Mam prośbę o pomoc w interpretacji czy to FIP. We krwi nie wykryto przeciwciał koronaworysa kociego. Czy mimo to, kot może mieć FIP?
Nasza historia w skrócie: 17 sierpnia - niedziela - operacja usunięcia ciała obcego z jelit. Potem problemy z oddychaniem i podejrzenie zachłystowego zapalenia płuc. Atonia jelit i żołądka. W czwartek gorączka, mimo leków przeciwzapalnych i antybiotyku (amoksyxylina+kw.klawul). Zmiana antybiotyku na Biotrakson. Kot na weekend w lecznicy. Znaczna poprawa. Wskaźnik SAA z 95 spadł na 21 przez 4 dni. Podane leki na motorykę. Niewielki płyn w okolicy pęcherza i wątroby, który się wchlonął, jelita zaczęły pracować. Przestał gorączkować. W pon kot wrócił do domu. Nadal był jednak apatyczny, źle znosił ubranko, mało się ruszał. Dużo spał, nie chciał pić i bardzo mało jadł. W środę gorączka i powrót do lecznicy. Zdjęte zostały szwy. Wykonano USG. Przez telefon dostałam informację, że to może być FIP. Ale jeszcze będzie jedna konsultacja. Kot miał zdjęte szwy oraz ubranko. Przy odbiorze wieczorem inna pani weterynarz powiedziała, że stan się bardzo poprawił, kot je, załatwia się, miauczy, stawia opór przy badaniach, reaguje na leki przeciwgorączkowe, a przy FIP podobno tak nie jest. I że jego stan mógł wynikać z poważnej operacji i stanu zapalnego po niej. Podaliśmy jednak asekuracyjnie lek na FIP. Kot w domu wreszcie ożył, od razu spał z nami, brzuchem do góry, chodził po domu, mruczy przy glaskaniu itp. i raczej nie było to już działanie leku na FIP, bo dopiero je dostał. I teraz mam wątpliwości, bo kot miał poważne zapalenie jelit, powiekszoną wątrobę i być może zapalenie otrzewnej po operacji. Na ratowanie go wydałam już 7 tys... I teraz ta diagnoza o FIP, czyli kolejne tysiące do wydania, które muszę już pożyczać. Dlatego chciałabym mieć pewność, że na pewno jest to FIP. Druga Pani weterynarz twierdzi, że to na pewno FIP, że diagnoza jest trudna a negatywne wyniki z krwi nie zawsze świadczą, że choroby nie ma... Czy to jednak możliwe, że kot "ożył" po zdjęciu ubranka i szwów? Czy to mogła być bardzo silna reakcja zapalna na szwy? W badaniach nie ma jednoznacznej odpowiedzi, przeciwciał na koronawora brak. Wynik albumin podobno podwyższony. Czy ktoś z Państwa miał podobny przypadek? Proszę o pomoc!