Woliera

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 22, 2003 16:12 Woliera

Temat mnie nie dotyczy wprawdzie, ale nurtuje nie od dziś. Tym bardziej, że TŻ marudzi o własnym domku, co więcej obiecuje, że będę mogła mieć nawet 20 kotów :D (już mu wierzę! ;))

Nie bardzo wyobrażam sobie siebie z moją nerwicą pozwalającą kotu wałęsać się gdzie chce, ale upilnować przecież nie ipilnuję.

No więc powstaje pytanie - jak wygląda taka woliera? Jaka jest jej powierzchnia i co sprawia, że kot czuje się w niej dobrze, a nie zamknięty w klatce. I żeby nie sprawiało to przygnębiającego wrażenia.

Jakie są alternatywne metody uchronienia takiego "willowego" kotka przed wychodzeniem poza ogrodzony teren. Coś słyszałam o jakichś urządzeniach pod napięciem, ale aż mi włosy na głowie stanęły, kiedy sobie wyobraziłam spotkanie kotka z czymś takim.

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Śro paź 22, 2003 17:25

mnie tez stanęły ;) co wcale mi nie przeszkodzi wyprobowac tego na kocicy jak tylko dom bedzie wykonczony. Nie probowalam jeszcze, ale to jest podobno bardzo delikatne urzadzenie. Wole, zeby spotkala ja taka niep rzyjemnosc niz rozjechal samochod, albo zlapaly wnyki w lesie itd itp. moge poszukac linkow, bo teraz nie mam pod reka. z oliera mam dosiadczenie zerowe, wiec sie nie wypowiadam, ale mysle, ze mozna zrobic samemu?.. :roll:

Masza

Od: Pt lut 28, 2003 0:26

Post » Śro paź 22, 2003 17:29

Singrid - myślę, że taka woliera powinna być przede wszystkim dobrze zabezpieczona przed ucieczką kota. Warto dać tam jakieś pieńki, zasadzić krzaczek i trawę - dla rozrywki. No i zadaszyć częściowo - ważne w razie deszczu lub upału. Pewnie dobrze zrobić jakieś schronienie - małą budkę żeby kot mógł się przestraszony czymś co zobaczy na zewnątrz schować.
Wymiary - nie wiem, ale pewnie 3 x 3 metry to już dla kota frajda.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro paź 22, 2003 17:34

http://www.petsafe.pl/produkty.php?id=4
link do rozwiazania kontrowersyjnego :wink:
mysle, ze zastosowane z rozsadkiem (na odpowiednio duzym obszarze) moze sie sprawdzic. Nie wyobrazam sobie, ze moja kotka nagle moze sobie gdzies pojsc i np nie wracac kilka dni...
zgadzam sie, ze wlos sie jeży na widok oferty firmy, ale...

Masza

Od: Pt lut 28, 2003 0:26

Post » Śro paź 22, 2003 19:19

W naszych zabezpieczeniach jest piekna woliera dla kotow postawiona w Norwegii bodajze. Mysle, ze to doskonale rozwiazanie. Prawie rownie dobrym wydaje sie byc specjalne ogrodzenie zagiete do gory, po ktorym kot nie moglby przejsc. Pisze prawie, bo w sumie i tak bym sie bala...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro paź 22, 2003 19:23

Mnie się marzy dom z ogrodem. Część tego ogrodu całkowicie ogrodziłabym siatką - po bokach i z góry. Zrobiłoby sie takie małe podwórko. Tam chciałabym mieć drzewa (siatka byłaby wysoko), krzaczki itp. wszytsko co kot miałby w naturze.
Obrazek

Koty łączą ludzi, którzy w innym przypadku nigdy by się nie spotkali.

Katy

Od: Pon sie 05, 2002 18:57

Post » Śro paź 22, 2003 22:57

Ja nie chcialabym miec klatki, nawet duzej. Czulabym sie jakos...nie w porzadku wobec kotow.
W przyszlosci chce miec kotke norweska. Tylko jakos nie wyobrazam sobie, ze do mojego ogrodu wpadaja zlaknione jej piekna dachowe kocury :? :wink:
O Kitucha juz bac sie nie musze. Szkod nie narobi :smiech3: Chociaz szwendaczki jeszcze nie zgubil, wiec problem w sumie aktualny.
Moze zanim wybuduje uroczy domek w stylu japonskim madre glowy wymysla jakis sposob, zeby ciekawskie koty nie wychodzily poza ogrodzenia...

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54