Kocięta szukają domu :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw gru 22, 2011 21:09 Kocięta szukają domu :)

Witam!
Mam do oddania 4 małe kotki. Jedna z kotek Dolce ma 3 miesiące i jest pręgowana szara z rudymi akcentami, jak plamka na główce ruda, oraz 3 kotki które mają 2 miesiące. Prada jest pręgowana szara z białymi skarpetkami, Zara jest pręgowana szara z białym, Bershka jest szylkretowa. Wychowane, używają kuwety, nie wspinają się po firankach i nie drapią mebli.
Wszystkie do oddania od razu! Zainteresowanych proszę o kontakt telefoniczny(607582905) lub mailowy (jaga137@op.pl). Zdjęcia mogę przesłać :)

Nessanna

Od: Czw gru 22, 2011 21:06

Post » Czw gru 22, 2011 21:15 Re: Kocięta szukają domu :)

Wklej tez tutaj zdjecia

robisz im ogłoszenia?
dlaczego chcesz oddawać 2-miesięczne kociaki ? -one powinny być jeszcze z mamą

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw gru 22, 2011 21:19 Re: Kocięta szukają domu :)

urodziły się 13 października więc mają ponad 2 miesiące, poza tym kotka już je niechętnie karmi, a weterynarz powiedział, że można je już oddawać gdy skończą 2 miesiące :)

Nessanna

Post » Czw gru 22, 2011 21:29 Re: Kocięta szukają domu :)

małe kotki uczą się od mamusi grzeczności -np. tego, ze gryzienie i drapanie ludzi nie jest dobrym pomysłem

kotka jest Twoja? trzeba będzie ją wysterylizować
a kotkom zrobić dużo ogłoszeń w internecie -

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw gru 22, 2011 21:41 Re: Kocięta szukają domu :)

Wiem czego się uczą, bo to nie moje pierwsze kociaki :)
Poza tym wszystkiego nauczył się od starszych o 3 tygodnie kotów :)
Mam dwie kotki, które w styczniu idą to wysterylizowania, dostawały zastrzyki półroczne, ale raz za późno się zorientowałyśmy z mamą i obie zaszły w ciąże w podobnym okresie, więc w październiku miałam 10 kotów w domu i było wesoło :)

Nessanna

Post » Czw gru 22, 2011 21:56 Re: Kocięta szukają domu :)

Dobrze, że będą wysterylizowane. Tylko żeby przed sterylką znowu nie zaszły...

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Czw gru 22, 2011 21:57 Re: Kocięta szukają domu :)

Z tego co wiem, to małe kotki, pieski i inne zwierzaki (w zależności od rodzaju) powinny być z matkami do 8 tyg życia, więc nie widzę tu nic dziwnego, że ktoś oddaje koty powyżej tego wieku. Spotkałam się również z ludźmi, którzy oddają kocięta badź szczenięta zaraz po otworzeniu przez nie oczek i to wg mnie może być problemem a nie że oddawanie kociąt po 2 miesiącach. Poza tym czemu została tu zasugerowana sterylizacja? To od właściciela zależy czy podda swojego kota temu zabiegowi. ważne że szuka kociakom nowych domów a nie wyrzuca ich bądź pozbywa się w inny sposób.

mycha92

Od: Czw gru 22, 2011 21:47

Post » Czw gru 22, 2011 22:00 Re: Kocięta szukają domu :)

malutka_8 -> nie zajdą, bo nie wychodzą z domu na razie :)
mycha92 -> dobrze powiedziane :)

Nessanna

Post » Czw gru 22, 2011 22:13 Re: Kocięta szukają domu :)

mycha92 pisze:Z tego co wiem, to małe kotki, pieski i inne zwierzaki (w zależności od rodzaju) powinny być z matkami do 8 tyg życia, więc nie widzę tu nic dziwnego, że ktoś oddaje koty powyżej tego wieku. Spotkałam się również z ludźmi, którzy oddają kocięta badź szczenięta zaraz po otworzeniu przez nie oczek i to wg mnie może być problemem a nie że oddawanie kociąt po 2 miesiącach. Poza tym czemu została tu zasugerowana sterylizacja? To od właściciela zależy czy podda swojego kota temu zabiegowi. ważne że szuka kociakom nowych domów a nie wyrzuca ich bądź pozbywa się w inny sposób.

koty minimum 12 tygodni życia
dlatego,że tu na forum walczy się z bezsensownym rozmnażaniem ,bezdomnością kotów,po za tym sterylizacja zapobiega chorobom
tak to ważne ale nie zawsze te domy się znajdują przez co powieksza się liczba kotów bezdomnych
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw gru 22, 2011 22:51 Re: Kocięta szukają domu :)

hej, wypraszam sobie, dobra? Zdarzyło się tak, że kotki zaszły w ciążę, nie chciałam tego, ale cóż stało się. I dlatego ogłaszam się na wielu forach i stronach. Oddałam już 2 koty do szczęśliwych nowych właścicieli. To nie jest łatwe zadanie by znaleźć kogoś chętnego, ale proszę mnie nie wsadzać do jednego worka jakobym miała wyrzucić moje koty!! Poza tym dużo wiem na temat kociąt, ciąży itd bo wychowałam się z kotami i konsultowałam się z weterynarzem. 2 miesiące to dolna granica oddawania kociąt, poza tym mają dwa i pół miesiąca, bo jak pisałam urodziły się 13 października. Więc zamiast mówić mi jaka to ja nie jestem i pouczać mnie, pomóżcie mi znaleźć domy. Dziękuję!

Nessanna

Post » Czw gru 22, 2011 23:23 Re: Kocięta szukają domu :)

mycha92 pisze:Z tego co wiem, to małe kotki, pieski i inne zwierzaki (w zależności od rodzaju) powinny być z matkami do 8 tyg życia, więc nie widzę tu nic dziwnego, że ktoś oddaje koty powyżej tego wieku. Spotkałam się również z ludźmi, którzy oddają kocięta badź szczenięta zaraz po otworzeniu przez nie oczek i to wg mnie może być problemem a nie że oddawanie kociąt po 2 miesiącach. Poza tym czemu została tu zasugerowana sterylizacja? To od właściciela zależy czy podda swojego kota temu zabiegowi. ważne że szuka kociakom nowych domów a nie wyrzuca ich bądź pozbywa się w inny sposób.

mycha nie trolluj. Widać nie masz pojęcia o czym piszesz, oddawanie zwierzaków zaraz po otwarciu oczek to barbarzyństwo. Do założycielki wątku - super, że kotki zostaną wysterylizowane. Nie będą dzieki temu poszerzać nieszczęścia innych kotów czekających na dom. Kociakom porób ładne zdjęcia i zrób ogłoszenia na allegro, gumtree, alegratka itp stronach.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Czw gru 22, 2011 23:29 Re: Kocięta szukają domu :)

Nessanna pisze:hej, wypraszam sobie, dobra? Zdarzyło się tak, że kotki zaszły w ciążę, nie chciałam tego, ale cóż stało się. I dlatego ogłaszam się na wielu forach i stronach. Oddałam już 2 koty do szczęśliwych nowych właścicieli. To nie jest łatwe zadanie by znaleźć kogoś chętnego, ale proszę mnie nie wsadzać do jednego worka jakobym miała wyrzucić moje koty!! Poza tym dużo wiem na temat kociąt, ciąży itd bo wychowałam się z kotami i konsultowałam się z weterynarzem. 2 miesiące to dolna granica oddawania kociąt, poza tym mają dwa i pół miesiąca, bo jak pisałam urodziły się 13 października. Więc zamiast mówić mi jaka to ja nie jestem i pouczać mnie, pomóżcie mi znaleźć domy. Dziękuję!

spokojnie :roll: nikt Cię nie osądza ,nikt Cie nie wsadza do jednego worka :? moja wypowiedz była skierowana do mycha92 :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw gru 22, 2011 23:51 Re: Kocięta szukają domu :)

Nessanna pisze:hej, wypraszam sobie, dobra? Zdarzyło się tak, że kotki zaszły w ciążę, nie chciałam tego, ale cóż stało się. I dlatego ogłaszam się na wielu forach i stronach. Oddałam już 2 koty do szczęśliwych nowych właścicieli. To nie jest łatwe zadanie by znaleźć kogoś chętnego, ale proszę mnie nie wsadzać do jednego worka jakobym miała wyrzucić moje koty!! Poza tym dużo wiem na temat kociąt, ciąży itd bo wychowałam się z kotami i konsultowałam się z weterynarzem. 2 miesiące to dolna granica oddawania kociąt, poza tym mają dwa i pół miesiąca, bo jak pisałam urodziły się 13 października. Więc zamiast mówić mi jaka to ja nie jestem i pouczać mnie, pomóżcie mi znaleźć domy. Dziękuję!

Super, że będą wysterylizowane, ale oddawanie kociąt które nie skończyły 12 tygodni to też nie jest dobry pomysł. One powinny być jeszcze z mamą, w tym wieku mama uczy ich zachowania w stosunku do człowieka itp. Nikt na Ciebie nie najeżdża i nie odbieraj tak tego. Po prostu jest tu wiele osób które poświęcają swoje życie na ratowanie takich właśnie kociąt.
Poza tym szukasz im domów - skąd wiesz, że są dobre? Oddasz kociaka zapewne bez podpisania umowy adopcyjnej, skąd będziesz wiedziała, że ta osoba jest odpowiedzialna i wykastruje swojego kota? A może znowu go rozmnoży bezmyślnie i będzie więcej kotków które szukają domu.
Pomyśl w ten sposób, że takie koty rozmnożone przez bezmyślność takich właśnie ludzi zabierają miejsce w domach dla tych bied które rozmnożyły się na dworze. Wejdź w jakiekolwiek wątki tu na forum i poczytaj ile ludzie poświęcają na ratowanie kotów. Dlatego też chcą i bardzo im zależy aby nie rozmnażać kotów i je sterylizować.
Bardzo dobrze, że podjęłyście z mamą decyzję o sterylce Waszych kotek :ok: To dla Was duży plus.
Teraz poczekajcie może jeszcze z wydawaniem kociąt aż troszkę podrosną. Może po nowym roku co? Aby nie były prezentami na święta. I zadbajcie aby te domy były dobre :) Podpiszcie umowę adopcyjną. Będziecie spokojniejsze :)

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Pt gru 23, 2011 11:21 Re: Kocięta szukają domu :)

Wiem, że są w dobrych domach, bo są to ludzie, których poznałam osobiście i widziałam ich zachwyt nad kociętami i wiem że będzie im w tych domach dobrze, poza tym utrzymuje kontakt z nimi i wiem co u kociąt się dzieje. Poza tym, skąd mam wiedzieć kiedy znajdzie się ktoś chętny? Może minąć 2-3 tygodnie i wtedy kocięta będą miały na pewno 3 miesiące. Znam się na wychowaniu kociąt, bo to nie są moje pierwsze i umiem o nie zadbać. Nie wyrzucam ich na bruk i nie mam takiego zamiaru. Przepraszam, że odebrałam to negatywnie ale postaw się na moim miejscu, kiedy chce najlepiej dla moich zwierzaków i dostaje bęcki za to, że szukam im domu i że jeszcze za wcześnie je oddaje. Tamte koty ze starszego miotu oddałam gdy miały również dwa i pół miesiąca i bardzo dobrze poradziły sobie w nowym miejsca. Więc nie były za małe.

Nessanna

Post » Pt gru 23, 2011 11:45 Re: Kocięta szukają domu :)

mycha92 pisze:Z tego co wiem, to małe kotki, pieski i inne zwierzaki (w zależności od rodzaju) powinny być z matkami do 8 tyg życia

To źle wiesz, bo powinny być co najmniej do 10 tygodnia, a najlepiej 12-14. Poza tym powinny być dwukrotnie szczepione i odrobaczone, a zachowując zalecane odstępy między szczepieniami nie da się tego zrobić wcześniej. Ale oczywiście nikt tego nie robi, bo to kosztuje, a jak kociak zachoruje na śmiertelną chorobę w nowym domu, to przecież nie ich zmartwienie.

mycha92 pisze:Poza tym czemu została tu zasugerowana sterylizacja? To od właściciela zależy czy podda swojego kota temu zabiegowi. ważne że szuka kociakom nowych domów a nie wyrzuca ich bądź pozbywa się w inny sposób.

Każdy urodzony miot zwiększa nadpopulację, a tym samym przyczynia się do zwiększania bezdomności. Jeśli właściciel znajdzie dobre domy dla wszystkich kociąt, to oznacza tylko, że zostawił na lodzie jakieś inne kociaki, mniej fartowne. Poza tym nie ma gwarancji, że nowi właściciele nie będą rozmnażać kotów i tak lawina się toczy. No i policz sobie: jedna nieciachnięta kotka może urodzić 3 mioty w roku, po 3-8 kociąt. To ile tych kotów będzie po dwóch latach? A po pięciu? Dziesięciu?

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[następna]