kotka alergiczka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 16, 2006 2:34 kotka alergiczka

Witam, mam pytanie do weta.
Moja kotka półtoraroczna od momentu przygarnięcia w wieku ok. 3 miesięcy drapie się do tego stopnia, że musi chodzic w kołnierzu. Czasem też z "plecaczkiem", kiedy rozdrapie grzbiet. Próbowaliśmy z wetami różnych sposobów. Wykluczone zostały choroby skóry. Dostawała pokarm hypoalergiczny, potem jedzenie domowe - nie pomogło, enkorton, cyklosporynę... trochę pomagał zastrzyk sterydów, ale ostatnio nie pomógł i wet rozłożył ręce. Kotka jest miła, kastrowana. Mam też drugą kotkę kastrowaną, dwa lata starszą, zdrową, też przygarniętą. Jakoś się dogadują :wink:
Mogę Murkę dalej tak trzymac zapakowaną, choc to dla nas trudne - kot wszak musi się myc, więc zdejmuję jej kołnierz na ten czas, ale muszę byc cały czas w pogotowiu. Łapa jej idzie do drapania mimowolnie i mimo mojej pacyfikacji podrapana jest i tak...
I co mam robic z tym fantem?

Ella2

Od: Pon sty 16, 2006 2:04

Post » Pon sty 16, 2006 9:05

Gdzie mieszkasz? W Wawie mam dobrego alergologa do polecenia. Wiem, ze we Wroclawiu tez jest biorezonans... :roll:
U nas pieknie pomoglo na uczulenia...

Jezeli nie masz dostepu do tych dwoch miast to jedyne chyba co mozesz zrobic to dieta wykluczajaca. Znaczy - przez miesiac kot je tylko np. jagnieciene i ryz (znaczy takie rzeczy, ktorych sie kotom zwtkle nie daje i raczej ich do tej pory nie jadl).
Pokarmy dla alregikow sa rozne i ona moze byc uczulona akurat na jakis skladnik w tym, co jej dawalas... :roll: I wtedy kicha.
Ale w takim przypadku trzeba wyprobowac pokarm innej firmy, ktory w skladzie ma co innego.
Ale jezeli masz szanse na biorezonans to sprawa jest o wiele prostsza. Po pierwsze da sie dowiedziec na co kot jest uczulony. Po drugie da sie odczulic.
Przy czym to czy w niego wierzysz czy nie - nie ma wielkiego znaczenia. Ja uwierzylam dopiero jak zadzialalo, wczesniej podeszlam do tego na zasadzie, ze i tak nie mam innych propozycji sensownych.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon sty 16, 2006 10:44

Zuza, na czym polega biorezonans? Jestem z Wrocławia, być może będę potrzebowała też konsultacji alergologicznej. U nas problem z Balbinią, czochra się i czochra, ale to bardziej wygląda na mycie, lizanie, niż drapanie i nie zostawia ubytków futerka, gołych miejsc, zaczerwienionych plam. W nocy śpi spokojnie, jakby wszystko ustawało. Raz już to konsultowałam- pchełek brak, innych symptomów też. Efekt wizyty- szampon specjalny na przesuszoną skórę( bo może to?), bardzo jakiś drogi dobrej firmy. Nabyłam. Troszkę się dała przekąpać, ale nie ma możliwości wg. wskazań- 15 minut wcierać i na 15 zostawić kota w szamponie, potem spłukać. Żaden kot chyba tego nie zniesie. Od innego weta natomiast się dowiedziałam, że jeżeli jakakolwiek alergia- kąpania i szampony wykluczone. Więc stop. Zmieniłam żwirek, nic nie dało. Myślałam, że uczulenie na kurz, bo ktoś sugerował. Codziennie odkurzam i zmywam podłogi. Nic. Być może połączone u nas jest to ze zmianami hormonalnymi, ona mi rujkuje już trzeci raz a ma 5 miesięcy z małym hakiem, więc niebawem sterylka. W tym tygodniu zrobimy badania krwi, ale co to może mieć wspólnego z czochraniem?
Pokarm? Z nią było wszystko ok przez dwa miesiące, to się zaczęło miesiąc temu, a żarełko urozmaicone, ale nic nowego nie wprowadzałam. Hmmm...
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pon sty 16, 2006 10:51

Ellu2,
jak bym o mojej Tygrysi czytala...
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon sty 16, 2006 16:50

Czitka - biorezonans polega na badaniu takim aparatem - bicomem uczulenia na alergeny... mozna nim tez odczulic.
Wyglada to troche jak czary ;) ale u nas zadzialalo doskonale.
I wiem, ze we Wroclawiu jest, ktos z forum zreszta o tym, ze na nim byl - pisal...

zuza

Post » Pon sty 16, 2006 17:50

ja tez bylam ale w Warszawie, wiec niestety nie umiem powiedziec gdzie we Wroclawiu sa takie badania robione, ale tez slyszalam ze sa

u mnie tez te czary mary sie sprawdzily - Miszka moze jesc karmy z pszenica (kurczaka dalej nie wcina, ale przynajmniej wiem czego mu nie wolno i moge unikac niewlasciwych karm.
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Pon sty 16, 2006 22:54 kotka alergiczka

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Mieszkam w Gorzowie Wielkopolskim, daleko od szosy :wink: nie będzie więc odczulania... Murka już przechodziła kurację jagnięcina+ryż, dwa miesiące się męczyłyśmy, bo trudno dawac jednej kotce to, a drugiej tamto (obie miały na to hypoalergiczne żarełko długie zęby). Żadnej poprawy.
Wet sugerował, że może byc uczulona na kurz, sierśc drugiego kota, wreszcie - mój naskórek. Wiele nie zrobię więcej niż jest. Dywany polikwidowane. Kiedy kotka śpi - nie drapie się. Ona nie kicha - tylko drapie się, w szyję i w głowę. Gdyby nie zabezpieczenia, podcięłaby sobie gardło (efekt gilotyny)...
Może oddanie jej komuś poprawiłoby sytuację, ale nie ma na to gwarancji, poza tym kto weźmie niepełnosprawnego kota i będzie mu poświęcał czas (musi byc pod czujnym nadzorem podczas swojej ablucji).
Ale nie chcę jej też oddawac, bo mimo nakładanych na nią ograniczeń jest przemiła.

Ella2

Post » Pon sty 16, 2006 22:59

No wiesz.. przejechanie sie do Wroclawia chyba mialoby sens w takim ukladzie (blizej niz do Wawy?)...
To prawda, ona moze byc uczulona na nie wiadomno co, ale drapanie sie po szyi jest dosc charakterystyczne dla alergii pokarmowych...
:(

Ja rozumiem, ze w kolnierzu ona sie nie drapie bo nie ma jak, ale jak mysle o tym jak ja to swedzi piorunsko... :(

zuza

Post » Pon sty 16, 2006 23:00

Aha - oczywiscie gdfyby mialo sie odbyc badanie to potrzebne byloby futro wyczesane z drugiego kota na przykald. I wszelkie inne podejrzane rzeczy tez...
Z tym, ze zestaw domyslny typu: kurczak, pszenica, kurz itp to weci maja

zuza

Post » Pon sty 16, 2006 23:16

moze na jagniecine tez jest uczulona? sa karmy dla alergikow oparte na innych bialkach: krolik, ryba...

ja bym sprawdzila, na co jest uczulona w tym wypadku
oczywiscie rozumiem, ze badania krwi i moczu sa robione przynajmniej raz na rok i nie ma zadnych problemow? mozesz przepisac ostatnie badania krwi???

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pon sty 16, 2006 23:24

czitka pisze:Zuza, na czym polega biorezonans? Jestem z Wrocławia, być może będę potrzebowała też konsultacji alergologicznej.

Ja byłam z kicią na biorezonansie - całkowicie bezboleśna procedura 8) . Trzeba wziążć karmy i wszystko co kicia je , i z czym ma kontakt .
Robi doktor Spigiel w wet.lecznicy na ul.Grochowej we Wrocławiu.tel gdzieś nie moge znalezć . Jeśli jutro znajde , to napisze.
devon rex

Innowa cat

Od: Sob mar 20, 2004 23:02

Post » Wto sty 17, 2006 16:23

Wklejam z pl.rec.zwierzaki.koty:

na podstawie "wiedzy i zycia"
"wiele zwierząt ma alergie na ludzi, twierdza badacze ze szpitala przy
uniwersytecie w Edynburgu. Dotyczy to w szczegolnosci kotow, zwlaszcza
syjamskich. Kocia astme, objawiajaca sie problemami z oddychaniem i
lzawieniem oczu (dotyka to 1 kotka na 200 osobnikow) powoduje glownie dym z
papierosow, kurz i lupiez. Dlatego tez futrzaki mieszkajace w mieszkaniach
ludzi palacych znacznie gorzej sie czuja i czesciej zapadaja na te chorobe.
Zdaniem naukowcow, czasami wystarczy zmiana srodowiska lub .... wlascicieli
i zwierzak od razu odzyska zdrowie."
co wy na to?

http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,47943. ... .tpi.pl%3E
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Post » Wto sty 17, 2006 18:12

My oboje z tz-tem palimy 8O
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Śro sty 18, 2006 16:14 kotka alergiczka

Dzięki za wskazówki. Odpowiadam hurtem :) Odnośnie jazdy do Wrocławia... gdybym miała samochód, to bym się chyba wybrała. Ale nie wyobrażam sobie sześc godzin jechac z kotem w klatce i wracac kolejne sześc. Za dużo stresu. Jesli chodzi o badanie krwi - wet mi tego nie proponował i sama też na to nie wpadłam. Zrobię to niebawem, jeśli mówicie, że coś z tego da się odczytac. Po trzecie - ona drapie się tam, gdzie jej tylna łapa sięga. Czyli wychodzi to akurat w okolicę szyi i na głowę. Sam kołnierz by nie wystarczył - na obrożę ma nałożony kawałek skóry, który chroni szyję. Ale funkcjonuje z tym dobrze, przyzwyczaiła się, niestety...
A jeśli chodzi o karmę... hm, to znaczy, że miałabym jej samą rybę dawac? To niełatwe, tym bardziej, że mam drugą kotkę, która może jeśc wszystko, więc zaczęłyby się znowu problemy z separacją :(
Mieszkam sama, nie palę, gwoli wyjaśnienia.
A jeśli wyjdzie, że jest uczulona na mnie to co wtedy? Komu ją oddam?

Ella2

Post » Śro sty 18, 2006 16:30

Ellu2,
zajrzyj do watku mojej Tygrysi alergiczki:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=28 ... sc&start=0

Tez duzo dobrych rad.
Ale z moja Grysiunia jest raczej gorzej.

Dorota

[następna]