Kastrowany kocur a kotka w rui

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 30, 2025 22:33 Kastrowany kocur a kotka w rui

Mam chwilowo taką nietypową sytuację, że w moim domu gości na kilka dni kotka, która ma ruję. Ponieważ kotka nie miała dotychczas styczności z psami oraz ze względu na obecność mojego Kitka, mała została odseparowana od reszty zwierzyńca w łazience na piętrze. Znosi to bardzo dobrze, jest grzeczna i bezproblemowa. Jednak, gdy zdała sobie sprawę, że w domu jest, a raczej bardziej bywa "kawaler", zaczęła go nawoływać go głośnym "śpiewem".
Kitek był wykastrowany dwa lata temu. W pierwszej chwili, gdy zdał sobie sprawę, że w domu jest inny kot, kilka razy siedział pod drzwiami łazienki i syczał. Jak kotka zaczęła "śpiewać", przestała go obchodzić. Ona sobie tam miałczy, a on posiedzi chwilę pod drzwiami, potem idzie na dół na swoje posłanie i śpi. Noce Kitek ostatnio woli spędzać w ogrodzie, jak wejdzie na chwilowy "obchód terenu", kotka zaczyna miauczeć.
Niby nic dziwnego, kot kastrowany, nie ma wysokiego poziomu testosteronu. Jednak zdarza mu się, że czasem próbuje włazić na starszą psicę. No to jak to jest, nie ma popędu do kotki w rui a na psa włazi?
Nie znam się bardzo dobrze na kotach, jak Wy, więc mnie to ciekawi. U kastrowanych samców psów popęd do suk w rui zostawał (przynajmniej u kastrowanych w starszym wieku). Czy u kocurów popęd całkowicie zanika i nawet "ponętne zapachy i śpiewy", podsunięte dosłownie pod nos nie są w stanie go obudzić? Pytam na wszelki wypadek, gdyby mała miała pobyć u nas nieco dłużej 8O

szczurbobik

Od: Pon maja 27, 2013 20:29

Post » Pt maja 30, 2025 23:16 Re: Kastrowany kocur a kotka w rui

Nie, nie zanika całkowicie, ale to chyba zależy od osobnika :)
Miałam wykastrowanego kocura i koteczkę nie sterylizowaną. W czasach gdy już kastrowano kocury, ale kotek nie. W każdym razie było to rzadkie.
Kocur usiłował niekiedy dobrać się do koteczki, ale jej ruja wyraźnie go męczyła, po prostu przed nią uciekał. Od tych nachalnych zalotów.
Po sterylizacji kotki on niekiedy miał ochotę, ona wcale. Usiłował wymuszać seks i nawet posuwał się do łapoczynów, taki przemocowiec był z niego.

Ale to był mój jedyny kocur, który wykazywał taką ochotę mimo kastracji.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36