Felek - grzybica czy coś całkiem innego...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 24, 2008 21:33 Felek - grzybica czy coś całkiem innego...

Piszę, bo mam nadzieję, że ktoś mi podpowie co to może być. Mój dwuletni kot Felek ma od roku coś na nosku. Chodzimy regularnie do weterynarza i jest leczony, ale leczenie nie daje efektów. Były badania, testy i diagnoza: Grzybica głębokich warstw skóry :cry: A potem leczenie. Najpierw lekami na grzybicę dla ludzi. Męczyłam biednego Felusia tymi lekami przez dwa miesiące i cieszyłam się bo wszystko zniknęło. Radość nie trwała długo. Po miesiącu wszystko wróciło. Tym razem dostał sterydy i osłonowo antybiotyk o przedłużonym działaniu. Zaczęło znikać, więc po dwóch tygodniach dostał następny i za dwa tygodnie jeszcze jeden. Wszystko zniknęło. Po miesiącu mieliśmy w końcu przyjść na szczepienie, ale niestety, kolejny raz na nosie Felka pojawiły znane mi kropki :cry: i nowa, duża kropa koło oka. Nie poszłam tym razem do weta, tylko obserwuje co się będzie działo ( kropa koło oka zniknęła po tygodniu sama) i piszę na forum. Może ktoś będzie potrafił mi pomóc, bo nie chcę żeby Feluś znowu dostawał sterydy :!: Wklejam kilka zdjęć. Początek choroby i stan obecny.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Eleni

Od: Pon kwi 28, 2008 10:40

Post » Czw wrz 25, 2008 8:38

a wet stwierdził grzybicę badając zeskrobiny? bo tak chyba tylko mozna sie o nej upewnić.
Nie wiem co to jest.
ale zbyt duzo sterydów tez bez sensu jest dawac, no i dzwne ,ze zmiana sama znika :roll:
Moze ktos madrzejszy cos wymysli

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw wrz 25, 2008 8:50

Czy on to rozdrapuje, czy samo wychodzi?
Może to alergia? Albo jakaś choroba autoagresywna?

Miał badanie krwi? Zrobiłabym pełną morfologię - może coś podpowie ...

Ja mam kota z płytką eozynofilową - rany pojawiają się i znikają same - są miesiąc, potem nie ma przez miesiąc, bez względu na to, czy dostanie jakikolwiek lek czy nie ... na diagnozę czekałam 3 lata ! a teraz i tak nie wiadomo jak leczyć ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw wrz 25, 2008 21:21

Diagnoza była postawiona po kilku różnych testach: zeskrobiny ( do pierwszej krwi) a wcześniej zdejmowanie taśmą klejącą z sierści i zeskrobywanie szczoteczką. Coś było hodowane bo na wyniki czekałam tydzień. Nie bardzo się znam na takich badaniach ale wiem że wykluczono nużycę i grzybice powierzchniowe. Na tej podstawie zaczęto leczenie na grzybicę głębokich warstw skóry (dostawał orungal )
Felek tego nie drapie. Te kropki czy guzki wyskakują same, a zniknęła tylko ta jedna przy oku, reszta tkwi dalej na jego biednym nosku. Nie bardzo wiem czy można mu to czymś smarować. Boję się, że będzie to zlizywał a nie chcę mu zaszkodzić. Ogólnego badania krwi jeszcze nie robiłam. Jakieś badania miał ale to nie u mnie, tylko u opiekunów tymczasowych, przed sterylizacją.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Będę próbować wszystkiego żeby tylko uniknąć kolejnej dawki sterydów.
Obrazek ObrazekObrazek

Eleni

Post » Czw wrz 25, 2008 21:45

Eleni, współczuję. Nie cierpię problemów skórnych u moich zwierzaków - i z diagnozowaniem miałam problemy i z leczeniem. Niestety nie wiem, co to może być. Po prostu poobserwowałabym, bo takiego, powiedziałabym - agresywnego leczenia było już sporo. I trochę bym się bała kolejnych sterydów. Mój pies ma chorobę autoimmunologiczną - pęcherzycę i nie zdecydowałam się na sterydy wewnętrznie, po prostu co jakiś czas smaruję maścią ze sterydem. Objawy znikają, potem pojawiają się znowu i tak sobie żyjemy z tym już 7 lat. W każdym razie powodzenia!
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw wrz 25, 2008 22:01

Dzięki :D Zapytam wetkę o maść ze sterydami zamiast kolejnych zastrzyków. Może na jaki czas znowu by pomogło. Najbardziej martwi mnie to, że nie można go zaszczepić, bo jak już wydaje się, że jest dobrze i mija okres konieczny do odczekania po leczeniu, to znowu wyłazi coś nowego :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

Eleni