Maotek alergik pokarmowy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 23, 2003 10:06 Maotek alergik pokarmowy

No właśnie, stało się...
Od jakiegos czasu - trudno jednoznacznie to kreślić - kotek zaczął się podrapywać. Dość długo podejrzewaliśmy uszy, ale Mao drapał się nie w uszy, tylko niżej, w same poliki właśnie. W niedziele rozłożyliśmy go z TZtem pod lampką celem przeprowadzenia dokładnych oględzin - i okazało się, że na pasku takiej rzadzej sierści (tam od oczka do uszka jest) jest kilka czerwonych krostek i nawet zaczerwienione plamki...
Popędziliśmy do weta w poniedzialek.
I co się okazało? Wet obejrzał Zwisa i stwierdził typowe zmiany skórne przy alergii pokarmowej :7

Kocura trzeba przestawic na jeden rodzaj żarcia i obserwować. Puchy papa, indyk z tunczykiem z puszki (bo sam indyk jest niejadalny) również. Zostajemy przy RC kitten.... i czekamy przynajmniej 3 tygodnie...
Buuuu... żadnych witaminek, i wspólnego wyjadania gotowanej zółtej fasolki z talerza :cry:
Przez tyle czasu!
Mam nadzieję, że wykryjemy coś prostego, kurczak w puszce, albo tuńczyk właśnie...

Jeśli nie przejdzie, to RC trzeba będzie zamienić na leczniczą karmę dla wrażliwców - mam nadzieję, że obejdzie się bez tego, bo niedługo pojawi braciszek dla Maotka w naszym domku (dłuuuga historia, założę osobny wątek ;) i mogłyby wspólnie zajadać się kittenem, a tak...

Jak sądzicie, co najczęściej uczula z jedzonka? Czy 3 tygodnie wystarczą na jednym papu, żeby wygonić alergeny z kociego organizmu?

evi

Od: Sob maja 31, 2003 20:31

Post » Wto wrz 23, 2003 10:11

Jeśli nie uda sie przez obserwację - trzeba zrobic testy na alergię , bo może uczulać więcej niż jedna rzecz. Może to też nie być mięso (często uczula kurczak) ale np. konserwant dodawany do puszek lub barwnik.
Jak się ustali, co uczula - można kota odczulić lub eliminować alergen z diety.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto wrz 23, 2003 10:18

Hm, no coz roznie to bywa. Czasem alergenow nie da "sie wypedzic" :( . Nasz Brucek ponad pol roku temu nagle zaczal sie drapac i lysiec. Okazalo sie, ze praktycznie jest uczulony na wiekszosc karm (w tym na karmy dla wrazliwcow pokarmowych, o zgrozo :evil: ), a jedynie co mu faktycznie sluzy to Nutra i czasem podgotowany indyk lub wolowina.
Uczulony jest na caly czas, ale od kiedy je to co moze nie mamy zadnych klopotow ze skora ani z sierscia.
To jest moj watek o Brucku alergiku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=5312&start=0

ps. Usciski dla slicznego Maotka :lol:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto wrz 23, 2003 11:22

Dzięki zaporady, będę już dzisiaj pilnie obserwować rekacje ogona na jedno papu :)
Dziś rano popłakiwał trochę, że nie dostał mięska... Suche ma zawsze non-stop, bo nie jest zbyt żarłoczny.

Na szczęście alergia nie objawia się w jakiś poważniejszy sposób - ot, cztery krostki i troche zaczerwienionej skórki, sierść piekna i bez tendencji do wypadania. Wet powiedział, że przy takich objawach nie ma co kłuć paskudy zastrzykami.

Anja - wątek o Brucku był przeczytany przeze mnie w pierwszej kolejności :) Zapewne o tym nie wiesz, ale jesteś moim kocim mentorem - czytałam Cię jeszcze daawno, daawno temu na zwierzakach - i od samego początku przybycia Trio - wtedy jeszcze Duo :) Bez widoków na własne M mogłam o kotku tylko pomarzyć... Więc robiłam przymiarki do własnego stwora śledząc pilnie wątki o Twoich kociakach właśnie :)

evi

Od: Sob maja 31, 2003 20:31

Post » Wto wrz 23, 2003 11:44

evi pisze:Anja - wątek o Brucku był przeczytany przeze mnie w pierwszej kolejności :) Zapewne o tym nie wiesz, ale jesteś moim kocim mentorem - czytałam Cię jeszcze daawno, daawno temu na zwierzakach - i od samego początku przybycia Trio - wtedy jeszcze Duo :) Bez widoków na własne M mogłam o kotku tylko pomarzyć... Więc robiłam przymiarki do własnego stwora śledząc pilnie wątki o Twoich kociakach właśnie :)

Bardzo mi milo, nie mialam pojecia :oops: :lol: . Dziekuje za mile slowa :-)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto wrz 23, 2003 13:50

Jeszcze jako ciekawostka dla wszystkich : często alergie biorą się z powodu złej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Wyjałowienie kiszek np. po leczeniu antybiotykiem lub z innego powodu powoduje, że złe jest ph, w tym złym ph źle działają soki trawienne i powstają produkty niecałkowitego trawienia , których nasz organizm nie rozpoznaje i traktuje jak ciało obce - stąd reakcja alergiczna. Może to niemedycznie napisane, ale myślę , że przybliża istotę problemu. Zacznijcie od przywrócenia właściwej flory bakteryjnej przez podawanie specjalnych preparatów i dietetycznego jedzenia. Często jest tak, że objawy ustąpią.
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21