Instrukcja wykonania domków dla kotów na zimę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 19, 2006 15:54 Instrukcja wykonania domków dla kotów na zimę

Jest tutaj pod ostatnią wiadomością w Aktualnościach
http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow. ... lnosci.php
jak też na głównej stronie patrz MENU PO PRAWEJ STRONIE

UWAGA: aby obrazki się przewijały NALEŻY KLIKAĆ W DOLNYM LEWYM ROGU LEWYM PRZYCISKIEM NA MYSZCE
wszystko jest zobrazowane krok po kroku

WIELKIE DZIĘKI DLA AUTORA I WYKONAWCY DOMKÓW O KTÓRYM PRZECZYTACIE W AKTUALNOŚCIACH!!!

thor

Od: Czw paź 28, 2004 20:51

Post » Nie lis 19, 2006 16:25

Podoba mi się i jest stosunkowo łatwe do wykonania jak dla mnie.
Obrazek

Obrazek

Ptasiek

Od: Nie wrz 17, 2006 12:49

Post » Nie lis 19, 2006 17:11

Super, nawet ja, mimo ze mam 2 lewe ręce, powinnam (?) sobie poradzić :D

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Nie lis 19, 2006 20:52

Rustie pisze:Super, nawet ja, mimo ze mam 2 lewe ręce, powinnam (?) sobie poradzić :D

Ja być może pomocą taty też ;-) Jak to zrobię to dać to do schroniska czy co??? :oops:

Snickers

Od: Śro lip 26, 2006 13:29

Post » Nie lis 19, 2006 22:25

Nie wiem jak u was jest w schronisku ale na pewno się tam przydadzą.
Dla kotów taki domek to super intymny i ciepły kącik (oczywiscie są granice przypuszczam że - 15 i wiecej to te budy nie pomogą chociaż daje słowo taqmtej zimy na cmentarzu zydowskim koty siedziały w tych domkach w najwieksze mrozy)

U nas w azylu w tym roku jest pomieszczenie dla kotów ale nie bedzie jeszcze w tym roku ogrzewane. Już w tamtym roku zawoziłem tam domki i koty moment tam wlazły.
Jak np siedzą dwa koty to włóż ręke do środka a poczujesz przyjemne ciepło. Karton, styropian i plandeka i do tego słoma (byle szczelnie obklejone) naprawde dobrze trzymają ciepło.

Tak więc jeżeli w schronisku nie mają za ciepło i siedzą gdzieś na półkach czy co, słiowem nie mają typowego "kociego kąt" na pewno będą zadowolone z takiego domku.
Aha tylko staraj sie nie kłaść na podłodze a wyżej.

Na polu jeżeli natomiast ktoś planuje taki domek wystawić to nie na ziemi bezpośrednio ale albo na cegłach, pustakach, czy kilku deskach. Jeżeli domek nie jest oparty o ściane itd dobrze jest czymś cięższym przyłozyć aby wichura domku nie porwała.

Np tam gdzie sprzedaja pokrycia dachowe mają odpady, wiec można wymierzyć domek, i dać na góre daszek z blachy oczywiscie tak aby wystawl kilkanscie centymetrów minimum wtedy deszcz nie bedzie zacinał. U nas jak sie poprosi to nawet przycinali takie odpady według naszej potrzeby. To jedno cięcie na maszynie w koncu, no czasem dwa.

thor

Post » Nie lis 19, 2006 22:43

Fantasyczna sprawa!! :)

kati_p

Od: Sob sie 19, 2006 18:37

Post » Nie lis 19, 2006 23:34

:D Cudny domek. A patent w sam raz na babską rękę - głównie taśma i nóż.
Obrazek]Obrazek

Modjeska

Od: Pt mar 31, 2006 20:52

Post » Pon lis 20, 2006 9:49 domki

Super instrukcja, super domki.
Ja wykonalam podobne 3 szt.z pudeł styropianowych z hurtowni weterynaryjnej.Postawilam na moim osiedlu, gdzie koty kompletnie nie maja się gdzie schronic , oprócz smietników bo to nowe osiedle,nikt im piwnicy nie otworzy.
Kotki zaakceptowaly .Domki staly 4 dni , po czym zostaly zniszczone,połamane i wyrzucone do śmietnika.Niestety mam tylko podejrzenia kto to mógł zrobic, bo nawet dokarmianie temu psycholowi przeszkadza.Kiedys obrzucił mnie karmą, którą własnie przynioslam kotom.
Zarząd wspólnoty wykonuje polecenia mieszkańców wywieszajac ogloszenia z prosbą o niedokarmianie kotow, bo jest ich PLAGA
(5 kotków!!! niestety kompletnie dzikich,nie daja się zblizyc nawet)
Napisalam do zarzadu ze idzie zima, wyslalam apel Prezydenta W-wy
o pomoc kotom , przepisali , powiesili .
W srodę jest zebranie wspólnoty, czy ktoś ma pomysl , jak argumentowac , bo chcę podnieśc ten temat, ale boję sie ze mnie zakrzyczą wszyscy.
Zrobie jeszcze raz domki, ale czy moge je postawic bez zgody wspólnoty?
Nie mam gdzie ich ukryc, żeby nikt nie zauważyl.
Czy są jakies prawne przepisy w tej materii??
Pomocy!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon lis 20, 2006 12:01

gisha: jak nie masz zgody na postawienie domków, to je będą wyrzucać w nieskończoność:( A czy na tym osiedlu osoby mieszkające na parterze mają mini ogródki do własnej dyspozycji? Albo na zapleczu sklepu? Może wtedy z kimś pogadać, ew. przekupić :twisted: Idealnie gdyby były w miejscu niedostępnym dla postronnych, bo zgoda "góry" to jedno, a wandale to drugie...
U mnie walka z administracją zajęła 2 lata - chodzenia, grozenia, proszenia, cały czas z ustawą w ręku. Pomogło. (z tym że koty kastrowane, więc odpada argument, że grozi nam plaga)
Powodzenia :ok:

Rustie

Od: Wto paź 21, 2003 6:11

Post » Pon lis 20, 2006 12:41

gisha, rustie ma racje. Jak większość lokatorów jest anty, to nie wygrasz. Niestety. Tak, jakiś odgrodzony teren, prywatna posesja, to jest jedyne rozwiazanie.

Natomiast co do argumentowania, powiedz że prezydent miasta Warszawy kolejny rok wystosował apel o udostpenianie piwnic kotom i dokarmianie aby przetrwały zime, o czymś to świadczy, prawda?
Wolą szczury w takim razie?

Przeczytaj i wydrukuj materiały z naszej strony, moze plakat i pokaz im aby to przedstaw:
http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/niewojna.php
http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/naratunek.php
http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/ofundacji.php

thor

Post » Pon lis 20, 2006 15:33 domki

Thor, dzieki za linki i rady, piwnice niestety nie mają okien!
Sklepów nie ma zadnych, zarosli tez.W miejscu troche oddalonym psy wolno sa spuszczane.
Koty siedza w zadaszonych śmietnikach zwykle lub pod samochodami.

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Wto lis 21, 2006 7:44

To rzeczywisscie fatalnie. Co za ludzie.
Biedne kociaki. Oby tylko zima była lekka

Dostalem kilka emaili z Polski o domki.
Słuchajcie wysyłka takiego domku jest problematyczna
jak ktoś potrzebuje domek niech popyta czy ktoś ze znajomych (słuzbowo czy nie) nie będzie przejeżdzał przez Tarnow
to domek odbierze

thor

Post » Wto lis 21, 2006 20:45

Kolejna partia domków przybyła dzisiaj.
Jutro jeden jedzie do azylu reszta na jedno z osiedli.

thor

Post » Pt lis 24, 2006 9:45

czy mogę rozpowszechnic linka?

queen_ink

Od: Nie lis 20, 2005 17:45

Post » Pt lis 24, 2006 11:57

jasne że mozesz rozpowszechniaj gdzie się da.

Oby jak najwięcej kotów z tego skorzystało!

thor

[następna]