Sterylizacje kotek k. POZNANIA! Potrzebna pomoc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 21, 2008 19:40 Sterylizacje kotek k. POZNANIA! Potrzebna pomoc!

Napisałam dzisiaj maila do Fundacji "Koci Pazur" z Poznania w sprawie sterylizacji bezdomnych kotów z Suchego Lasu. Napisałam z prośbą o zasponsorowanie tych sterylizacji i pomoc w wyłapywaniu kotów, pożyczenie sprzętu do łapania oraz przewożenia kotków.

Dostałam taką odpowiedź:

na dzien dzisiejszy mozemy zasponsorować zabiegi i pozyczyć sprzet do łapania , przechowywania i przewozenia kotek
miejsca na przechowanie nie mamy
adopcje stoja w miejscu , jestesmy zapchani po brzegi

Szukamy więc osób, które trochę się znają na wyłapywaniu dzikich kotów oraz osób, które będą mogły wziąć kotka do domu tymczasowego na czas po zabiegu (czy ktoś wie ile to dni? :oops:).
Niestety nie wiem ile kotów jest i ile uda się złapać.

Jak już przeczytaliście sprzęt do łapania i przewozu kotków i pieniądze na sterylki zaoferowała Fundacja "Koci Pazur" za co serdecznie dziękuję!

Mam nadzieję, że uda się wyłapać jak najwięcej kotów (oraz że znajdą się dla nich dt na te pare dni po zabiegu) i że w tym pomożecie, ponieważ pierwszy raz będę brała udział w takiej akcji. :roll:

Liczę tutaj na pomoc osób z Poznania, Suchego Lasu i okolic.

Martali

Od: Pt gru 19, 2008 20:51

Post » Nie gru 21, 2008 19:51

Mam nadzieję, że pomożecie..

Martali

Post » Nie gru 21, 2008 20:04

Hop!

Martali

Post » Nie gru 21, 2008 20:10

:)

Martali

Post » Nie gru 21, 2008 20:12

"Koci Pazur" jest wspanialy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie mam doswiadczenia w "lapankach" dziczek, ale chetnie Cie wspomoge.
Kotka po zabiegu wymaga ok. 10 dni pobytu w DT. No i nie mozna robic tego podczas zimna, bo wtedy wypuszczona kotka natychmiast zachoruje. Wczesna, bardzo wczesna wiosna to chyba najblizszy termin.
Niestety tez nie moge wspomoc miejscem dla kotek po zabiegu, ale moze cos sie zmieni!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Nie gru 21, 2008 20:17

Jerzykowka - dzięki. :) Chciałabym łapac kotki jakos po nowym roku, ale jesli to zawcześnie poczekam. Mam nadzieję, że kotków się trochę uda złapać. Dwa na pewno i dla tych dwóch już być moze będzie dt :lol:
Ale kotów jest chyba dużo...

Martali

Post » Nie gru 21, 2008 20:21

Martali pisze:Jerzykowka - dzięki. :) Chciałabym łapac kotki jakos po nowym roku, ale jesli to zawcześnie poczekam. Mam nadzieję, że kotków się trochę uda złapać. Dwa na pewno i dla tych dwóch już być moze będzie dt :lol:
Ale kotów jest chyba dużo...

No widzisz, dobry poczatek juz jest :D :D :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Post » Pon gru 22, 2008 11:02

Hoooop!

Martali

Post » Pon gru 22, 2008 11:17

Wątek tak szybko spada :(

Martali

Post » Pon gru 22, 2008 11:27

Najbardziej sie boję samego łapania kotów i tego, że nie będzie miejsc na trzymanie kotek po zabiegu :? Ja mam psa i nie wiem czy sie zgodzi z kotem :( Dlatego bardzo potrzebna pomoc!
Czy ktoś ma jakieś rady co do wyłapywania kotów?

Martali

Post » Pon gru 22, 2008 11:43

Pomocy.. :cry:

Martali

Post » Pon gru 22, 2008 11:50

... na górę!

Martali

Post » Pon gru 22, 2008 11:57

Martali, kotki dzikie posterylkowo przechowuje się w klatce wystawowej 7-10dni - taka klatka zajmuje powierzchnię ok.1*1m, można ją spokojnie ustawić w mieszkaniu. Mieszczą sie w niej dwi kotki.

Co do sterylizacji kotów o tej porze roku - była na ten temat dyskusja.

My sterylizujemy - bo:

koty po ciepłej i długiej jesieni mogą być w ciąży, więc nie ma na co czekać

w tym roku sterylki zaczęliśmy w końcu lutego, był śnieg i mróz, mnóstwo kotek już w ciąży, a warunki pogodowe indentyczne jak teraz - koty z jednego rejony, pod ciągłą obserwacją karmicielek, nie zauważyły przypadków przeziębiania po wypuszczeniu

po lecie i jesieni koty są silniejsze niż będą na wiosne - po zimie

teraz staramy się przechowywać koty w pomieszczeniach o temperaturze 12-16stopni + budka w klatce - wypuszczane na dwór przeżywają mniejszy szok niż z mieszkania i 20stopni.

No i ogólnie - właściwie nie ma wyjścia, jeśli kotka teraz jest w ciąży i maluchy urodzą się zimą, to praktycznie nie mają żadnych szans na przeżycie. Więc albo ryzyko - dość ograniczone - ew przeziębieniem kotki, albo - właściwie pewna śmierć maluchów...
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon gru 22, 2008 12:06

annskr, dziekujemy za porade!!!!!!!!!!!!!! Wczesniej slyszalam odmienne zdanie, ale Twoje argumenty mnie przekonuja, a sama nie mam jeszcze doswiadczenia w sterylizacji dzikich kotek- tym bardziej dziekuje :D

Marlati, mozemy zaczynac jesli rzeczywiscie masz je gdzie teraz przechowac!!!
Obrazek Obrazek Obrazek

jerzykowka

Post » Pon gru 22, 2008 13:06

Z tym przechowywaniem to jeszcze nic pewnego. Ale dziękujemy za rady!

Myślałam, żeby zająć się tymi sterylkami np. w ferie - chodzę do szkoły a w ferię nigdzie nie wyjeżdżam i będe miała czas. Lepiej się nie śpieszyć tylko wszystko na spokojnie ustalić i znaleźć osoby, które będą mogły się kotkami zająć po zabiegu. Nie wiadomo ile tam jest kotów może kilka, może kilkanaście..

Martali

[następna]