Oswajanie kota - sterylizacja

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 07, 2025 20:50 Oswajanie kota - sterylizacja

Witam wszystkich, mam dość złożony problem z dziką kotką którego chciałem oswoić.

W okolicach domu w którym mieszkam kręci się od praktycznie kilku lat kotka którą od jakiegoś czasu próbuję oswoić i dokarmiam. Obecnie jestem w stanie podać jej jedzenie z ręki, zwierzak nie ma też problemu aby leżeć w niedalekiej odległości. Będę musiał niestety ją w jakiś sposób przenieść, ponieważ muszę zmienić miejsce zamieszkania, a nowi lokatorzy mogą jej zrobić krzywdę.

Teraz pytanie co zrobić bo kotka 3-4 miesiące temu miała młode i wygląda że znów jest ciężarna (praktycznie wszystkie mioty gdzieś ginęły, więc teraz nie wróżę lepiej). Trzeba było by ją wysterylizować, ale nie chcę zmarnować tego na ile jest oswojona. Z lokalnego schroniska padła propozycja że ją schwytają, wysterylizują i przywiozą ponownie w to miejsce po tygodniu w izolatce. Czy według was jest to dobry pomysł? Myślałem żeby samemu odnaleźć weterynarza ale złapanie dzikiego kota samemu a później opieka po zabiegu wydaje się bardzo trudna gdy kot jest dziki i może sam sobie zrobić krzywdę, dodatkowo chyba straci zaufanie. Muszę ją przenieść do marca 2026 więc czekanie ze sterylizacją też średnio dobry pomysł.

Teraz proszę o radę - korzystać z oferty schroniska czy podjąć jakieś inne działanie (łapać samemu ->weterynarz z możliwością opieki pooperacyjnej?)

Jak uważacie?

squid

Od: Czw sie 07, 2025 20:38

Post » Pt sie 08, 2025 7:24 Re: Oswajanie kota - sterylizacja

Najważniejsze, żeby kotkę wysterylizować, żeby już nie rodziła kolejnych niechcianych kociaków, które potem gdzieś umierają.
Jeśli schronisko oferuje pomoc - skorzystaj. A może po sterylizacji i tygodniu rekonwalescencji od razu weź ją do siebie?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56