Sprawa dotyczy kocura Manuela, wiek 18 lat, kastrowany, niewychodzący rudy i neurotyczny.
Trafił do mnie 15 lat temu, gdy w rodzinie u której był urodziło się dziecko

Manuel zawsze był zacnym kotem (8 kg), ale jest też duży "gabarytowo" więc nie wyglądał na kota otyłego. Od zawsze był też wybredny, nie był fanem mokrego jedzenia, za to z przyjemnością chrupał Purizon, a ja byłam z siebie zadowolona że je wysokomięsną karmę.... Wymiotował często, przynajmniej raz w tygodniu i byłam pewno że jest to normalne bo siałam mu też kocią trawę, którą kocha. Często też sikał w nieodpowiednie miejsca, ale vet twierdził że to problem behawioralny bo wyniki krwi i moczu miał przez lata dobre.
Rok temu, zauważyłam wizualnie, że schudł. Zaczęłam kombinować z karmami, mokre, suche, smaczki, zupki dla kotów ale było z miesiąca na miesiąc kota mniej. Weterynarz w grudniu 2023 r. stwierdził, że wyniki ma dobre i że to normalne bo kot jest stary, a stare koty chudną. Ważyłam go co miesiąc i chudł dalej po 100 g. Widziałam, że jest coś z nim nie tak, a jego sikanie w nieodpowiednie miejsca nasiliły się. W kwietniu wezwałam innego veta do domu na przegląd i kolejne badania krwi, ten zrobił panel seniora i wyszła nadczynność tarczycy, a po USG orzeczono IBD. Od tamtej pory bierze 2 razy dziennie apelke i po 1/4 tabl. hedylonu i tarczyca jest cały czas teraz w normie. W październiku zaczął wymiotować ogromnymi ilościami nieprzetrawionej karmy. Raz dziennie, ale byłam w szoku że takie ilości potrafił zwrócić na raz. W końcu przestał jeść i po dwóch dniach pojechaliśmy z nim do kliniki i zaczęła się jazda.
Na ostrym dyżurze okazało się, ze poziom mocznika jest poza skalą a kreatyniny także wysoki. Przez tydzień było codziennie płukanie po 4 h dziennie i mocznik i kreatynina spadły praktycznie do normy. Jednak wciąż nie chciał jeść i przez cały ten czas karmiłam go strzykawką co było dla niego (i dla mnie) traumą. Wtedy odkryłam to forum i byłam przerażona swoją niewiedzą. Zawezwałam kolejnego veta do domu i zażądałam badań: panel seniora + fPL i vit B12 bo tylko tego nie miał nigdy wcześniej. Okazało się, że ma zapalenie trzustki. powrót do naszej juz pani nefrolog w klinice antybiotyk, zastrzyki B12, prevomax i nawadnianie.
Aż stał się koszmar, pewnego listopadowego poranka kot po prostu wył i siedział w ewidentnej pozycji bólowej. Pojechaliśmy do kliniki na ostry dyżur i tam stwierdzono, że kot jest zatkany. USG nie wykazało dokładnej przyczyny i tym samym dniu był operowany i na szczęście przeżył narkozę. Veci w sumie nic nie zaleźli, dostałam informację, że przeczyszczono mu tylko jelita i je "rozmasowano". Później dostawał przez tydzień na codziennych kontrolach antybiotyk, metomotyl, prevomax i comfortan. W domu 2 razy dziennie dostawał i dalej dostaje 1/3 tabl. gasprid, 1/4 tabl. hedylonu, apelkę i powoli schodzliśmy z metomotylu, jednak znowu nastapiło "zatkanie" i wielki wymiot, więc wróciliśmy do metomotylu co 2 dni. Aktualnie już 4 dzień nie podajemy.
Ładnie się wygoił, apetyt odrobinę lepszy, już nie karmię go strzykawką. Przed operacją ważył 4 kg, po operacji 2,9 kg:( Aktualnie waży 3,4 kg. Skóra i kości. Podaję mu codziennie nutribound i sam coś tam poskubie, ale są to bardzo małe ilości. Ma w całym mieszkaniu wystawione 4 miski z różnym mokrym i 4 z różnym suchym...USG wygląda dobrze (jak na ten wiek), mocznik praktycznie w normie, kreatynina piękna, wątrobowe też, fPL i vit B12 już w normie, a badania powtarzane co 2 tyg. wskazują teraz na postępującą anemię. Dodano do zestawu wieczornego żelazo (hemovet) 1/4 tabl. i anemia wciąż postępuje. Od ostatniego piątku dostaje aranesp i z nadzieją patrzymy w przyszłość.
Dodatkowo, zauważyłam że coś jest nie tak z jego prąciem. Pokazując nam dumnie swój tyłek zobaczyłam, że jego okolice intymne są jakby wypukłe (?) i i jego prącie wystaje. Siku robi normalnie,kupę 1 dziennie normalną, zrobiliśmy badanie moczu i wszystko jest w normie. Nic sobie tam nie wylizuje, pije normalnie, ale co 3 dni dalej robimy mu kroplówki podskórne (60 ml) bo miał też problemy z zaparciami. Tylko ten apetyt i zaczął się chować pod łóżko gdzie spędza teraz całe dnie:(. Coś jest kurna dalej nie tak;( Po 3 miesiącach nieustannej walki zaczynam tracić nadzieję, że on w końcu poczuje się dobrze...Vetka obejrzała tył i dała zastrzyk onsiora, jednak wciąż jest tak samo. Ona też nie chce w niego ładować leków ze względu na nerki.
Podsumowując, aktualnie dostaje: rano 1/3 tabl. gasprid, 1/4 tabl. hedylon i apelkę. w południe probiotyk vivomixx, wieczorem 1/4 tabl. żelaza, 1/3 tabl. gasprid, 1/4 tabl. hedylon i apelkę. Co 3 dni 60 ml kroplówki podskórnej i 1 raz w tyg. aranesp.
może coś przegapiłam, może coś jeszcze powinnam zbadać może czegoś nie doczytałam...
Wyniki 04.01.2025 r.
Badanie ogólne moczu
Barwa jasnożółty
Przejrzystość dobra
Ciężar właściwy 1,025 norma 1,015 -1,05
pH 5,5 norma 5 -6
Białko +/-
Glukoza (-)
Ketony (-)
Bilirubina (-)
Urobilinogen w normie
Hemoglobina (-)
Osad skąpy
Leukocyty 1-2 wpw
Erytrocyty 0-1 wpw
Śluz pojedyncze pasma
Flora bakteryjna nieliczna
Nabłonki pojedyncze wielokątne płaskie
Wałeczki (-)
Kryształy (-)
Białko 7,3 mg/dl
Kreatynina 49,4 mg/dl
Stosunek białko/kreatynina :0,15
WYNIKI BADAŃ DIAGNOSTYCZNYCH
ALB 3,2 g/dl norma 2,3 -3,9
ALKP 46 U/l norma 14 -111
ALT 23 U/l norma 12 -130
BUN 37 mg/dl norma 16 -36
Kreatynina 1,5 mg/dl norma 0,8 -2,4
Glukoza 123 mg/dl norma 71-159
TBIL < 0,1 < mg/dl norma 0 -0,9
TP 6,9 g/dl norma 5,7 -8,9
BUN/CREA 24 norma 27 -182
GLOB 3,7 g/dl norma 2,8 -5,1
ALB/GLOB 0,8
fPL 1,9 U/l norma 0 -4,4
RBC 5,09 M/μL norma 6,54 -12,2
HCT 22,4 % norma 30,3- 52,3
HGB 8 g/dl norma 9,8-16,2
MCV 44 fL norma 35,9 -53,1
MCH 15,7 pg norma 11,8 -17,3
MCHC 35,7 g/dl norma 28,1 -35,8
RDW 19,7 % norma 15 -27
RETIC% 0,4 %
RETIC 20 K/μL norma 3- 50
WBC 15,25 K/μL norma 2,87 -17,02
NEU% 75,4 %
MONO% 6,2 % norma 1 -4
EOS% 1,8 % norma 2 -12
BASO% 0,1 %
NEU 11,5 K/μL norma 2,3 -10,29
Limfocyty 2,52 K/μL norma 0,92- 6,88
LYM% 16,5 % norma 20 -55
MONO% 0,94 K/μL norma 0,05 -0,67
EOS# 0,27 K/μL norma 0,17 -1,57
Bazofile 0,02 K/μL norma 0,01 -0,26
PLT (Trombocyty) 213 K/μL norma 151 -600
MPV 19,1 fL norma 11,4 -21,6
PCT 0,41 % norma 0,17 -0,86
RETIC-HGB 15,5 pg norma 13,2 -20,8
OPIS USG z 6 grudnia 2024 r. jesteśmy omówieni na kolejne kontrolne 24 stycznia 2025 r.
Pecherz moczowy umiarkowanie wypełniony moczem z minimum drobnoczasteczkowego osadu, luzno unoszacego sie w swietle, cienkoscienny, sciana regularna, o zarysowanej warstwowosci. Okolica trojkata pecherza moczowego bez zmian. Cewka moczowa w dostępnym do badania odcinku nieposzerzona, o niezmienionej scianie.
Nerki o prawidlowym polozeniu, typowym ksztalcie, o regularnej powierzchni, wymiarach ok. 36-38x22-24 mm,symetryczne, w normie. Zroznicowanie korowo-rdzeniowe zacierajace sie. Kora nieposzerzona. Miazsz kory minimalnie jednorodny. Echogenicznosc minimalnie podwyzszona. Miedniczka nerkowa lewa < 1 mm, prawa i zachylki obu nieposzerzone, w prawej pojedyncze hiperechogenne ognisko ok. 1,5 mm, generujace minimalny cien akustyczny czysty. Tluszcz zatok nerek i zaotrzewnowy bez podwyzszonej echogenicznosci. Moczowody nieposzerzone.
Nadnercza prawidlowego ksztaltu, o regularnej powierzchni, miernie niejednorodnym miazszu, hipoechogennym, wielkosci normie (w osi krotkiej do 4 mm).
Sledziona w trzonie ok. 8 mm, typowego ksztaltu, o regularnym brzegu, niejednorodna, miernie hipoechogenna z pojedynczymi hiperechogennymi, db odgraniczonymi ogniskami ok. 2 mm i jednym guzkiem minimalnie wykontrastowanym, minimalnie hipoechogennym do okolicznego miazszu, ok. 6,2x4,5 mm od strony wneki doczaszkowo.
Watroba niepowiekszona ani niezmniejszona, o regularnym brzegu. Miazsz homogenny, zmniejszonej ziarnistosci, echogenicznosci minimanie wyzszej niz wiezadla sierpowatego z pojedyncza torbiela prosta ok. 10x8 mm prawostronnie. Pecherzyk zolciowy cienkoscienny (< 1 mm), o scianie regularnej, umiarkowanie wypełniony żółcią
aechogenna. Przewod zolciowy wspolny nieposzerzony. Przewody zolciowe wewnatrzwatrobowe nieposzerzone.
Trzustka w obrebie dostępnych do badania odcinkow prawego plata niepowiekszona - w prawym ok. 6 mm, miernie niejednorodna, miernie hipoechogenna. Narząd o minimalnie nieregularnej, wyraznej krawedzi. Przewod trzustkowy <1,5 mm - nieposzerzony.
Zoladek prozny/ z minimum gazu, o db wyrazonej warstwowosci sciany, grubosci do 3 mm pomeidzy faldami, o podwyzszonej echogenicznosci sluzowki. Wpust niedostepny do badania. Ujscie odzwiernikowe drozne.
Dwunastnica zstepujaca prozna, o scianie regularnej, pogrubionej do 3 mm, o db wyrazonej warstwowosci sciany, podwyzszonej echogenicznosci sluzowki.
Dalsze jelito cienkie prozne/ z hiperechogennym plynem, jak sluz, gazem miernej ilosci, o scianie regularnej, niepogrubionej, o db wyrazonej warstwowosci sciany, odcinkowo miernie podwyzszonej echogenicznosci sluzowki.
Brak pogrubienia warstwy miesniowej w jelicie cienkim.
Ujście biodrowo-slepo-okreznicze bez przebudowy, drozne. Mierne wzmozenie echogenicznosci krezki wokol.
W okreznicy zawartosc generujaca brudny i czysty cien akustyczny, poza tym gaz. Sciana regularna, < 1,5 mm, o dobrze zarysowanej warstwowosci.
Perystaltyka zachowana.
Mierne wzmozenie echogenicznosci krezki miedzypetlowo.
Węzły chlonne biodrowe posrodkowe bez zmian w nich i wokol, jelita czczego, biodrowo-slepe, okreznicze prawe i srodkowe miernie nadmiernie hipoechogenne, niejednorodne, powiekszone - w osi krotkiej biodrowo-slepe, okreznicze prawe i srodkowe ok. 4 mm, jelita czczego 4-6 mm. Krezka miernie hiperechogenna.
Brak wolnego płynu w jamie otrzewnej, brak w przestrzeni zaotrzewnowej.
Minimum gazu w jamie otrzewnej.
PODSUMOWANIE
przebudowa susp. przewlekle zapalno-zwyrodnieniowa nerek constans
susp. mielolipomy>zwloknienia w sledzionie constans, guzek sledziony -> nowosc, etiologia do roznicowania, do kontroli za ok. miesiac
przebudowa susp. przewlekle zapalno-zwyrodnieniowa watroby, pojedyncza torbiel prosta constans
przebudowa susp. zwyrodnieniowa trzustki nieznaczna, brak objawow jednoznacznych dla zapalenia, do rozwazenia
fPL constans
obraz przewodu pokarmowego sugeruje jego zapalenie przewlekle, dominujaco w jelitach cienkich, perystaltyka prawidlowa
wezly chlonne jelita czczego, biodrowo-slepe, okreznicze susp. przewlekle zapalno-zwyrodnieniowe