Wiele psów i kotów może zginąc!!! ochrońmy je przed mrozem!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 19, 2006 23:17 Wiele psów i kotów może zginąc!!! ochrońmy je przed mrozem!!

Nadchodzą bardzo silne mrozy!!!!
Wiele psów schroniskowych, mieszkających w budach (a czasem bez bud) może ich nie przezyć. Nie damy domu każdemu, ale pies syty to pies silniejszy. Jeżeli więc mają Państwo możliwość zakupu karmy (suchej, puszkowanej) i przewiezienia jej do najbliższego schroniska, proszę to zrobić (z prośbą, aby była podawana w te zimne dni). Schroniskom przydadzą się również stare koce, pledy i kołdry.

Jeżeli myślałeś o wzięciu psiaka lub kota zrób to teraz. Być może uratujesz go przed okrutną śmiercią z zimna!!! A jeżeli nie możesz przygarnąć psa czy kota, podaruj mu chociaż woreczek karmy na te trudne dni. I stary koc!!!

Prosimy o przesyłanie tego apelu dalej!!!

Apel przeklejam z dogomanii....
prosze powklejajcie go na innych forach.!!
Chodzi nawet o tymczasowe zabranie psów , które są na wybiegach na czas tych strasznych mrozów , bo już teraz czesc poprostu zamarza nocą!! Apel nie dotyczy zadnego konkretnego schroniska , w wielu jest taka sytuacja ( tragiczna niestety) :(
Ostatnio edytowano Pt sty 20, 2006 11:57 przez Formica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Czw sty 19, 2006 23:21

uważam, że najpierw należałoby spytać w schronisku, co konkretnie jest potrzebne. Nie każde przytulisko będzie wdzięczne np. za legowiska.

poza tym mam wrażenie, że cała tegoroczna akcja na dogomanii prowadzona jest pod jedno konkretne schronisko... grr
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw sty 19, 2006 23:25

Czy ktos ma przecwiczony styropian uszkodzony z marketow.
Oni to wyrzucaja, nie mozna kupic po nizszej cenie.
Jutro bede dzwonic u nas.
Moze to uratowaloby choc czesc.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt sty 20, 2006 10:57

XAgaX pisze:uważam, że najpierw należałoby spytać w schronisku, co konkretnie jest potrzebne. Nie każde przytulisko będzie wdzięczne np. za legowiska.

poza tym mam wrażenie, że cała tegoroczna akcja na dogomanii prowadzona jest pod jedno konkretne schronisko... grr

Przecież nikt nie każe jechać i siłe pchac im kołderki, jeśli ich nie chcą. A tak naprawde jeśnie w tym schronisku to w innym sie przydadzą...
Dlatego przekleiłam ten apel , bo to ważne!!!
Ja już znalazłam w domku stare koce i śpiwór i teraz bede dzwonić i pytac czy sa gdzieś potrzebne i dowioze lub wyślę...
I nie chodzi tylko o psy w schroniskach , ale np o te trzymane ne łancuchach przy budzie. Teraz akcję ocieplania psich i kocich schronień robi Edi100 w żmigrodzie. Każdy w nas jest choć troche w stanie pomóc takiemu psu czy kotu. Otworzyć na okres najwiekszych mrozów okienko do piwnicy, spróbować ocieplić bude psu sąsiada...

Może dogomaniacy myslą o jednym schronisku , ale inicjatywa moim zdaniem powinna być poparta. Przecież każdy może przeznaczyć swoje dary konkretnej instytucji nie tylko tej wskazanej.

Tu jest watek na dogomanii:

http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=20732

Może opiekunki któw ogródkowo-piwniczno-działkowych , którym potrzebne są koce na legowiska dadzą znać w tym wątku??
Moze trzeba gdzieś postawić budki dla uliczników??

Moze ktoś ma jakieś ciekawe pomysły jak to wszystko zoorganizowac??
Obrazek

Formica

Post » Pt sty 20, 2006 12:22

Budki przydadzą się na cmentarzu przy ul Bujwida żyje tam sporo kotów tylko jest problem postawione rok temu budki zostały zniszczone przez życzliwych
Mam telefon do karmicielki zajmującej się tymi kotami jeśli macie jakieś budki to może udałoby się je postawić tam na kilka dni aby koty choć w te największe mrozy miały schronienie
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Pt sty 20, 2006 17:53

JA sama nie jestem w stanie pomóc , budek nie mam a finansowo nie pomoge z mi=ojego studenckiego budżteu ale rozsyłam wici :)
Obrazek

Formica

Post » Pt sty 20, 2006 18:44

U nas w schronisku koty mają raj w zimie, jedyna wada jest taka że nikt za bardzo nie przywiązuje uwagi do tego ile jest kotów. Teraz ocieplają boksy dla psów.
Ale rozejrze sie po schroniskach na Śląsku. Bodajrze w Rudzie Śląskiej pomoc sie przyda. Tam jest pełno psów na dworze tylko budy maja bidulki i pewnie nie dla wszystkich wystarcza sądząc po ilości psów.
Zara lukne czy to u nich bo mają swoją strnke.

Będzie dobrze.
Marta. Zuzia, Jarek, Dox, Dosia, Gwiazdka, Czikita, Kaja, Czimiko :)
Życie bez Kotków i Psów jest nic niewarte

Marta2683

Od: Wto sty 17, 2006 19:41

Post » Pt sty 20, 2006 20:33

W poniedzialek bede wiedziec czy uda sie styropian w Castoramie zalatwic. Dyrektor handlowy byl bardzo mily i zyczliwy.
potrzebuje tylko jakiegos pisma , zeby mial podkladke. Kto w Katowicach ma fundacje? Tylko transport trzeba by zalatwic.
Mysle, ze w schronisku chocby legowiska ocieplic. Co psy robia ze styropianem, bo koty drapia, ale jak bedzie zimno to moze nie beda niszczyc.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt sty 20, 2006 20:42

Mam ocieplaną budkę drewnianą. Zmieści sie 1-2 kotów. Mieszkam koło Gliwic. Dobrze, żeby budka stała w miejscu, gdzie nikt jej nie zniszczy, bo szkoda by jej było.Czy ktoś jest chętny?

U mnie na wsi nie ma bezpańskich kotów, a w miejscu pracy też nie widziałam żadnego.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt sty 20, 2006 20:44

Mój budżet tez studencki i tez ograniczony ale jeśli znaleźlibyście tanią budkę to sfinansuje jej zakup
Strasznie żal mi tych kotów a nie mam jak im pomóc mieszkam z rodzicami i mam zakaz przyjmowania większej ilości zwierząt w domu
Przez to nie mogę pomóc w ich adopcji i sterylizacji ;(
"Nie szanujemy jakoś w ludziach miłości do zwierząt,pokpiwamy sobie z czyjegoś przywiązania do kotów.Czyż jednak nie jest tak,że najpierw przestajemy lubić zwierzęta, a potem-tracimy serce do ludzi?
Obrazek

zorro

Od: Sob gru 25, 2004 21:49

Post » Pt sty 20, 2006 23:30

zorro pisze:Mój budżet tez studencki i tez ograniczony ale jeśli znaleźlibyście tanią budkę to sfinansuje jej zakup
Strasznie żal mi tych kotów a nie mam jak im pomóc mieszkam z rodzicami i mam zakaz przyjmowania większej ilości zwierząt w domu
Przez to nie mogę pomóc w ich adopcji i sterylizacji ;(

Możesz pomóc- rozsyłając ogłoszenia adopcyjne, wpłacając nawet najdrobniejsze kwoty na sterylizację... :)

Formica, inicjatywa jest jak najbardziej warta poparcia, tylko że tak powiem ogólnie, a nie na konkretny azyl :wink:
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09