kuwetkowanie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 20, 2025 21:53 kuwetkowanie

Dzień dobry,

Piszę z prośbą o poradę. Adoptowaliśmy ostatnio kocurka, ok 7 miesięcy. Jest u nas już 2 tydzień, bardzo szybko się dostosował do nowego otoczenia i ogólnie nie było problemu. Teraz dopiero wyskoczył nam problem z kuwetkowaniem, dlatego proszę o radę.
Mamy kuwetę narożną o wym 40x40x56 cm. Z początku było super, kot zawsze do niej wchodził, załatwiał się bez problemu od pierwszego dnia. Ostatnio przytrafił mu się wypadek i zrobił kupę poza kuwetą. Ok, myśleliśmy że jakaś pojedyncza niefortunna sytuacja. Następnego dnia to samo, wygląda na to że że wchodzi do kuwetki, wystawia tyłek na zewnątrz i się załatwia. Kuweta jest kryta, otworzyliśmy mu ją bo myśleliśmy że mu to poprawi sytuację ale było gorzej bo wtedy nasiusiał poza. Nie wiemy czym może to być sprowokowane, raczej zestresowany nie jest, nie boi się domowych dźwięków, nie chowa się po kątach, jest bardzo rozbrykany.
Miał ktoś może podobną sytuację? Jeśli tak, to jak ją rozwiązaliście?
Jeśli to kwestia za małej kuwety to oczywiście jak najszybciej kupimy nową. Po prostu przez cały ten czas nie miał najmniejszego problemu z nią, a teraz tak mu się przytrafiło. A może to tylko przypadek i nie ma problemu?

śledzik

Od: Pon sty 20, 2025 21:41

Post » Wto sty 21, 2025 5:30 Re: kuwetkowanie

Nie wiem co poradzić
Mam kicie co często tak robi
Jesienią kupiłam 3 kuwety duże jakie znalazłam
Ona ma dwie i potrafi tyłek wystawić
Kicia jest spora długa
I żeby było dowcipniej ,obie kuwety co dzień wszystko wyrzucam i wymieniam
U drugiej w innym pokoju tez ,ta ma kryte 2 ,nie wyjęta kupa z kuwety to zrobi pod drzwiami

A kicia nie chce krytej nawet te oblamówki zdjęłam
I jak zrobi kupę ,ja nie zauważę , to wejdzie na paluszkach i sie kręci ,ustawia ,ze urobek obok kuwety

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto sty 21, 2025 9:23 Re: kuwetkowanie

Mój też czasami wystawi tyłek za daleko :wink: wyłożyłam podkłady przy kuwetach i wymieniam je jak zdarzy się wypadek.

Manuelowa

Od: Pt gru 20, 2024 14:11

Post » Wto sty 21, 2025 10:49 Re: kuwetkowanie

Moja Calineczka też czasem zapomni się odwrócić w kuwecie i "urobek" ląduje poza nią. Podkłady są dobrym wyjściem.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto sty 21, 2025 10:55 Re: kuwetkowanie

to nie ma oczywiście nic wspólnego ze stresem, ani problemami zdrowotnymi , jest zwyczajnie spowodowane tym, że kot upiera się ustawić przy brzegu kuwety. Też sporadycznie miewam takie przypadki. Ja nawet podkładów nie rozkładam i nie marnuję , choć próbowałam kiedyś.. po prostu sprzątam i czyszczę kafelki miejscowo (przy kupce pół biedy, jak bywa siusiu to gorzej bo fugę się może wchłaniać). Pomyślałam, ale nigdy nie zrealizowałam,że rozwiązaniem mogła by być kuweta z wysokim rantem , ale wkoło - 4ry strony po 15 cm. Zdrowy i dorosły kot spokojnie wskoczy a tak wysoko tyłka nie uniesie :lol: . A na długość i szerokość też by pewnie przy okazji się przydało większą stosować

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Śro sty 22, 2025 8:23 Re: kuwetkowanie

Update
Stosujemy teraz doraźnie tę podkłady, bo nadal robi za kuwetę. Zamontowaliśmy mu tam klapkę bo myśleliśmy że może sprowokuje go to wchodzenia dalej ale bez zmian. Robi tak naprawdę na rant kuwety i kupka z niej wypada. Zamówiliśmy mu dzisiaj dużo większą więc trzymamy kciuki że zmieni zdanie i zacznie wchodzić. Jak nie to cóż, zostaje nam kochać takiego śmierdziuszka jakim jest :201461

śledzik

Od: Pon sty 20, 2025 21:41

Post » Śro sty 22, 2025 9:43 Re: kuwetkowanie

Większa, otwarta kuweta może rozwiązać problem, ponieważ modele narożne mogą wydawać się ograniczające. Zapewnij czystość, eksperymentuj z rodzajami kuwety i monitoruj pod kątem stresu lub problemów zdrowotnych. Jeśli problemy nie ustąpią, skonsultuj się z weterynarzem. geometry dash
Ostatnio edytowano Wto lut 04, 2025 10:13 przez puzzledtee, łącznie edytowano 2 razy

puzzledtee

Od: Śro sty 22, 2025 9:35

Post » Śro sty 22, 2025 14:53 Re: kuwetkowanie

Kuweta nie większa a wyższa. Ja moim kotom kupiłam w Ikei pojemnik SAMLA i po problemie. Skończyło się sikanie ponad krawędzią. Korzystam z tych pojemników już chyba z dziesięć lat.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Czw sty 23, 2025 10:59 Re: kuwetkowanie

takie coś i po problemie 36 cm wysokości
https://www.castorama.pl/pojemnik-z-pok ... 3_CAPL.prd
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw sty 23, 2025 12:45 Re: kuwetkowanie

mziel52 pisze:takie coś i po problemie 36 cm wysokości
https://www.castorama.pl/pojemnik-z-pok ... 3_CAPL.prd

Dokładnie, Samla ma podobne wymiary.

Obrazek

haaszek

Post » Czw sty 23, 2025 13:35 Re: kuwetkowanie

moim zdaniem 20cm to wystarczająca wysokość i więcej bym nie zaryzykowała, by kot nie zrezygnował z kuwet z powodu przesadnych skoków. Do tego wybrała bym coś z zupełnie płaskim i prostym dnem, bez zakamarków i udziwnień by nie utrudniać sobie sprzątania i czyszczenia

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Pt sty 24, 2025 0:54 Re: kuwetkowanie

Wyważacie otwarte drzwi. Kupiłam kuwetę do której wchodzi się od góry, która ma pokrywę z ażurowymi otworkami przy otworze włażenia i kicia przy okazji otrzepuje łapki ze żwirku. Polecam, sprawdza się od wielu lat.
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Od: Nie paź 20, 2019 20:15

Post » Pt sty 24, 2025 10:57 Re: kuwetkowanie

Senanta pisze:Wyważacie otwarte drzwi. Kupiłam kuwetę do której wchodzi się od góry, która ma pokrywę z ażurowymi otworkami przy otworze włażenia i kicia przy okazji otrzepuje łapki ze żwirku. Polecam, sprawdza się od wielu lat.

Nie każdy kot do takiej wejdzie. Córki miały, musiały obie zdjąć, bo koty zaczęły sikać poza kuwetą.

Obrazek

haaszek

Post » Pt sty 24, 2025 13:26 Re: kuwetkowanie

Mój kot ma krytą kuwetę. Oczywiście nie montuję klapy ani filtrów. Jak podrósł kupiłam większą - Savic Nestor Jumbo i póki co ma luz. Poprzednia była już za niska, za krótka i za wąska.

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10

Post » Pt sty 24, 2025 13:40 Re: kuwetkowanie

haaszek pisze:
Senanta pisze:Wyważacie otwarte drzwi. Kupiłam kuwetę do której wchodzi się od góry, która ma pokrywę z ażurowymi otworkami przy otworze włażenia i kicia przy okazji otrzepuje łapki ze żwirku. Polecam, sprawdza się od wielu lat.

Nie każdy kot do takiej wejdzie. Córki miały, musiały obie zdjąć, bo koty zaczęły sikać poza kuwetą.

Oczywiście mam też drugą kuwetę, która jest kryta i kotki korzystają z tej która im pasuje. Nie oczekuję, ze 17-sto letnia będzie wchodzić do wysokiej ale obie kotki mają wybór.
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Od: Nie paź 20, 2019 20:15

[następna]