Zabijanie kociąt- czy można coś zrobić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 19, 2025 5:41 Zabijanie kociąt- czy można coś zrobić?

Witam, zakładam ten wątek, ponieważ niedawno dowiedziałam się o sytuacji, która nie daje mi spokoju. Koleżanka mojej babci mieszkająca na wsi ma 10 kotów żyjących na podwórku oczywiście niewykastrowanych, ostatnio ta osoba "pochwaliła się", że regularnie zabija nowonarodzone kocięta. Zastanawiam się jak prawidłowo zareagować na tę sytuację, czy można to gdzieś zgłosić? Nie mam doświadczenia w takich sprawach i nie wiem co powinnam zrobić, tym bardziej, że nie posiadam żadnych dowodów, że taka sytuacja w ogóle ma miejsce.

sadnessofheart

Od: Wto sie 19, 2025 5:21

Post » Wto sie 19, 2025 7:02 Re: Zabijanie kociąt- czy można coś zrobić?

W stowarzyszeniu w którym działam proponujemy, że opłacimy sterylki. I zdarzyło się, że to my jeździliśmy i odbieraliśmy zwierzyniec (do i od weta), bo właścicielka niezmotoryzowana.

Uważam, że nie ma co policji czy piwu nasyłać. Jak kocice wycięte to nie ma co "regulować poglowia.tradycyjnymi sposobami". Może masz w okolicy jakaś organizacje która może w tym pomóc?
Ostatnio edytowano Wto sie 19, 2025 7:46 przez Fatka, łącznie edytowano 1 raz
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Wto sie 19, 2025 7:31 Re: Zabijanie kociąt- czy można coś zrobić?

Dołączę się do tego co napisała Fatka - może udałoby się namówić jakoś tą osobę, pomagając w tym bo skoro to koleżanka babci to pewnie już nie jest bardzo młoda i mogłaby mieć sama z tym kłopot (choć nie znam sytuacji więc improwizuję) - do kastracji kotów?
Rozmawiając na spokojnie, obiecując pomoc w ogarnięciu sytuacji, przedstawiając zalety tego rozwiązania i nie strasząc?
Może udałoby się załapać na jakieś darmowe kastracje, albo pomoc jakiejś lokalnej fundacji?
Skoro to koleżanka Twojej babci - to może zacząć rozmowę od tej babci jeśli masz z nią dobry kontakt?

Bo zgłosić oczywiście możesz, ale mam wątpliwości czy to tak naprawdę coś zmieni na plus...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26