» Śro sty 29, 2014 6:19
Re: Co trzeba wiedzieć, zanim adoptuje się kota??
Myślę, że chodzi o to, aby i ludzie i zwierzęta byli szczęśliwi, kwestia dokonania właściwego wyboru.Znam koty, które lubią dzieci, mam zdjęcia moich byłych tymczasów leżących obok dzieci, rudy Madras pływał w wannie ze swoim kilkuletnim Dużym.Słowo! Dostałam takie zdjęcie.W większości wypadków kot po prostu ucieka przed dzieckiem, jeśli jest ono hałaśliwe.Oczywiście, że kot stanowi pewne zagrożenie, uważać trzeba, ale tak samo na garnek z gorącą wodą, ostre kanty mebli, drobne przedmioty, które dziecko może połknąć...itd.Dziecka pilnuje się, nie zostawia go samego.Mój wnuczek od zawsze mieszka z kotami, nigdy nie został podrapany.W nocy do jego pokoju koty nie mają jednak nigdy wstępu, chodzi o to, aby nie obudziły dziecka.W dzień malec jest pod opieką osoby dorosłej bez przerwy.Cały czas był uczony, że kotka należy głaskać delikatnie.Są jednak koty, które boją się dzieci.Tak było z Bellą, musiała być w domku, gdzie dzieci jej dokuczały.W spokojnym domu u Yoanne zapomniała o traumie i szalała z małym chłopcem, oboje byli zachwyceni.