Nowa osoba w rodzinie :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 08, 2007 18:42 Nowa osoba w rodzinie :)

Dzieńdobry :) Mam na imię Marcin i chciałbym poruszyć kwestię kotka :) który się przybłędał wcozraj do mnie a rodzina postanowiła że się nim zaopiekuje bo jest wyjątkowy w okolicy (sierść) Niestety ja nie mam zbyt dużego pojecia o kotach a szczególnie o tych kotkach młodych jakim jest Blanka :) Wiem że pije mleko :) ciekawi mnie dlaczego większość dnia przesypia bądź odpoczywa w różnych miejscach ogródka :)

Chciałbym was prosić o :

-Co może jeść taki kotek
-Jaka to rasa - by móc więcej się o nim dowiedzieć (niestety nie mogłem znaleść z powodu ubarwienia w plamki :)
-Ile taki kot może żyć oraz ile może mieć aktualnie miesięcy bo nie sądze że lat
- Oraz dlaczego tyle śpi i czy jest agresywny :)
- Czy to bardziej kot domowy czy taki który może przebywać w gorące jak dzisiejszy dzień na polu ( a w domu mam papugi.....)

Poniżej zamieszczam zdjęcia :

http://img527.imageshack.us/img527/4670/korfw3.jpg

http://img527.imageshack.us/img527/4568/kor2ut5.jpg

Jeżeli będzie można umieszczę na którychś ze stron większą ilość zdjęć
lecz sądze że będziecie znać tą taki rodzaj kotka :)

Tweety909

Od: Śro sie 08, 2007 17:43

Post » Śro sie 08, 2007 18:46

Warto na początek skoczyć z kotką do weterynarza. Resztę porad znajdziesz w temacie ABC :) Mnie bardzo pomógł gdy zaczęłam opiekę nad moją znajdką :) Masz już kuwetkę dla swojej kotki?

mantra

Od: Czw maja 17, 2007 14:46

Post » Śro sie 08, 2007 18:58

tak, sąsiad dał mnie coś takiego :) sąsiad dał mnie bo nie potrzebuje jeździ z tym do weterynarza kot wygląda na zdrowego cieszy sie życiem choć 70 proc dnia przesypia;) poczytam te ABC :)

Tweety909

Post » Śro sie 08, 2007 19:31

to chyba nie jest normalne jesli kotek przesypia 70% doby. Czy jemu nie ropieja oczka ,bo tak jakos na jednym zdjeciu wyglada... Musisz kota odrobaczyc przede wszystkim i odpchlic . Pozniej trzeba go zaszczepic.Mleka krowieko raczej nie dawaj chyba ,ze mocno rozwodnione .Kup mu sucha karme dla mlodych kotow ,jakies puszki czy saszetki ...ale nie mleczko:)

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Śro sie 08, 2007 19:37

Musisz kota odrobaczyc przede wszystkim i odpchlic . Pozniej trzeba go zaszczepic.
Ludzie :)....... co to znaczy odpchlić ? jak sie to robi :) oczka ma normalne wygląda na zdrowego śpiocha :) nie ma zadnych problemów z chodzeniem czy z wyglądem

Aktualnie kot "szaleje" jest pełen energii oczy ma zdrowe :)

Mam następne pytanie czy oprócz piłeczki, nitki oraz pluszaka istneją jakieś zabawy z kotkiem?:)

Poczytalem wątki ABC :) hmmm sadze ze kot taki ospały jest dlatego że upały tak na niego dzialają oraz mocne słońce?

Tweety909

Post » Śro sie 08, 2007 21:34

Przede wszystkim należy poczytać kocie ABC w podforum Koty, bo widzę, że naprawdę sporo musisz się o kotkach dowiedzieć. Możnaby długo pisac. Musisz przede wszystkim pójść do weta, żeby kotka zaszczepił oraz odpchlił (czyli podał preparat, który uśmierci pchły w sierści). Weterynarz oglądając m.in. stan uzębienia powie Ci ile kotek moze miec lat. Rasa toto raczej żadna, zwykły dachowiec. Mleko odstaw i na pewno nie podawaj go z bułką (podpatrzyłam na zdjęciu), do picica podaj wodę, a do jedzenia kup dobrą suchą karmę i mozesz kupić kilka puszek czy saszetek żeby zobaczyć czy kotu posmakują. Koty żyja przeciętnie ok. kilkunastu lat, niektóre dożywają 15, inne 20. To, że dużo śpi to chyba nic dziwnego, bo koty na ogół są śpiochami, ale jeśli tylko śpi i w ogóle nie rozrabia, to może byc to objawem choroby. Co do trzymania kotka, to Twoja decyzja, czy będziesz go wypuszczał na dwór czy nie, kot wychodzący ma na dworze wiele zagrożeń typu samochody, psy, ludzie, obce koty itp.
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Śro sie 08, 2007 22:16

Mleczko krowie w odstawke.
Wizyta u weta absolutnie konieczna.
W domu uwazac na nitki (to moze byc śmiertelna "zabawka" :!: :!: :!: ) oraz torebki foliowe, w ktore mozna sie wplatac :roll:
Kotek, szczegolnie malutki, duuuzo spi, a podczas tego snu ładnie sobie rosnie wiec niech spi na zdrowie (gorzej, gdyby TYLKO spal, ale rozumiem, ze rowniez sie bawi-to dobrze :D )
A poza tym kocio sliczniutki :D :D
Futra moje dwa:-)
Obrazek

Mrówcia

Od: Nie sty 08, 2006 11:24

Post » Śro sie 08, 2007 22:36

co do mleczka to teraz jest takie whiskasa -ja nie jestem znawca ale moja kicia je lubi :D(ma obnizony poziom laktozy) .I powtorze po innych -do weta -odpchlic ,odrobaczyc,a potem zaszczepic -ale nie wszystko na raz :wink:

daga10011

Od: Sob wrz 03, 2005 15:32

Post » Czw sie 09, 2007 7:10

To jest zwykła koteczka dachwóka, trikolorka.
Mleko z bułką i kitekat które widzę na zdjęciach to nie jest najlepsze jedzenie dla kota, o ile można to w ogóle jedzeniem nazwać. Kot będzie miał po tym brzydkie i śmierdzące kupy i raczej nie nacieszy się zdrowiem.

Kotka należy pokazać weterynarzowi, by ten ocenił stan zdrowia i wiek kotki. Weterynarz ją odrobaczy i odpchli, następnie trzeba kicie zaszczepić.
W zależności od wieku - a myśle, że ona ma ok 5 miesięcy, należy umówić się na sterylizację.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Czw sie 09, 2007 7:49

Dziękuje za wszystkie relacje :) Kot w formie ponieważ o poranku przyniósł 2 malutkie myszki jedną zjadł :) a drugą zamęczył :P jedzenie jest takie ponieważ kotek mógł być głodny a sąsiad powiedział ze może dać mnie kilka porcji tego jedzenia ponieważ jedzą go i koty i psy

Tweety909

Post » Czw sie 09, 2007 8:30

Witaj! To, że jedzą go zwierzęta, nie oznacza, że jest zdrowe :wink: . Zaopatrz się w dobrej jakości karmę, suchą i mokrą. Dawaj do picia wodę, lub kocie mleczko. Fajnie, jakby kocinka była niewychodząca. Jeśli kicia dużo śpi, ale oprócz tego normalnie się bawi, nie ma raczej powodów do niepokoju. Obserwuj ją, Też polecam Kocie ABC. Masz śliczną tricolorkę :wink: .
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw sie 09, 2007 9:17

Dziękuję :) Wszyscy tak mówią:) Poczytałem z jednej ze stron wygląd zachowanie kota (http://www.koty.pogodzinach.net/) i sądze że da się nim zaopiekować ponieważ jest skromny nie hałasuje i w większości potrafi o siebie zadbać choć wiadomo że trzeba o niego dbać :) Czy odpchlanie i wizyta kontrolna kota jest płatna? koty to są miłe ale i drogie zwierzęta... :)

Tweety909

Post » Czw sie 09, 2007 9:47

Wiez, za wszystko się płaci, ale to są niewielkie w skali roku koszty. Przynajmniej jeśli chodzi o szczepienie, czy odrobaczanie. Zadbana i właściwie karmiona kicia nie powinna chorować, więc dlaczego utrzymanie miałoby być strasznie drogie? :wink: . Jeśli chodzi o wizyty kontrolne... To zależy od weta. Mój nie bierze nic, i wielu innych też, ale z tego, co wiem, są tacy, którzy liczą sobie za każdą wizytę.
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw sie 09, 2007 12:08

Jak widać kot dzis w bardzo dobrej formie choć na zdjęciu wypoczywa :) Jest bardzo zdrowy ponieważ je :) bawi się szaleje :) odpoczywa :)
Ale i.... miau-czy..... jest na polu więc nie wiem co może być tego powodem :) lecz gdy się go pogłaska bądź zabawi głośno mruczy :) co jest oznaką zadowolenia bo chory na pewno nie jest :)

http://img168.imageshack.us/img168/8972/koteczekpx1.jpg

http://img512.imageshack.us/img512/7969/koteczek1cz3.jpg

Jaka może być rasa tego kotka? :)

Pozdrawiam :)

Tweety909

Post » Czw sie 09, 2007 12:31

Witaj :-)
Twoja kicia wygląda na kotka europejskiego inaczej zwanego dachowcem. Czyli należy do najpopularniejszych kotów domowych którym nikt nie wystawia rodowodów. Jest ślicznie umaszczoną szylkretką - czyli jest dziewczynką. To bardzo efektowne kocie umaszczenie.
Kotka rzeczywiście wygląda na dość młodą.

Na pewno będziecie mieć wiele radości jak się nią zaopiekujecie.
Tak jak pisali inni trzeba się wybrać do weterynarza. Poniesiesz początkowo trochę kosztów (kilkadziesiąt złotych) w zależności od opcji jakie wybierzesz u weta (rodzaj szczepionki, odrobaczenia itp)]

koszty dobrego jedzenia dla jednego kota nie będą wielkie (ja na trzy koty miesięcznie wydaję ok.100 zł na dobrą karmę), co do mleka zazwyczaj jest odradzane bo powoduje bigunki u kotów ale nie u wszystkich. Np moje moga mleko pić ale one są tylko w domu i wiem że mleko im nie szkodzi. Jesli kici ajest na dworze i nie masz tego pod kontrolą to faktycznie lepiej je odstawić.

Co do agresywności większość kotów jeśli np drapie (w sytuacji kiedy sie nie broni) robi to w zabawie i po prostu trzeba je wychowywać
Niektóre koty są też z natury gadatliwe i dużo miauczą (np moja Dyzia tak ma)

Zabierz ślicznotkę do weta, poczytaj ABC i pisz nam co u Was słychać.
Pozdrawiam

ewung

Od: Pon lis 13, 2006 13:04

[następna]