu siedział przy studzience z wodą i próbował się napić. Był tak głodny, że zjadł całą 100g saszetkę suchej karmy i wypił ogromne ilości wody. Otrzymał antybiotyk, steryd, witaminy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Feluś to kot błąkający się między blokami. Jest przetrącony na wysokości początku ogona i kręgosłupa. Ma tak straszną biegunkę, że sierść na wiszącym bezwładnie ogonku i tylnych łapkach jest praktycznie zgnita. Nie wiemy jaki jest powód biegunki. Kot jest bardzo odwodniony, wychudzony, ma w bardzo złym stanie sierść. Otrzymał kroplówkę, antybiotyk, steryd oraz witaminy. Czekamy na poprawę jego stanu i wtedy amputacja ogonka.
Obrazek Obrazek Obrazek

Dziunia ma ok. 7-8 lat. Od ok. 6 lat przebywa w okolicy 2-3 bloków.
Na zimę Andżelika łapie ją i umieszcza w ciepłej piwnicy /czuje się tam dobrze/, wiosną wypuszcza. Przychodzi codziennie na karmienie, ale jest kotką niezależną, która lubi samotność, nie zadaje się z innymi kotami. Podczas karmienia podchodzi blisko, daje się pogłaskać, ale nigdy nie pozwala się wziąć na ręce i być zbyt długo w bliskim kontakcie. Udało się jednak wyczuć pod brzuchem guzek. Przez ponad tydzień Andżelika próbowała ją złapać, ale ani klatka- łapka ani inny sprzęt nie pomógł. Zakupiła więc siatkę do podbierania ryb i to był strzał w dziesiątkę /dopiero za piątym razem/ i była już złapana, chociaż darła się niemożliwie. Po konsultacji u weta podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu zabiegu usunięcia większego guzka i kilku mniejszych. Kotka operację zniosła nadzwyczaj dobrze. Sześć lat temu została wysterylizowana, a tu teraz pojawił się guzek. Kotka jest kuwetkowa.
Obrazek Obrazek
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Sob lis 05, 2011 10:32 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Jest źle , nawet bardzo źle z sytuacją lokalową kotów bo nie mam możliwości izolacji chorych kotów i trzymania ich przez dłuższy czas. Tak jest z biednym 2- 3 letnim Franiem. Miał być tylko ok. tygodnia w użyczonej piwnicy. Musi jak najszybciej ją opuścić. Okazało się ,że ma FIP - 1: 800. Poprosiłam więc o wysłanie surowicy do Niemiec i zrobienie elektroforezy białek.

Białko całkowite - 98,0 g/l ------ 57-94
A/G - współczynnik - 0,58 ------ 0,6 - 1,2
Albuminy - 36,6 % ------ 45-60
alfa- Globuliny - 14,3% ------ 8-15
beta -Globuliny - 12,3 % ------ 10-20
gamma- Globuliny - 36,8% ------ 10-28

Po prawej stronie to normy.

Bardzo Was proszę , może ktoś dobrze zinterpretuje ten wynik? Wychodzi na to ,że Franio ma FIP a musi opuścić piwnicę. Jest już w niej 4 tygodnie . Może ktoś ma kotka chorego na FIP i Franio mógłby z nim zamieszkać. Jest taki kochany , nakolankowy , bez odrobiny złości , czuły , delikatny . Już nie wiem jakich słów użyć aby opisać jego wspaniały charakter. Czy dosłownie i w przenośni musi wrócić do swojego " domu" na cmentarzu? :cry: :cry:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Od: Śro wrz 03, 2008 16:39

Post » Sob lis 05, 2011 10:39 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

:( :( :(
Boże... na wynikach sie nie znam kompletnie... niestety. Mam tylko nadzieje ze ktos sie zlituje i nie bedzie musial wracac na dwor... :placz: :placz: :placz:
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

ninakiler

Od: Pt paź 14, 2011 14:49

Post » Sob lis 05, 2011 15:34 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Pusia w ds :dance: :dance2: :dance: :dance2:

Pusia Nowa koteczka wyrzucona na działkach, młodziutka niespełna roczna domowa koteczka. Bardzo miła, przytulaśna. Odrobaczona, odpchlona i zaszczepiona. Kuwetkowa.
Obrazek Obrazek
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Sob lis 05, 2011 16:53 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

ZAPRASZAMY NA NOWY WĄTEK SKARBONKI KAN

viewtopic.php?f=1&t=135282
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Sob lis 05, 2011 19:52 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Hanulka pisze:Pusia w ds :dance: :dance2: :dance: :dance2:

Pusia Nowa koteczka wyrzucona na działkach, młodziutka niespełna roczna domowa koteczka. Bardzo miła, przytulaśna. Odrobaczona, odpchlona i zaszczepiona. Kuwetkowa.
Obrazek Obrazek

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :kotek:

ninakiler

Post » Pon lis 07, 2011 9:22 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

i dziś po domki kociasie staruchy :mrgreen:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Pon lis 07, 2011 12:23 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Dzisiaj usłyszałam od weta,że powinnam sobie i ludziom, którzy przynoszą mi bezdomne koty powiedzieć DOŚĆ - przecież wszystko ma swoje granice, gdzie je pani upycha?
Tylko któremu kotu powiedzieć- ciebie już nie wezmę bo nie mam miejsca :cry:
Czy Kacperek , Lusia i Zenuś powinny zostać na dworze bo były dzikie, chowały się przede mną długi czas a teraz najchętniej zamiziały by mnie na śmierć? Czy Hania, kotka z chorymi oczkami powinna być uśpiona żeby się nie męczyła? Czy Franuś z chorym uchem, katarem powinien zostać na cmentarzu i tam umrzeć? A może nie powinnam już brać brązowego wychudzonego kocurka Koli z poparzonymi opuszkami łapek żyjącego także na pobliskim cmentarzu albo Felusia z przetrąconym kręgosłupem , zgnitą sierścią na ogonie i nogach od biegunki? Przecież nie mam ich gdzie izolować a mogą być nosicielami różnych chorób. Czy trzy rudzielce Lolek, Tolek i Olek powinny zostać na działkach aby ktoś się z nimi w końcu rozprawił ? Mogę tak napisać o każdym z kociaków, które do mnie dotarły, bo każdy z nich przeżył jakąś dramatyczną historię :cry:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Post » Pon lis 07, 2011 18:49 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

nawet juz mi niechce sie pisac... :( wyrazilam co do tego zdanie na innych postach a i tak mi jakos smutno jak to czytam...

ninakiler

Post » Wto lis 08, 2011 10:36 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Kto pomoże szukać domki????
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro lis 09, 2011 12:47 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Jest nadzieja na lokal. Ale boję się kolejnego rozczarowania tak jak było już kilkakrotnie. :oops:
Jest to dwupokojowe mieszkanie / dosyć duże metrażowo / za kwotę 350,00zł miesięcznie . Jest już w tym ogrzewanie , bo podłączone jest do sieci miejskiej. Jest tylko jedno ale - nie ma tam drzwi wejściowych, ponieważ do tej ściany gdzie były drzwi właściciele dobudowali sobie nowy dom. Musielibyśmy wchodzić do niego przez ich mieszkanie lub przez okno :mrgreen: Nie ma tam nawet ganku, z którego można wejść ale jest od razu część mieszkalna , jadalnia, kuchnia. Właściciele godzą się na wyjęcie okna i wstawienie drzwi wejściowych, a jest to koszt 1000,00zł :cry: tylko ,że to na nasz koszt / może wtedy zejdą przez jakiś czas z czynszu? Nie mogę przez to wszystko spać :oops: :oops:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Post » Śro lis 09, 2011 14:01 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

andzelika1952 pisze:Jest nadzieja na lokal. Ale boję się kolejnego rozczarowania tak jak było już kilkakrotnie. :oops:
Jest to dwupokojowe mieszkanie / dosyć duże metrażowo / za kwotę 350,00zł miesięcznie . Jest już w tym ogrzewanie , bo podłączone jest do sieci miejskiej. Jest tylko jedno ale - nie ma tam drzwi wejściowych, ponieważ do tej ściany gdzie były drzwi właściciele dobudowali sobie nowy dom. Musielibyśmy wchodzić do niego przez ich mieszkanie lub przez okno :mrgreen: Nie ma tam nawet ganku, z którego można wejść ale jest od razu część mieszkalna , jadalnia, kuchnia. Właściciele godzą się na wyjęcie okna i wstawienie drzwi wejściowych, a jest to koszt 1000,00zł :cry: tylko ,że to na nasz koszt / może wtedy zejdą przez jakiś czas z czynszu? Nie mogę przez to wszystko spać :oops: :oops:

trzymamy kciuki... a kaska bedziemy sie martwic jesli wszystko bedzie na 100% ugadane

ninakiler

Post » Śro lis 09, 2011 14:59 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Śro lis 09, 2011 15:18 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Przepraszam ze tak się wcinam... ale czas goni i potrzebna pomoc!!!!!!! :oops: :oops: :oops:

Zajrzyjcie moze cos sie spodoba :oops: :oops: :oops: viewtopic.php?f=20&t=135182 bo niestety narazie klientow brak :(

Wszystko idzie na te dwa slodziaki
Obrazek

ninakiler

Post » Czw lis 10, 2011 11:25 Re: DOROSŁE KOTY KAN proszą pilnie o domki! DS/DT/wirtualnie/$!

Labrador Bleki nie ma czasu :(
Bleki to 3 letni czarny labrador. Ma TYLKO 2 tygodnie życia. Po tym czasie zostanie uśpiony w klinice, w której znajduje się teraz na obserwacji. Bleki lekko ugryzł w nos małe dziecko oraz podrapał mu plecy - to słowa matki dziecka i równocześniewłaścicielki psa. Z zazdrości. Pies został kupiony, jak się okazało, w pseudohodowli. Jest zadbany, bardzo przytulaśny i uwielbia pieszczoty. Problemy, z jakimi zmagali się jego dotychczasowi właściciele, były głównie na spacerach - szczekał na ludzi, z psami ładnie bawił się podczas spacerów. Pies jest wykastrowany. Problem pojawił się, kiedy dziecko zaczęło raczkować. Pies był bardzo zazdrosny, nie pozwalał bawić się z dzieckiem, bez przerwy je lizal i zdarzyło się kilka razy, że na nie warknął. Mimo ogromnej miłosci, którą właściciele darzą psa, nie mają odwagi go zatrzymać. W tej chwili Bleki jest w psim hotelu na obserwacji i za 2 tyg. zostanie UŚPIONY. Klinika uśpi go bez problemu z łątką "agresywny". W stosunku to starszych dzieci pies zachowuje się poprawnie. Z kotami jest zaprzyjaźniony. Był tresowany tresurą pozytywną. Zna komendy siad, łapa, zostań, idź stąd. Z reguły ładnie chodzi przy nodze. Uwielbia bawić się frisbie i aportować. Jest świetnym przyjacielem - cielaczkiem, który ciągle liże i robi maślane oczy. BLEKI NIE MA CZASU. Potrzebuje odpowiedzialnego opiekuna. Obecni właściciele nie spojrzą mu w oczy, kiedy będzie usypiany z powodu zazdrości wobec małego dziecka. MA TYLKO 2 TYGODNIE ŻYCIA!!! TYLKO 2 TYGODNIE. Od dziś odliczamy czas do śmierci Blekiego...

Kochani, błagam, jeśli ktoś ma możliwość pomocy to proszę pomóżcie. To także moja działalność :cry:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

[poprzednia][następna]