Karmelka i Morelka - obie kotki w swoich domkach :))

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lut 25, 2010 9:42 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Czyli co?
Tym razem kciuki za kupki :D
:ok: :ok: :ok:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw lut 25, 2010 10:12 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

za zdrówko :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw lut 25, 2010 10:13 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

annskr pisze:Czyli co?
Tym razem kciuki za kupki :D
:ok: :ok: :ok:
:ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Czw lut 25, 2010 10:37 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

domek, z którym rozmawiałam niestety nie zabezpieczy okien :(. Martwi mnie to, bo domek chce kota, ma już wyprawkę więc kotka na pewno znajdzie. Pan/chłopak wydawało się, że rozumiał zagrożenie. W mailu wysłałam linki do różnych stron m. in. opisujących przykre konsekwencje. Być może nie zgodzili się domownicy. Tylko co z tego, jeżeli mieszkają na 7 piętrze i zabezpieczeń nie będzie :strach:.

Dziś przygotuję ogłoszenie, które napisałam wczoraj i roześlę. Mam nadzieję, że panienki znajdą kochający i odpowiedzialny domek. Kciuki za odzew (i kupalki ;)) mile widziane.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw lut 25, 2010 10:40 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Gosiu możesz być pewna, że znajdzie się domek, który zabezpieczy okna. Nawet jeśli nie tak od razu (koszta) to stopniowo.
Ja zabezpieczyłam okna dopiero po roku bycia mamusią Cypiska i Rysia. Wcześniej nie mogłam tego zrobić, ale zrobiłam. Nie należy też tak myślę skreślać domu, który nie jest w stanie zrobić tych zabezpieczeń od razu :) ale jak ma dobre chęci i jest odpowiedzialny, to ok.

domki się posypia jak z rękawa, zobaczysz :ok:
Obrazek

magdaradek

Post » Czw lut 25, 2010 11:18 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Madziu, wiem, że sprawa jest trudna, ale tutaj nie będziemy łaskawi :(.
Nie oczekujemy zabezpieczenia wszystkich okien, ale chociaż tych otwieranych. Sami mamy zabezpieczone tylko 2 okna właśnie ze względu na koszty. Ale żadnych innych nie otwieramy. Bałabym się wydać koteczki jeżeli domek obiecywałby tylko. Potem różne rzeczy i wydatki dzieją się po drodze a okna schodzą na plan dalszy. Ja mam świra na tym punkcie. Tyle jest tych wypadków... Niedawno w pracy przesłałam znajomemu linki, wiedząc, że jego siostra ma kotki. Znajomy empatyczny, przejął się i przekierował korespondencję siostrze. I co? Po jakimś czasie okazało się, że kocio wypadł przez okno, złamał m. in. ogon. W lecznicy źle go opatrzyli, ogon się paprał, wdało się zakażenie, kotkowi dali 50% szans, trzeba było ponownie operować. Więc co zrobili kochający opiekunowie - uśpili kota i wzięli kolejnego ze schroniska okna pozostawiając niezabezpieczone. Rozumiem, że można popełnić błąd/zaniedbanie w nieświadomości, ale bezmyślności nie rozumiem. Niestety będę bezwzględna - uważam, że jak ktoś chce mieć konia - musi mieć stajnię lub podnająć. Nie ma, że nie stać. Są koszty oboczne i albo się decyduje albo nie :(. Jestem ogromnie wdzięczna pisiokotkowi, że i na mnie wymogli decyzję o oknach. Sama na początku myślałam, że będę pilnować i takie tam. Zastanawiałam się nad montażem, liczyłam kasę itp. Teraz ogromnie się cieszę, że nie zdążyłam zaniedbać.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw lut 25, 2010 13:08 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Bardzo słusznie Gosiu :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Czw lut 25, 2010 13:42 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Rybcie, możesz przekazać mi namiar na tych ludzi?
dużo ludzi pyta mnie o koty, więc wolę być czujna

a malutkie na pewno znajdą super domek, są śliczne i doczekają się :ok:

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Czw lut 25, 2010 14:01 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

wiesz Sis, pan był naprawdę bardzo sympatyczny, długo rozmawialiśmy, wszystko wydawało się (po rozmowie tel., bo na osobiste spotkanie mieliśmy się dopiero umówić) naprawdę fajnie. Wie o sterylkach (sam zainicjował temat), planował przeprowadzić, zaszczepić kotki, jest świadomy możliwości zniszczonych mebli, pytał o drapak. Wyczuwałam w głosie serdeczność i szczere starania. Jedyne co można zarzucić po tych rozmowach - to brak zgody na zamontowanie zabezpieczeń. Odniosłam wrażenie, że sprzeciw leży po stronie domowników. Wiem, że to poważny minus, ale każdy szukający najlepszego_domku_na_świecie na pewno o okna zapyta. I wtedy sprawa będzie jasna. A jeżeli przyjdzie do schroniska... Nie wiem sama, przecież znacznie gorsi ludzie biorą kotki. Sama nie wiem... Ciężko mi ocenić. Powiem szczerze, że z samej rozmowy wiele się spodziewałam i liczyłam na możliwość osobistego poznania. Wtedy sytuację łatwiej ocenić nie krzywdząc nikogo.
wysyłam PW
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw lut 25, 2010 14:22 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Mimo wszystko uważam, że brak zabezpieczeń w oknach przy rozsądnych ludziach, o wielkim sercu i ODPOWIEDZIALNYCH nie jest dyskwalifikacją jak dla mnie.
Ale są ludzie i LUDZIE, to jest bardzo indywidualna sprawa.

Może się narażę, ale takie jest moje zdanie.
Obrazek

magdaradek

Post » Czw lut 25, 2010 14:26 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

nie narażasz się Madziu, Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. Ja dopiero zaczynam i wiele się mogę od Was nauczyć :). Dziękuję zawsze za wszystkie rady i opinie :) :1luvu:.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw lut 25, 2010 14:40 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Dla mnie są dwie możliwości - albo okna zabezpieczone, albo nieotwierane (ewentualnie uchylane z ogranicznikiem). Żadne tam pilnowanie itp.

Znam dobry domek tymczasowy, który okien nie zabezpieczył, ale naprawdę ich nie otwiera; otwierany jest tylko balkon, który został osiatkowany.

Gdy się kogoś zna, wiadomo czy można zaufać... ale jak się nie zna, to w razie wątpliwości wolałabym przegapić dobry domek niż narazić kota. Ilu ludzi jest w stanie przeżyć np. lato bez otwierania okien?
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Czw lut 25, 2010 15:01 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Każdy ma własne kryteria adopcyjne, tak naprawdę dużo daje się wyczytać między słowami...

Czekam na ogłoszenia do wklejania :D
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Czw lut 25, 2010 15:09 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

annskr pisze:Każdy ma własne kryteria adopcyjne, tak naprawdę dużo daje się wyczytać między słowami...

Czekam na ogłoszenia do wklejania :D
wieczorkiem podeślę :). Aniu - czy ogłaszacie na jakiś portalach czy każdy samemu? U nas mamy podział, więc ja mam eofety.com.pl, adopcje.org, animalia.pl, koty.pl, domowe-tygrysy.pl. Zamieszczę też na wp.pl, gumtree :). Pewnie trafię do Twojego cotygodniowego biuletynu ;).
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Czw lut 25, 2010 15:56 Re: Morelka i Karmelka - zaczynamy szukać domków :)

Trafisz do biuletynu - zresztą panienki już tam są, od poprzedniego piątku.
Do wątku adopcyjnego. Do wątku łódzkiego. Na stronkę FFA - zaraz jak wróci z urlopu osoba kierująca tą stronką.
I na te strony internetowe, które mi podeślesz do wklejania, plus kilka z mojego wyboru :wink:

kalewala

[poprzednia][następna]