Jakie warzywa dodać do diety kota z IBD

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw wrz 18, 2025 21:57 Jakie warzywa dodać do diety kota z IBD

Cześć,
Karmię moją kotkę, która cierpi na zapalenie jelit (IBD), gotowanymi udami z kurczaka, indyka lub królika, wymieszanymi z Felini Complete. Jednak jest wybredna i zazwyczaj zjada tylko małe ilości, często prosi o suchą lub mokrą karmę (Wild Freedom lub Power of Nature ale nadal chcę podawać gotowane jedzenie). Pozostała część jedzenia szybko wysycha, co powoduje, że jej stolce stają się twardsze. Czy moglibyście doradzić, jakie warzywa mogę dodać do jej posiłków, aby poprawić konsystencję stolca i ułatwić wypróżnianie? :1luvu:

lapaci

Od: Pon lis 04, 2024 10:38

Post » Pt wrz 19, 2025 15:55 Re: Jakie warzywa dodać do diety kota z IBD

Nie za duza róznorodnosc diety? U mnie zalewana wrzątkiem pierś z indyka + Gastrointestinal mokre wyłącznie od 4 lat, przy drobnych problemach, które się czasem zdarzają wetrrynarz zawsze pyta czy nie mogło się zdarzyć, że zjadła COKOLWIEK innego. U mnie nie ma takiej opcji. Po prostu ma juz 16,5 lat. Mono dieta jest przy IBD chyba podstawą, żadnych eksperymentów. Z moich obserwacji wynika, ze mieso to kazde koty lubia. Zawsze najpierw wyjazda indyka a potem saszetke (podaje razem). Moze to nie wybrednosc a brak leków, suplementów? Ja np bałabym się zamiast indyka podac kurczaka, od lat je dokładnie to samo...

Klementy_na

Od: Czw maja 05, 2016 18:21