Nowy dom dla kota, Poznań

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lut 20, 2014 15:00 Nowy dom dla kota, Poznań

Ze względu na sytuację osobistą (alergik z astmą w domu) muszę oddać kota.
Jest to kocur, 5,5 roku, dosyć spory, czarny z białymi elementami. Trochę przy kości ;). Niewychodzący, jest prawie od początku życia w mieszkaniu. Kot jest całkowicie zdrowy, wykastrowany, z aktualnymi szczepieniami, odrobaczeniem, chipem, paszportem. Lubi inne zwierzęta (przyzwyczajony do mieszkania z drugim kotem), lubi ludzi, dużo miauczy, jest ufny, aktywny, sprytny, łatwo się adaptuje do zmian.

Obrazek

Obrazek

Jeśli jest taka potrzeba mogę zapewnić wyprawkę.
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, kontakt może być na pw.

zarin

Od: Nie paź 12, 2008 17:10

Post » Czw lut 20, 2014 16:06 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

Koniecznie zrób kotu pakiet ogłoszeń, to zwiększy szansę na jego adopcję ; )
A jak już jesteśmy przy ochronie, to ja dam ci podarek. Kotka. Będziesz go karmił, czesał i codziennie głaskał, bo kotek to bardzo lubi. Za to jak ktoś przyjdzie ciemną nocką, żeby ci poderżnąć gardło, to kotek go zeżre.
Toroj

MM93

Od: Czw sty 12, 2012 21:36

Post » Czw lut 20, 2014 16:23 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

Zarin ---- na tym forum jest mnóstwo użytkowników kochających koty, to fakt.
No ale wszyscy mają komplet albo nadkomplet kotów, bo są z reguły domami tymczasowymi dla
kotów poszukujących domów.

Słowo alergia - działa tutaj jak płachta na byka , bo często jest to po prostu wymówka by pozbyć się
zwierzęcia, które się znudziło.
Nie mówię, że u Ciebie tak jest , wyjaśniam natomiast, że tutaj ciężko Ci będzie znaleźć chętnego na kota.

Ja Ci nawet tą "alergię" podaruję ;-] i podpowiem, jest na forum osoba CatAngel - ona robi pakiety ogłoszeń
15 zł bodajże 130 ogłoszeń na portalach, trzeba kota ogłaszać żeby mu znaleźć dom.

Trzeba z domem chętnym do adopcji kota rozmawiać potem,
aby sprawdzić czy jest dobrym domem - czy nikt za rok, dwa nie dostanie alergii…
Bądź czy gdy urodzi się dziecko to kot nie stanie się niepotrzebny ...
O to się pytaj przyszłych domów, o co jeszcze zapytać?

Na przykład : jaką karmą karmić zamierzają, czy są przygotowani na koszty weterynarza,
kto się kotem zaopiekuje gdy będą na wakacjach, czy mają zabezpieczone okna, czy nie będą im przeszkadzać
włosy na dywanie, zadrapanie na kanapie itd. -
Masz kota, więc wiesz na pewno na co należy jeszcze zwrócić uwagę w rozmowie z potencjalnym chętnym.

Tutaj masz link do strony CatAngel ( ogłoszenia ) proszę :
viewtopic.php?f=27&t=117559
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Pt lut 21, 2014 12:22 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

Ok, dzięki za info o pakiecie ogłoszeń.

zarin

Post » Pon lut 24, 2014 11:52 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

"Lubi inne zwierzęta (przyzwyczajony do mieszkania z drugim kotem)" a co się stało z drugim kotem jeśli można wiedzieć?

cometa

Od: Sob sie 18, 2012 20:56

Post » Pon lut 24, 2014 19:17 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

Drugi nigdy nie był mój, nie jest to istotne tutaj.

zarin

Post » Pon lut 24, 2014 21:46 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

zarin pisze:Drugi nigdy nie był mój, nie jest to istotne tutaj.

Gdyby nie było to istotne pytanie to by nie padło. Tym bardziej, że wynika z tego, że jest w domu jeszcze jakiś kot.

Osobiście polecam odczulanie, znajoma miała silną alergię i pomogło, co prawda trwało 3 lata ale żyje szczęśliwie ze swoim futrem.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Wto lut 25, 2014 11:56 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

Nie, to bardziej skomplikowane, my w tym domu nie mieszkamy, bo nie ma takiej możliwości, żeby kot mieszkał z nami. Drugi kot nie jest mój, ma innego właściciela i jego status się nie zmienia. Po prostu zaznaczam, że mój kot jest przyzwyczajony do innych zwierząt. Nie chcę dalej wchodzić w szczegóły.

Odczulanie nie wchodzi w grę, myślałam już o tym, tutaj dochodzi astma u alergika, problemy z oddychaniem, potrzeba silnych sterydów nawet przy izolacji tzn. kiedy kot jest w innym pokoju, a wszystko tam gdzie śpimy wyprane, odkurzone z futra etc. (przerobione). Nie będę ryzykować czyimś zdrowiem i absolutnie nie ma możliwości, żeby jeszcze np. 3 lata ciągnąć na dwa domy. Decyzja jest przemyślana i pewna.

Próbuję mu też znaleźć nowy dom gdzieś wśród bliskich, ale jeżeli to się nie uda to daję więcej ogłoszeń.

zarin

Post » Wto mar 04, 2014 19:54 Re: Nowy dom dla kota, Poznań

i jak kot znalazł dom?

cometa

Od: Sob sie 18, 2012 20:56