Czyszczenie zębów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 17, 2025 10:18 Czyszczenie zębów

Witam,
czym czyścić zęby u kota, który ma tendencję do kamienia. Szczotka się nie sprawdza gdyż nie daje w taki sposób czyścić zębów. Płatki nasiąknięte płynem do czyszczenia też się nie sprawdzają gdyż jak ze szczoteczką nie lubi dłubać w zębach i ucieka. Macie jakiś sposób? Jest niby sucha karma na zęby ale jak wiadomo ona sama się przykleja do zębów więc to takie błędne koło niby czyszczą a nie czyszczą. Jest jakiś sprawdzony sposób?

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Pon lut 17, 2025 11:22 Re: Czyszczenie zębów

Na kamień tylko mechaniczne czyszczenie. No i ściąganie kamienia w gabinecie. Żadna sucha karma (ręce po niej się lepią, a zęby ma czyścić? Poza tym kot jej nie gryzie).
Pomagają też patyczki z matatabi do gryzienia, gryzienie mięsa surowego, chrząstki, mięcho z kością np. skrzydełka, szyjki itp. (wszystko pod nadzorem).
Jak kot nie daje myć szczoteczką, to pasta enzymatyczna i na palcu spróbować można... ale mój by mi pewnie palca odgryzł :) . Mój dziad nieobsługiwalny i zęby i pazury to masakra. Podaję mu orozyme żel, na palcu i zlizuje, inaczej nie da. Małymi krokami może się uda najpierw rozetrzeć na zębach, a potem ze szczoteczką wkroczyć.

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10