» Czw sty 09, 2025 0:20
Problemy ortopedyczne - proszę o rady
U mojej 14-letniej perskiej kotki od pół roku znacznie pogorszył się stan, a mianowicie są problemy z poruszaniem się. Od dłuższego czasu już chodziła dość sztywno. Ale przy tym biegała czasami, bawiła się. Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Ortopeda przy badaniu stwierdził znaczna bokesnosc stawów, zwłaszcza kolan oraz kręgosłupa. Ja widzę też problem z przednimi łapkami. Kotka ciągle się oblizuje. W sierpniu dostała zaszczyk Solensie, nie kontynuowałam, ponieważ dwóch innych weterynarzy odradzili mi kontynuację, skoro nie widziałam żadnej poprawy (w sierpniu poruszała się lepiej niż teraz), podobno lek został wycofany w USA (tak słyszałam). Są też różne opinie na temat leku, jednemu pomaga, drugiemu pacjentowi się pogarsza... Kotka miała robione rtg kolan oraz kręgosłupa, są zmiany zwyrodnieniowe. Przednich łapek nie robili (była bez sedacji). Jakiś czas temu zrobiłam badania krwi pod kątem toxoplazmozy, bo potrzadala główka (przeszłam wszystkich specjalistów i wszystko zostało wykluczone) - wynik był dodatni oraz watpliwy, dwukrotnie, wszystko wstazuje na to, że kotka przeszła chorobę. Może od tego jej się pogorszyło, nie wiem, problemy ze stawami są jednym z objawów toxo. Słyszałam też o leku CATROPHEN VET, ale biorąc pod uwagę, że kotka jest zakwalifikowana jako nerkowa (pomiędzy 1 a 2 stadium) też obawiam się tego leku. Na razie jeździmy na rehabilitację (laseroterapia), po 4 wizycie nie widzę poprawy. Czekam jeszcze na wizytę u innego polecanego w Warszawie ortopedy. Nie wiem, jak pomoc kici, bo widzę, że ja boli :/ na szczęście ma apetyt, bo z tym też różnie było kilka miesięcy temu. Będę wdzięczna za każdą radę.