Nagły niedowład ogona

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt wrz 19, 2025 11:20 Nagły niedowład ogona

Nagle u mojej kotki wystąpił niedowład ogona. Nie rusza nim, jest cały czas zgięty. Przy chodzeniu unosi się tylko część blisko nasady, reszta zwisa. Stało się to nagle, przez cały dzień było wszystko w porządku, chodziła z ogonem w górze.
A wieczorem niespodziewanie ogon przestał się ruszać, manifestowała sporą bolesność w okolicy nasady ogona (pod spodem) i odcinka lędźwiowego, tylne nogi zaczęły się plątać, stanie sprawiało jej ból.

U weta dostała opioid, zrobiono zdjęcie rtg i do domu dostała Robexera 10mg na 7dni. Na RTG nie widać zmian.

Kotka na pewno z niczego nie spadła, nie uderzyła się, jest niewychodząca. Ma skończone 15 lat.

Nie widać poprawy, oprócz tego, że tylne nogi są stabilniejsze, ogon jest nadal nieruchomy. Siku, kupa w normie, załatwia się bez trudności, ma apetyt, głaskana mruczy, nie unika dotyku, kontaktowa, nie chowa się. Chodzi, ale dość sztywno, szczególnie gdy wcześniej długo leży.

Poniżej wkleję zdjęcie jak wygląda ogon. Jest cały czas w tej samej pozycji, zwisająca końcówka nie reaguje na nic. Myślę, że ogon ma czucie bo przy dotyku, lekkiego uciskania, reagowała głosowo, ale nie jest w stanie ruszyć ogonem.
Wet "szczypał" jej okolice kręgosłupa i nie było widocznych drgań mięśni i ruszającej się skóry.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem?

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-k43q2cLeJA

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt wrz 19, 2025 12:23 Re: Nagły niedowład ogona

Na szybko
Spotkałam się kilka razy
Może być lekko o coś uderzone i na pewno
Nie musiałaś widzieć tego
Raz rękę przesuwałam po coś i kot się napatoczył lekko za haczyłam rękom o ogon
Szybko z witamina b complex
Trzeba dożywić nerwy
Jak najszybciej

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt wrz 19, 2025 13:01 Re: Nagły niedowład ogona

anka1515 pisze:Na szybko
Spotkałam się kilka razy
Może być lekko o coś uderzone i na pewno
Nie musiałaś widzieć tego
Raz rękę przesuwałam po coś i kot się napatoczył lekko za haczyłam rękom o ogon
Szybko z witamina b complex
Trzeba dożywić nerwy
Jak najszybciej

Dzięki.
Właśnie nie widziałam, żeby się uderzyła. Spała cały wieczór na kanapie, potem z niej zeszła, poszła do kuwety i już wróciła z takim ogonem i bolesnością.

W jakiej formie te witaminy? Mogą być dopyszczne?
Mam takie w domu: https://aliness.pl/pl/p/Witamina-B-comp ... 0-kaps./67 dla ludzi co prawda, ale może można podać?

karola7

Post » Pt wrz 19, 2025 13:11 Re: Nagły niedowład ogona

Najlepiej i najskuteczniej działa milgamma w iniekcji. Ale jest to bolesny zastrzyk.
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt wrz 19, 2025 13:51 Re: Nagły niedowład ogona

pozycja ogona wynika wg mnie z sytuacji- bólu u nasady. Skoro jest czucie to tylko dlatego nie podnosi go , nie macha, że to sprawia ból. Jak zniknie przyczyna główna , to i cały ogon wróci do normy. Obstawiała bym silne obicie tylnej części ciała, upadek na zad, być może jakieś niezauważalne na zdjęciu pęknięcia kości lub naciągnięcia ścięgien. Piszesz ,że kot nie mógł spać czy się uderzyć, ale tego się nie da niestety wykluczyć chyba że się patrzyło na kota 24 na dobę i do łazienki nawet nie wyszło (pod prysznicem nie musiało być słychać płaczu, a może i kot był zbyt przerażony by dać znać, zaszył się o tym na kilka chwil a później dopiero pokazał skutek) , lub jeśli się nie ma kamer w domu (bez ślepych punktów ) i nie sprawdzi nagrań dokładnie.
Ja bym czekała , nie kombinowała, obserwowała. Takie urazy potrafią i dwa trzy miesiące się "goić" , albo i dłużej (ja rok czasu czułam ból i nie mogłam podnosić ręki jak mi ją wyszarpały silne psy na spacerze, skutki zresztą zostały do dziś, bo i podczas snu boli jak poleżę na tej stronie)

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Pt wrz 19, 2025 15:05 Re: Nagły niedowład ogona

Mój Barnaba tak miał.
Zleciał skacząc na bufet i dupką zahaczył o stołek.
Charakterystyczny ogonek wygięty w odwrócona literę U. Trudności z bieganiem i widoczna bolesność.
W RTG stwierdzony obrzęk kręgosłupa? kości miedniczej?, jakoś tak. Nie było pęknięcia.
Dostawał steryd i B12. W ciągu tygodnia ból mu przestał dokuczać, wróciła normalna sprawność, ale ogonek się nie prostuje całkiem. Ma niewielką bolesność przy macaniu "końca kota" u weta, ale na co dzień mu nie przeszkadza wcale.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pt wrz 19, 2025 15:33 Re: Nagły niedowład ogona

No właśnie w przypadku Pixi jestem właściwie na 100% pewna, że z niczego nie zleciała bo to jest kot parterowy. Jej wysokość na poziomie łóżka i kanapy wystarcza, nie nosi jej nigdzie.
Mam drugą 14-letnią kaskaderkę, która mentalnie ma pół roku, którą wciąż coś kusi i w styczniu właśnie zleciała prawdopodobnie przy skoku na lodówkę, usłyszałam tylko łomot i rozdzierający miauk kota, poobijała się solidnie, na szczęście nic nie złamała, ale utykała ponad miesiąc.

U Pixi był naprawdę silny ból, koty to twardziele, a ona syczała, buczała, nie mogła ustać na nogach.

Wiem, że zastrzyki z witaminami z grupy B są bolesne, więc wolałabym uniknąć jeśli nie będzie to absolutnie konieczne, nie wiem natomiast czy dopyszczne podawanie tych witamin ma sens?!

karola7

Post » Pt wrz 19, 2025 17:33 Re: Nagły niedowład ogona

Ja podawałam kilku kotom , pomagało
Znalazłam opakowanie
Wit b compostium firmy polpharma
To podawałam często kotom ok 3 kg tabl
Podawałam różnych firm
Te są malutkie
Tabletki różnych firm mają różne składy
Zobacz ile w tych tabl jest mg poszczególnych wit - skład
Kotom po wypadkach i z jakimiś problemami Neuro wet oddawał dużo i długo w szczególe podawał zastrzyki
Moim zadaniem trzeba działać szybko
Miałam kilka kotów z - urazami ? Ogona
Nawet otruty , okazało się ze ma ogon widzący a zorientowałam się później
Wet amputacja ,ale doszedł do siebie , końcówka ogona uschła i odpadła
Dostawał tez wit c i inne leki
Skrwawial się , to była trutka na szczury
Operacji by nie przeżył
Jak i kilka innych , nie rozpoznali
Kotka krwawiła z dróg rodnych , operacja
Wykastrowali ,nie wiedzieli co tam było
Już się nie obudziła
Dla starszych kotów poprawiających sprawność jest jeszcze jeden lek , co podawałam muszę sprawdzić nazwę

anka1515

Post » Pt wrz 19, 2025 20:26 Re: Nagły niedowład ogona

anka1515 pisze:Ja podawałam kilku kotom , pomagało
Znalazłam opakowanie
Wit b compostium firmy polpharma
To podawałam często kotom ok 3 kg tabl
Podawałam różnych firm
Te są malutkie
Tabletki różnych firm mają różne składy
Zobacz ile w tych tabl jest mg poszczególnych wit - skład
Kotom po wypadkach i z jakimiś problemami Neuro wet oddawał dużo i długo w szczególe podawał zastrzyki
Moim zadaniem trzeba działać szybko
Miałam kilka kotów z - urazami ? Ogona
Nawet otruty , okazało się ze ma ogon widzący a zorientowałam się później
Wet amputacja ,ale doszedł do siebie , końcówka ogona uschła i odpadła
Dostawał tez wit c i inne leki
Skrwawial się , to była trutka na szczury
Operacji by nie przeżył
Jak i kilka innych , nie rozpoznali
Kotka krwawiła z dróg rodnych , operacja
Wykastrowali ,nie wiedzieli co tam było
Już się nie obudziła
Dla starszych kotów poprawiających sprawność jest jeszcze jeden lek , co podawałam muszę sprawdzić nazwę

Pixi waży 5,5kg. Ten b-complex, który mam jest w kapsułkach, zalecana jedna kapsułka dziennie dla dorosłego człowieka. Nie wiem jak to dzielić dla kota, w sensie ile odsypać z kapsułki, 1/4, 1/5? . Można powinnam kupić ten, który Ty podawałaś...

karola7

Post » Sob wrz 20, 2025 2:38 Re: Nagły niedowład ogona

W tej co masz kapsułce jest sporo więcej
W ciężkich przypadkach pamietam ze było sporo podawane
Ale spróbowałabym troszeczkę
W tamtej co ja podawałam nie ma b12
Ale ja często mieszałam i inne wit
Musisz w czymś to podać
Jakieś kapsułki żelatynowe ?
Lata w nich podawałam a teraz przy kocie białaczkowej mam opory bo nie mogę podać
Ona mi nie chce połknąć
Ale chyba tez nasze w proszku- kapsułka
Moja pluje ,memle i boje sie żeby nie zatkana proszkiem
A wit b dla mnie jest specyficzna w smaku kot może nie chcieć z jakimś smaczkiem
Weci maja wit w płynie ale moje pluły tym dalej niż bliżej
Może troszeczkę do czegoś domieszać 2-3 razy na dzień
Jakąś kulkę
A i jeszcze nie podawaj na pusty żołądek
Potrafi być nie dobrze
Dobre dla starszych kotów na ogólna kondycję jest supl Braniactiwe
Ale zobaczyłam cenę ..
Przeszło 2 l temu podawałam mojemu staruszkowi tez było drogie

anka1515

Post » Sob wrz 20, 2025 8:50 Re: Nagły niedowład ogona

Spróbuję podać w takim razie, w środku kapsułki jest proszek, rozpuszczę z wodą, dam na początek małą dawkę ze strzykawki.
Dzięki za pomoc.

karola7

Post » Sob wrz 20, 2025 15:57 Re: Nagły niedowład ogona

Jeśli niedowładowi ogona towarzyszyło także lekkie porażenie tylnych łap lub ich dziwne ustawianie - kotce koniecznie trzeba zrobić usg brzuszka (nie powinno się go uciskać za mocno w czasie badania bez usg), dobrze byłoby też badanie krwi.
Taki objaw czasami towarzyszy silnym stanom zapalnym w jamie brzusznej - najczęściej ropomaciczu (kotka jest wykastrowana?) i silnym stanom zapalnym nerek oraz nowotworom. Bywa że stan zapalny i towarzyszący mu obrzęk w jamie brzusznej powoduje uciśnięcie tętnicy doprowadzającej krew do nóg i ogona (czy też jej odruchowe zwężenie, nie pamiętam mechanizmu) co powoduje niedowłady ogona, łap, często z towarzyszącą im bolesnością bo powoduje niedokrwienie nerwów. Czasem taka reakcja potrafi doprowadzić do całkowitego porażenia zadu, ale częściej są to takie objawy częściowe.

Oczywiście podawanie wit. z grupy B nie zaszkodzi - ale ponieważ w rtg nie widać konsekwencji urazu i on sam nie był zauważony, a objaw dotyczył łap i ogona - moim zdaniem trzeba wykluczyć to o czym ja piszę.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob wrz 20, 2025 16:13 Re: Nagły niedowład ogona

Jak czytam co napisała Blue, to niestety przychodzi mi na myśl Dżygit ['] :(
Pierwszym objawem nowotworu wątroby/trzustki była jakby utrata równowagi, tak jakby tracił sprawność tylnych łapek. Pojawił się ten objaw nie więcej niż trzykrotnie, trwało to chwilę i więcej się nie powtórzył. Oczywiście pojechaliśmy do weta, badania pokazały właśnie problem z wątrobą i trzustką, na co w zachowaniu nic nie wskazywało.
Może warto więc sprawdzić ten kierunek.

Katarzynka01

Post » Sob wrz 20, 2025 16:30 Re: Nagły niedowład ogona

Miała zrobiony panel geriatryczny miesiąc temu, wyniki są dobre. W międzyczasie również kontrolne usg jamy brzusznej, nie ma nieprawidłowości.
Nie idźmy w najgorszą z możliwych opcji. Ja jestem panikarą jeśli chodzi o koty, ale tutaj akurat nie zakładam, że to od razu coś najgorszego. Rtg obejmowało też jamę brzuszną i klatkę piersiową, nic tam nie widać niepokojącego. Kotka ma dobry humor, apetyt, trzyma stałą wagę.
Oczywiście jest wykastrowana.

karola7

Post » Sob wrz 20, 2025 16:33 Re: Nagły niedowład ogona

W żadnym razie nie było moją intencją straszenie Cię. Po prostu skomentowałam post. Bo warto wiedzieć, że czasem objawy są zupełnie nieoczywiste.

Katarzynka01

[następna]