Nuta pisze:sumamed jest tym lekiem stosowanym na lamblie również u ludzi-sporo informacji na ten temat znajduje sie necie. Kiedy szukałam porady w sprawie lambli u kotów- na tym forum- polecano mi właśnie sumamed. Więc nie wiem - czy wprowadzano mnie w błąd ?
Traf chciał ,że jakis czas temu musiałam sama na sobie wypróbować działanie obu tych leków( ale nie były to lamblie). Po metronidazolu nie umiałam stać w pionie. Za to sumamed- dwie dawki i było po wszystkim.I zero efektów ubocznych.
Brałam metronidazol po usunięciu wyrostka, nic się nie działo. Podejrzewam, że to reakcja osobnicza.
cangu pisze:chciałam coś podpowiedzieć odnośnie metronidazolu, podawanie go kotu to coś okropnego!koty się po tym pienią i plują po ścianach, mnie ktoś tu na forum podpowiedział żeby brać jakieś kapsułki z innych bezpiecznych leków/witamin, wysypywać środek i wsadzać do tego metronidazol, dopiero wtedy udało mi się wytępić skutecznie te lamblie, tzn, mam taką nadzieje. Ale czym u kociaków nie wiem tak do końca
Moje się nie pieniły i nie pluły po ścianach. Duży miał tabletki, dzieciak iniekcyjny dopyszcznie.
U moich kotów cyclospora była tuczona metronidazolem, jaki zły by ten lek nie był, pomógł, jedemu kotu uratował życie.
Taką decyzję może podjąć tylko wet, ale rozumiem, że chcesz dowiedzieć się jakie są alternatywy.
Niezależnie od wszystkiego przy truciu pierwotniaków należy pamiętać o dezynfekcji i o tym, że to proces rozłożony w czasie.
Może nasza forumowa CoolCaty Ci coś podpowie.