Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
BarbAnn pisze:moj srebek dostaje encorton plus dwa rodzaje jeszcze jakis (do sprawdzenia w domu)
na szczescie poszedł na to
a kropelki mam na wszelki wypadek-aminofilinę
Na poczatku leczenia zauwazylam ze podawany antybiotyk chyba osłabiał działanie encortonu
odstawilismy antybiotyk i odpukac jest dobrze
Jowita pisze:Jakie leki dostaje?
Mój kot choruje na astmę. Jest cały czas na sterydach (najpierw doustnych - Encorton i lek lagodzący kaszel Theovent), od marca na zastrzykach z Depomedrolu, które mu bardzo pomagają. Musisz także zwrócić uwagę na czynniki nasilające lub wywołujące ataki i wyeliminować je z otoczenia (dym z papierosów, kominek aromaterapeutyczny, świece zapachowe, kadzidełka, odświeżacze powierza, kurz). W okresie grzewczym dobrze jest sie zaopatrzyć w nawilżacz powietrza.
Jowita pisze:U Devona Encorton najpierw działał genialnie, potem kot przestał na niego reagować. Po zastrzykach jest super, dostaje dawkę co 5-6 tygodni.
Jest też mozliwość podawania leków wziewnie, za pomocą specjalnej maseczki do inhalacji, ale nie każdy kot na to pozwoli, Devon boi sie tego panicznie.
galla pisze:Tak mi przyszło do głowy, że glistnica może dawać podobne do astmy objawy. Pisała o tym Blue tu na forum.
Czy wet wykluczył obecność glist w przewodzie pokarmowym?
BarbAnn pisze:a i jeszcze
srebek przeszedl na karme dla alergikow aby wykluczyc alergie pokarmowe
co do wziewnych mam na wszelki wypadek lek ludzki plus przygotowany "aparat" do podawania
tutaj na forum przeczytalam o tym zeby wziac kubek do mierzenia objetosci karmy(np rc) i wyciac w nim dziurke
w razie ataku wklada sie pyszczydlo kota do tego kubka a z drugiej strony psika sie lekiem wziewnym
Nie testowałam ale mam przygotowane.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 47 gości