» Pon lis 01, 2021 0:06
Re: Jakie warzywa dla naszych kociaków?
Dzień dobry.
Mam koty od dawna, ale nie dawałem nigdy warzyw kotom oprócz tych zawartych w kupnych karmach. Teraz, od kiedy mam kolejnego kota-znajdę, przygotowuję mu karmę mięsną, którą daję obok tej gotowej. I właśnie do tej mięsnej karmy wprowadzam odrobinę warzyw. Nie mam więc doświadczenia z warzywami, ale trochę poszukałem informacji w internecie i widzę, że większość warzyw może zaszkodzić kotom, czasem nawet przyprawić ich o śmierć lub ciężką chorobę. Zachowuję więc wobec warzyw duży umiar i ostrożność. Należy unikać wszystkich warzyw, które zawierają substancje toksyczne dla kotów (np. związki siarkowe, ksylitol, alkaloidy) oraz skrobię w większych ilościach. Najbezpieczniejsze są marchew, buraki i pietruszka (korzeń) oraz dynia, zawsze gotowane. Dopuszczalne są bardzo małe ilości fasolki szparagowej, groszku zielonego i bobu bez skórki, również wszystko gotowane. Im mniej dojrzałe, tym mniej skrobi, więc lepiej. Nigdy nie podawać nawet w najmniejszych ilościach cebuli, czosnku, pora, pomidorów, ziemniaków, awokado i kalafiora (ani innych kapustnych). Znalazłem natomiast informację, że oliwki w małych ilościach nie zaszkodzą, ale należy wziąć pod uwagę, że te, które kupujemy zawierają sól. Zawsze należy pamiętać, że kot to najbardziej mięsożerne zwierzę domowe, a i wśród dzikich żadne, albo prawie żadne pod tym względem nie wyprzedza kota. Układ pokarmowy kota i jego metabolizm zupełnie nie jest przygotowany do pokarmu roślinnego. Kot sam je tyle pokarmu roślinnego, ile znajdzie w układzie pokarmowych ofiar. Do tego odrobina trawy, ale to bardziej "wyrób medyczny" dla kota niż pokarm. I trawę w doniczce tym niewychodzącym należy zapewnić.