Znaczenie terenu u kotki podczas rui?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 22, 2003 8:21 Znaczenie terenu u kotki podczas rui?

Witam,

Mam pytanko: moja Ninka ma swoją pierwszą ruję (tzn. pierwszą w naszym domku :) ) . Do tej pory siusiała jak należy do kuwetki natomiast od dnia, w ktorym zaczęła się jej ruja, zauważyłam, że siusia w dwa konkretne miejsca w łazience: miejsce za pralką gdzie trzymam mokre szmatki do wycierania (siusia dokładnie na nie) i na nasz dywanik kąpielowy :) Nasiusiała również na jej ulubiony kocyk, na którym często się wyleguje. Czy takie zachowanie kotki podczas rui jest czymś naturalnym? Czy w ten sposób kotki podczas rui znaczą teren? Może odechciało sie jej korzystać z kuwety.....?

Dziękuję za wszystkie porady :)
Mruknięcia
Aga&Ninka

Agat

Od: Wto wrz 16, 2003 8:24

Post » Pon wrz 22, 2003 9:15

Co tu dużo mówić - to jest całkiem naturalne zachowanie kotki w rui.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Pon wrz 22, 2003 9:24

Agat, masz szczęście , moja kotka nasikała na mnie ....
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon wrz 22, 2003 11:56

Witam, moja koteczka ( 2 lata) do czasu ostatniej rui nie znaczyła terenu, ale teraz chyba gdzies doczytała :twisted: że tak mozna robić i hulaj dusza, torba, kołdra, buty...Moje, wszystko moje!
Kłopotliwe to jest tym bardziej, że do znaczenia wybiera rzeczy nowe i dosyc drogie (na przykład buty). Coraz częściej myślę o sterylizacji, tym bardziej że mała zwiała ostatnio po raz pierwszy "na miasto" a wiadomo jakie mogą być konsekwencje...Eh, tylko ciężko mi podjąć decyzję :(

zołta

Od: Pon wrz 22, 2003 10:04

Post » Pon wrz 22, 2003 12:01

zolta: nie musisz miec zadnych obiekcji, poczytaj sobie o sterylizacji
www.koty.civ.pl/rady/steryl2.shtml

Jak tylko ruja u kici zniknie, wybieram sie z nią do veta na zabieg sterylizacji.Mam nadzieję, że przestanie po sterylizacji siusiać gdzie popadnie...
Mruknięcia
Aga&Ninka

Agat

Od: Wto wrz 16, 2003 8:24

Post » Pon wrz 22, 2003 13:07

to normalne niestety.
Olinka nasikała mi na mopa. zorientowałam się, jak zaczęłam nim myć podłogę :twisted:
a jedyna rada na to, to zlikwidowanie przyczyny: czyli rui :roll:
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51