Catz Finefood - nierówna jakość

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 24, 2025 19:41 Catz Finefood - nierówna jakość

Hej,
Chciałabym dowiedzieć się czy inni kociarze również mają takie "mieszane" uczucia do puszek tej firmy. Przestawiłam kota na catz finefood, bo są bardzo polecane, a ja potrzebowałam czegoś monobiałkowego, bo próbuję ustalić czy kot ma alergię pokarmową. Wcześniej jadł Carny, ale ich oferta mono jest słaba, tutaj znalazłam jagnięcinę, która póki co nam się sprawdzała. Niestety już kolejny raz mam problem z wnętrzem tych puszek. Za pierwszym razem kupiłam partię, która nawet na moje wegetariańskie oko była inna - mięso było jasne i inaczej pachniało. Kot potwierdził, bo powąchał i odszedł obrażony. Kolejna partia była ok. Dzisiaj znowu - już czułam, że coś jest nie tak zanim otworzyłam puszkę. Wieczko się uginało mocniej niż zazwyczaj, po otwarciu zawartość wypłynęła i rozszedł się aromat, który skojarzył mi się z zapachem ugotowanego bobu. Kot, który o 12:00 dostał ostatni posiłek tego samego smaku i tej samej firmy powąchał odrobinkę nowej partii na łyżce i zdecydowanym krokiem odszedł jak najdalej (zazwyczaj dostaje posiłek co 3-4 godziny, kurier dotarł już po 18:00).
Na catz finefood przestawiliśmy się na początku maja, więc raptem 2 miesiące kupujemy, a już 2 razy trafiło nam się, że partie tak bardzo się różnią między sobą, że kot tego nie akceptuje.

Chciałabym się dowiedzieć, czy to tylko może nasz pech, czy może ktoś również ma takie przygody z catz finefood?

PortaMrs

Od: Śro lis 01, 2023 21:06

Post » Wto cze 24, 2025 22:36 Re: Catz Finefood - nierówna jakość

poszczególne partie wszystkich karm różnią się między sobą. Mięso nigdy nie jest identyczne, przecież jego parametry są zależne m.in. od pór roku, w jakich było hodowane.
Podobnie, jak uginanie się wieczka puszki - kłaniają się prawa fizyki z zakresu szkoły podstawowej. W wyższych temperaturach zawartość puszki ma większą objętość niż w niskich, czyli w puszce jest mniej wolnego miejsca, czyli klikanie jest inne.

A tak BTW - popełniasz największy błąd, pasąc kota jednym rodzajem karmy . Nawet przy diecie mono, wybiera się karmy różnych firm. Po prostu hodujesz sobie wybrzydzacza i niejadka. A prawidłową dietę eliminacyjną prowadzi się w oparciu o mięso, a nie o karmy - one zawsze mają mnóstwo dodatków, które potencjalnie mogą uczulać.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto cze 24, 2025 23:06 Re: Catz Finefood - nierówna jakość

To ciekawe, że karmiąc go wcześniej Carny o wiele dłużej nie było aż takich różnic między partiami :) Wcześniej jadł też MAC's i również nie było takich fluktuacji między partiami, że aż kot odmawiał spożycia.
Chciałabym zaznaczyć, że dzisiaj nie było wyższych temperatur, na dworze było nawet chłodno, więc wątpię żeby temperatura miała wpływ jakikolwiek, zwłaszcza, że oscylowała w okolicach tzw. "temperatury pokojowej".
I bez urazy, ale ja nie pytam się o poradę żywieniową, ani jak karmić mojego kota. Wbrew Pani wróżeniu nie jest on wybredny, przechodzenie z MAC's na Carny a później monobiałkową odbyło się bez incydentów wybrzydzania. Ba, kot z radością zjada nawet lekarstwa :p Teraz również bez problemu zjadł karmę zastępczą, którą mu kupiłam na cito.

Ja wiem, że na forum pojawiają się różne osoby, które pytają o rzeczy oczywiste albo upierają się przy archaicznych metodach opieki nad kotem. I ja wiem, że to może być frustrujące. Nie jest to jednak powód, żeby pisać komentarze nie na temat i do tego komentarze pasywno-agresywne. Zwłaszcza, że założyła Pani milion różnych tez na moje pytanie "czy komuś innemu trafiają się złe partie karmy" i żadna nie jest poprawna. Diety eliminacyjnej nie da się czasami przeprowadzić inaczej niż karmą mono, nie każdy chce się babrać w mięsie, nie każdy ma dostęp do dobrej jakości mięsa i nie każdy ma warunki, żeby to mięso przechowywać (ja np. wynajmuje mieszkanie i mam malutką lodówkę, gdzie ledwo się mieszczą moje rzeczy, a zamrażarki nie ma wcale). Nie ma Pani pojęcia czy decyzję o takiej, a nie innej karmie podjęłam sama czy wspierając się opinią weterynarza, behawiorysty czy dietetyka weterynaryjnego albo wszystkich jednocześnie. Nie zna Pani mojego kota, nie zna Pani mnie, nie zna Pani sytuacji. Generalnie to wie Pani tylko, że kot jadł catz finefood i że 2 razy miałam problem z jej jakością. Tyle. Reszta to Pani wymysły i Pani problem.

PortaMrs

Post » Śro cze 25, 2025 18:29 Re: Catz Finefood - nierówna jakość

Hej! U nas bardzo podobnie — też zaczęliśmy dawać catz finefood z myślą o mono i ogólnie skład super, ale kotka też kilka razy stanowczo odmówiła zjedzenia. Raz była puszka, która wyglądała i pachniała inaczej niż zwykle, a ona nawet nie chciała do niej podejść. Trochę frustrujące, bo cena nie najniższa, a nie ma gwarancji, że kot zje. Więc nie, to nie tylko Twój przypadek – wygląda na to, że z jakością partii bywa różnie.

monkaw

Od: Śro cze 25, 2025 18:26

Post » Śro cze 25, 2025 21:15 Re: Catz Finefood - nierówna jakość

Dieta eliminacyjna polega na testowaniu jednego smaku, ale różnych marek abyś mogła zapisać sobie w kajeciku, że kangur z marki X jest ok, ale kangur z marki Y już nie, bo jest jakiś dodatek który psuje. Karmiąc jedną marką możesz mieć w przyszłości problem i przechodząc z marki na markę w końcu się pogubisz. Catz zwykły może być ok, ale bio czy inny z tym samym smakiem już nie. Wersja wersji nie równa i to musisz brać pod uwagę.
Z puszkami jest jak mówi Izka - nikt nie wie w jakich temperaturach karma jest produkowana, jak przechowywana ani jak transportowana. Wystarczy 20 stopni aby autko stało się nagrzaną puszką i „podgrzało” żarcie. W sklepach jest analogicznie, nikt nie trzyma ich w lodówce.
Nie pamiętam jakie jest Carny, Mac’s miał więcej wody niż catz i nie był taki przesuszony następnego dnia.
Jeśli masz wątpliwości co do partii - możesz napisać do producenta i przedstawić sytuację. Możesz spróbować daną partię zareklamować w sklepie jeśli wydaje się Tobie wadliwa albo zwyczajnie dać dla innego kota na spróbowanie, bo to niekoniecznie może być wina partii, a po prostu kota który zaczyna marudzić.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Sob cze 28, 2025 15:13 Re: Catz Finefood - nierówna jakość

Hej! Dziękuję za odpowiedzi :)

Zareklamowałam ostatnią dostawę, na szczęście sklep bez problemu przyjął. Sprzedawca skontaktował się z producentem i dostał taką odpowiedź:
"Przykro mi, że produkt spowodował reklamację.

Pęcznienie lub musowanie puszek może się zdarzyć, szczególnie w przypadku gatunków ryb o miękkiej konsystencji, o mniejszej gęstości mięsa króliczego i oczywiście w cieplejszych temperaturach (powietrze rozszerza się po podgrzaniu). Podczas przygotowywania mięsa jest ono grubo mielone i mieszane z innymi składnikami. Może to powodować powstawanie kieszeni powietrznych podczas mieszania, które zwiększają objętość podczas napełniania (podobnie jak w przypadku bitej śmietany lub białka jaja). Ponieważ napełniamy produkt wagowo, a nie objętościowo (*), puszka staje się pełna, a ciśnienie nie zawsze może być całkowicie skompensowane przez ciepło po zakonserwowaniu produktu, więc puszka może musować lub rozpryskiwać się po otwarciu. Jest to jednak całkowicie nieszkodliwe i puszki można podawać bez żadnych ograniczeń.

(*gęstość różnych rodzajów mięsa jest różna i czasami puszkę trzeba napełniać z większym ciśnieniem, aby uzyskać pełną wagę mięsa w puszce)

Nierównomierny rozkład ciśnienia może również powodować, że pokrywki puszek będą elastyczne, co można lekko wcisnąć. Nie ma to wpływu na okres przydatności do spożycia."

Niby rozumiem, ale uznałam, że ta karma jest za droga i zbyt niedostępna stacjonarnie (na wypadek gdybym musiała na cito lecieć po inną partię), więc nie będę już jej podawać kotu. Aktualnie ma zamiennik w postaci Carny sensitive z jagnięciną, ale chcę mu podsunąć na stałe Wiejską Zagrodę (jagnięcinę). Dziękuję za bardziej wyważony komentarz odnośnie do tego jak przeprowadzać dietę monobiałkową - poszukam jeszcze innych jagniątek z innych firm w takim razie, albo będę karmić tym Carny sensitive na zmianę z Wiejską Zagrodą.

PortaMrs