Alergia pokarmowa, środowiskowa - czy jeszcze coś innego?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 24, 2025 22:11 Alergia pokarmowa, środowiskowa - czy jeszcze coś innego?

Kochani, może wy coś podpowiecie bo mi już ręce opadają.

Mój dość niedawno adoptowany kot drapie sobie oczy i uszy. Drapie tylko głowę, ciałka nie. Nie ma zmian skórnych, ma ładną sierść. Ma nieco zbyt mokry nosek, leci jakby woda (troszkę), nie kicha.

Ociera się buzią o wszelkie przedmioty w domu (zwłaszcza jakby ząbkami a ma tam trochę kamienia ale nie ma stanu zapalnego dziąseł).
Drapał się i w zimę i teraz na wiosnę. Kot jadł przez 2 miesiące karmę monoproteinową z kangura i też się drapał.
Weterynarz rzekł, że to może być alergia na cokolwiek. Nie używam chemii w domu, tylko mop parowy.
Obecnie kot wydrapał sobie małą rankę w uchu. Planuję wizytę u kociego dermatologa ale proszę o podpowiedzi co to może być.
-alergia pokarmowa?
-alergia na kurz?
-nużeńce, inne pasożyty?
-coś z ząbkami?
Coś jeszce innego? Jak to odróżnić?
Baardzo proszę o wasze doświadczenia...

Anna.Seszele

Od: Pt sie 09, 2024 17:36

Post » Sob kwi 26, 2025 10:24 Re: Alergia pokarmowa, środowiskowa - czy jeszcze coś innego

Dwa miesiące to trochę mało, po za tym trzeba próbować z innymi monobiałkowymi, np dziczyzna, cielęcina. Max 3 miesiące.Moja tak sie drapała a ma alergię pokarmową. Uszy miał sprawdzone?
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Nie kwi 27, 2025 21:06 Re: Alergia pokarmowa, środowiskowa - czy jeszcze coś innego

Weterynarz zaglądał do uszu, ma czyste, bez zmian i wydzieliny. Też podejrzewam jakąś alergię ale nie wiem czy środowiskowa czy pokarmowa.

Anna.Seszele

Od: Pt sie 09, 2024 17:36

Post » Pon kwi 28, 2025 12:00 Re: Alergia pokarmowa, środowiskowa - czy jeszcze coś innego

Ktory to kot, mlody ragdoll z hodowli, dorosly z problemami sprzed paru miesiecy, jeszcze jakis inny?
Kiedy pojawil sie w domu, sa inne koty, znasz jego historie, problemy zdrowotne?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58