Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 15, 2024 9:54 Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej kotki

Witajcie.
W środę u mojej kotki pojawily się problemy z równowagą, rozjeżdżanie się łapek na 4 strony, przechylanie głowy i ciała na lewą stronę. Godzinę wcześniej wyglądała normalnie. Kotka ma 15 lat i jest wychodząca, trochę dzika i chodzi swoimi drogami. Był to kotek babci a po jej śmierci oddaliła się od domu i przestała w nim spać jednak zawsze trzymała się blisko i spała w budynku gospodarczym lub w garażu, ma swój koci domek, przychodziła regularnie na posiłki. Od miesiąca przestała się pojawiać, stołowała się u sąsiadów więc byłam o nią spokojna, przebywała u nich w domu. Mam też dwie młodsze kocice, które ją ganiają i to mogło być przyczyną ale do rzeczy.
Pojechałyśmy do wet odrazu gdy to się wydarzyło bo na szczęście sąsiadka odrazu ją przyniosła a ja byłam w domu.
Dostała steryd rapidexon pierwszego dnia, krople w uszy bo pojawił się ból przy badaniu lewego ucha, coś na uspokojenie. Następne dwa dni antybiotyk linco-spectin, metacam i gabapentin. Stan się polepszył minimalnie, potrafiła ustać sama przy misce z jedzeniem jednak wciąż występowały zaburzenia równowagi, trzeba było asekurować każdy jej krok bo się przewracała jednak pierwszego dnia w ogóle nie było mowy o chodzeniu.
Wet mówiła, że jeśli nie przejdzie to zostaje nam eutanazja.
Nie dawało mi to spokoju i w piątek pojechaliśmy do innej kliniki. Prześwietlenie brzuszka z powodu braku kupy od środy wykazało małą ilość kału, poza tym wszystko ok jednak do dziś nie było kupy (od środy a mamy niedziele). Siku robi na matę.
Wet zmienił jej całkiem leki: betaserc, zodon 88, dermipred, olejek RMDC.
Już następnego dnia było widać poprawę. Lepszy chód, mniejsze zataczanie się, stabilniejsze stanie przy misce jednak wciąż są upadki, chodzenie w kółko lub chodzenie wzdłuż korytarza w tą i spowrotem.
Jest podejrzenie zapalenia ucha wewnętrznego (uszy zbadane, wszystko ok), udar z uwagi na wiek, guz mózgu, coś z móżdżkiem - tak naprawdę nie wiadomo. Za tydzień mamy stawić się na wizytę.
Była mowa jeszcze o rezonansie głowy w uśpieniu ale to duże ryzyko przy tak wiekowym kocie…
Czy komuś temat jest znajomy? Możecie coś poradzić, wesprzeć? Czy ona ma szanse na wyjście z tego? Obawiam się, że już nie wróci do pełnej sprawności a nie wyobrażam sobie by miała resztę życia spełnić w klatce pracujemy, całymi dniami nie ma nikogo w domu, chcemy dla niej jak najlepiej ale jestem przerażona. Obecnie jest w domu, odseparowana od pozostałych kotów. Przez cały ten czas ma ogromny apetyt. Jest też bardzo pobudzona, ruchliwa, zawsze była taka „nabuzowana” ale mam wrażenie, że jest bardzo niespokojna ale bardzo chce się miziać.
Dziś rano mam wrażenie, że chodziła nieco lepiej niż wczoraj.
Badania krwi wyszły podobno jak u młodego kotka lecz ja widzę trochę odchyleń co mnie zmartwiło w domu bo nie patrzyłam na wyniki u weta. Postaram się dodać zaraz.
Przepraszam za chaotyczny post.

aniamis91

Od: Nie gru 15, 2024 9:28

Post » Nie gru 15, 2024 20:32 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Podniosę

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie gru 15, 2024 22:11 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Wciąż nie ma kupy :( jutro będę dzwonić do weterynarza i pytać co robić bo zaczyna mnie to już martwić. Napewno kotka ma mniej ruchu niż do tej pory i to też może być przyczyną, może to też stres ale obawiam się, że dzieje się coś jeszcze. Czytałam na innych wątkach, że jeśli problem z niedrożnością to nie miałaby apetytu, tak? A może przez sterydy ma wzmożony apetyt… już nie wiem co myśleć. Będę Wdzięczna jeśli ktoś doświadczony się wypowie. Miałam w życiu kilka kotów i nigdy nie chorowały

aniamis91

Post » Pon gru 16, 2024 1:58 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Wyniki w większości w normie (tylko bardzo dużo płytek, warto to sprawdzic oznaczeniem manualnym). Podrzucę, może wejdzie Blue.
Ostatnio edytowano Pon gru 16, 2024 3:29 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon gru 16, 2024 3:28 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Na pewno odrazu nie będzie poprawy
To trzeba czasu
Ale z kupa mimo , ze mało i kot mało je trzeba
Uważać bo się zapiecze i później będzie trudno
Wysokie płytki , może gdzieś był skrzep
U któregoś mojego wet dawał na rozrzedzenia krwi
Ale to była huśtawka

anka1515

Post » Pon gru 16, 2024 10:02 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Dziękuję za odpowiedzi. Wet kazał podać jej lactuloze 5-10ml 3 razy dziennie i ewentualnie drotafemme pół tabletki x 2. To bezpieczne ?

aniamis91

Post » Pon gru 16, 2024 11:07 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

https://www.gdziepolek.pl/opinie-i-pyta ... -forte-max
Drotafemme Forte ma taką samą substancję czynną w takiej samej dawce jak No-spa Forte i Max, czyli chlorowodorek drotaweryny w dawce 80mg. W związku z tym działanie leku powinno być równoważne z działaniem No-spa.

No-spa u kotów się podaje.
Dawkowanie wet chyba za duże podał - ja no-spy max daję 1/4 tabletki jednorazowo.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon gru 16, 2024 20:53 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Chwilę po tym jak podałam 5ml lactulozy kotka zrobiła twardą kupę (co za zbieg okoliczności). Nie sądziłam, że kupa może tak cieszyć;-) później trochę żałowałam, że podałam syrop i mogłam jeszcze poczekać… jednak po około 7h zrobiła kolejną, już rzadką więc jestem spokojniejsza, że jednak całkiem ją odetkało. Nie będę podawać więcej na ten moment bo czytałam na innym wątku, że organizm się przyzwyczaja. Mam nadzieję, że teraz już będzie normalnie się załatwiać ale dawki podane przez weta faktycznie przesadzone - koleżanka mnie uprzedziła, żeby nie podawać dużo i miała rację.
Wciąż ma apetyt, ochotę na zabawę i mizianko. Tylko te zachwiania równowagi wciąż są. Przewraca się gdy kichnie stojąc, gdy chce się podrapać, gdy spojrzy do góry.. ale chodzi ładnie (choć często przy ścianie lub meblach nie wiem czy dla asekuracji czy po to by się poocierać) i zdarzy się jej przebiec kawałek.
Przestała robić kółka w miejscu. Wydaje mi się, że oczopląs ustąpił. Wet mówił dziś, żeby nie zakładać najgorszego scenariusza, że nie wróci do pełnej sprawności… wiem, że krótko bierze leki ale boję się, że po odstawieniu wszystko wróci bo nie wiem co było przyczyną
Ostatnio edytowano Pt gru 20, 2024 22:02 przez aniamis91, łącznie edytowano 1 raz

aniamis91

Post » Pon gru 16, 2024 21:51 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

czy da się wykluczyć wypadek- zderzenie z samochodem ? Może dostała w głowę, miała jakiś wylew, ale nie spowodował śmierci i się wchłania (czy jak tam się to profesjonalnie zwie)- wtedy rzeczywiście może się unormować częściowo, a może i całkowicie. Czas trzeba jej dać, z eutanazją się zdąży. Ja bym jednak się na rezonans na spokojnie umówiła a skorzystała jeśli nie będzie poprawy za jakiś tydzień /dwa tygodnie... lub wcześniej jeśli się pogorszy. Uśpienie do zabiegu jakimś ryzykiem jest (ale wcale nie tak wielkim w przypadku w miarę zdrowej 15to latki) , jednak przy braku poprawy lepiej zaryzykować i się upewnić czy w głowie nie ma guza by ewentualnie skrócić jej cierpienia

ps.odnośnie zaparć ostatnio na youtube oglądałam materiał i zapamiętałam poradę dr.Sumińskiej - że wówczas poleca sok z buraka "np dodawać do śmietanki i podawać kotu , bo dobrze reguluje wypróżnienia i nie wiąże się z żadnym ryzykiem , a koty nie kapryszą przy jego jedzeniu" . Ja jeszcze nie próbowałam, ale zakupiłam - bo mam w domu jedną taką co co prawda regularnie się wypróżnia i chyba bez większych problemów, ale stolec zawsze jakiś zbyt zbity .

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Pon gru 16, 2024 23:01 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Tak naprawdę niczego nie można wykluczyć :( też myśleliśmy o potrąceniu a może ktoś ją uderzył… no bo przecież raczej nie spadła z nikąd… wet ją badał i nie stwierdził żadnych urazów na ciele. Moje pierwsze myśli to było zatrucie.
Myślę ciągle o tym rezonansie i zobaczę co wet powie w sobotę. To oni ogarniają z jakąś inną kliniką przez współpracę, chyba się kotka u nich zostawia, nie wiem czy dam radę. W dodatku z myślą, że może się nie wybudzić.. nie chce by cierpiała to jest oczywiste dlatego też zrobiłam co w mojej mocy by zapewnić jej opiekę dobrego weta z innego miasta. Opieka nad nią teraz też wymaga ciągłego zaangażowania bo kicia śpi w transporterku, żeby nie zrobiła sobie krzywdy (już zaczyna się rozglądać gdzie może wskoczyć no i ciągnie ją na dwór). Poświęcam jej jak najwięcej czasu by sobie swobodnie chodziła ale strasznie mi jej szkoda gdy jesteśmy w pracy… nie wyobrażam sobie, żeby tak już zawsze miało być:(
Ostatnio edytowano Pt gru 20, 2024 9:31 przez aniamis91, łącznie edytowano 1 raz

aniamis91

Post » Pon gru 16, 2024 23:12 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Będziecie w pracy kicia będzie spała
Koty dużo śpią
Od lat pomagam rożnym kotom
Tez miałam z przekrzywiona główka , powypadkowych kilka
W pieluchach i szczególnej troski ,staruszków z problemami
Nawet z przekrzywioną główka sobie poradzi
Coś jej zorganizujecie , osobny pokój , a powoli się przyzwyczai
Za poprawę
Nie wiem jakie leki dają
Ale na pewno silny antybiotyk ,wit z grupy b ,miligama,neurowit

anka1515

Post » Wto gru 17, 2024 8:49 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Dziękuję, tak właśnie staram się myśleć, że krzywda jej się nie dzieje i pewnie spi przez większość czasu.
Zdecydowanie będziemy musieli się przeorganizować mając w domu jeszcze dwa koty i psa ( na szczęście z pieskiem się lubi) ale będzie to spore wyzwanie. Będziemy się zastanawiać jak jej stan się polepszy.
Z leków dostaje: betaserc, zodon 88, dermipred, olejek RMDC - aczkolwiek o tym olejku nic w internecie nie mogę znaleźć, wet mówił że to cos z olejkiem konopnym o ile dobrze pamiętam.
Sama mam problem z układem przedsionkowym po zapaleniu ucha także chyba przez to jest mi Kici jeszcze bardziej szkoda bo zaburzenia równowagi to coś okropnego a kot w dodatku nie rozumie co się z nim dzieje :( nawet mamy ten sam lek na zwroty (betaserc), jednak ona na ten moment nie dostała żadnych witamin, spytam na wizycie o to. Mam w domu neurovit ale nie chce jej sama nic podawać

aniamis91

Post » Czw gru 19, 2024 15:25 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Kicia ma się dużo lepiej. Załatwia się już bez problemu do kuwety, tylko jak nikogo nie ma w domu to na matę robi siku w transporterku. Przez steryd prawdopodobnie ma ogromny apetyt. Chętnie się bawi, mizia i już nawet wskakuje na kanapę :201461 zachwiania równowagi wciąż są ale już nawet w miarę ładnie zeskakuje na podłogę. Jak na tydzień czasu poprawa jest ogromna, w sobotę mamy wizytę.
Czy w takiej sytuacji robilibyście rezonans w uśpieniu? Nie wiem co myśleć…

aniamis91

Post » Czw gru 19, 2024 15:57 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

A musi być natychmiast ten rezonans? Narkoza to ryzyko, kot miał inne badania krwi i echo serca, jak nerki i wątroba? Ja bym poczekała, jeśli poprawa się utrzyma, to spoko. Można dla spokoju jakiś dalszy styczniowy termin zaklepać w wiarygodnym miejscu, a jeśli kot dalej będzie ok, to odwołasz. Nasz pies stary też ma zespół przedsionkowy, w wielu różnych badaniach nic nie wyszło, czyli idiopatyczny. Ma przekrzywiony łebek - raz bardziej raz mniej, ale juz od pół roku z tym funkcjonuje.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[następna]