Pomocy!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 07, 2025 16:43 Pomocy!!

Hejka <3 mam pytanko, jaka sucha karma jest najlepsza dla kota. I czy najlepiej jest wypuszczać kota na dwór wieczorem czy rano żeby się załatwił( chce go nauczyć się załatwiać jak psa, żeby w domu nie smierdziało)

KiciaKocia23

Od: Sob cze 07, 2025 16:37

Post » Nie cze 08, 2025 12:27 Re: Pomocy!!

nie ma suchej karmy dobrej dla kota, każda rujnuje nerki.
Kota nie da się się wypuszczać jak psa, w celu "załatwienia się". Zamiast kota proponuję zwierzaczka na baterie - nic nie śmierdzi.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Nie cze 08, 2025 12:31 Re: Pomocy!!

A dlaczego w domu ma śmierdzieć? 8O
Kota trzeba wykastrować i regularnie oczyszczać kuwetę, żadnego smrodu nie ma.
Czy zamierzasz karmić kota wyłącznie suchą karmą? To fatalny pomysł.
Nie rozumiem zupełnie idei uczenia kota wychodzenia. Po co?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie cze 08, 2025 12:53 Re: Pomocy!!

I ten kot ma się załatwiać raz na dobę, rano lub wieczorem? Zdradzę Ci sekret, koty jeszcze zwracają :wink: I to niekoniecznie na kafelkach, najczęściej są to fotele, łóżka, kanapy, dywaniki. A jeśli nie będzie miał w domu kuwety i zachce mu się poza określonym przez Ciebie grafikiem, to co?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie cze 08, 2025 13:21 Re: Pomocy!!

Można kupić do żwirku taki niedrogi neutralizator zapachu. Są też żwirki które od razu mają to w składzie.

https://allegro.pl/oferta/granulat-supe ... 5323159099

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Nie cze 08, 2025 13:28 Re: Pomocy!!

KiciaKocia23 pisze:( chce go nauczyć się załatwiać jak psa, żeby w domu nie smierdziało)

:201436 :201436

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Nie cze 08, 2025 13:54 Re: Pomocy!!

Można też kupić taką zamknięta kuwetę. Ta jest mała ale są większe. Na allegro jest mnóstwo takich kuwet w ludzkiej cenie.

https://allegro.pl/oferta/kuweta-dla-ko ... 486393c9c9

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Nie cze 08, 2025 14:32 Re: Pomocy!!

Posiadanie zwierzaka zawsze łączy się z zapachem. Psa też czuć w mieszkaniu choć może się wydawać, że nie czuć. Nawet zadbany pies niestety, ale śmierdzi. Mocniej lub nie, bo sierść, łapcie niestety, ale tak - mają swój zapach i słyszałam to nie raz od ludzi nie mających zwierząt, że zapach kota i psa nie jest u mnie dominujący, ale jest wyczuwalny tylko, że w takim stopniu, że zwyczajnie nie przeszkadza. Bardziej irytująca jest wszechobecna sierść. Nie da się nie mieć zwierza i nie mieć w domu jego zapachu. Tak samo nie da się nie mieć swojego ludzkiego zapachu tylko w zależności jak kto o siebie dba - czuć go bardziej lub mniej.

Zamknięte kuwety śmierdzą bardziej niż otwarte, bo cały zapach siku i qpy kumuluje się w środku. Mam dwie zamknięte kuwety ze zdjętymi klapkami, bo nie dało się wytrzymać smrodu po przechyleniu klapki.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Nie cze 08, 2025 19:55 Re: Pomocy!!

Chikita pisze:Posiadanie zwierzaka zawsze łączy się z zapachem. Psa też czuć w mieszkaniu choć może się wydawać, że nie czuć. Nawet zadbany pies niestety, ale śmierdzi. Mocniej lub nie, bo sierść, łapcie niestety, ale tak - mają swój zapach i słyszałam to nie raz od ludzi nie mających zwierząt, że zapach kota i psa nie jest u mnie dominujący, ale jest wyczuwalny tylko, że w takim stopniu, że zwyczajnie nie przeszkadza. Bardziej irytująca jest wszechobecna sierść. Nie da się nie mieć zwierza i nie mieć w domu jego zapachu. Tak samo nie da się nie mieć swojego ludzkiego zapachu tylko w zależności jak kto o siebie dba - czuć go bardziej lub mniej.

Zamknięte kuwety śmierdzą bardziej niż otwarte, bo cały zapach siku i qpy kumuluje się w środku. Mam dwie zamknięte kuwety ze zdjętymi klapkami, bo nie dało się wytrzymać smrodu po przechyleniu klapki.

Dodam jeszcze, że kot jest bardzo czystym zwierzęciem, bardziej wyczulonym na zapachy niż człowiek i taka zamknięta kuweta, nieczyszczona zaraz po użyciu, jest dla niego jak komora gazowa.
Poza tym ta klapka bywa niebezpieczna, kot może się w niej zaklinować.
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01