16 letnia kotka - dziwne objawy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 03, 2024 2:37 16 letnia kotka - dziwne objawy

Cześć,

Od mojego ostatniego tematu minęło już 7 lat.

Wszystko było pięknie, kotka była zdrowa, ale 2-3 tygodnie temu zaczęło się dziać coś niedobrego.

Byliśmy przez cały weekend w domu i zauważyliśmy, że przestała jeść. Kompletnie.
Zawsze była wybredna, ale suchą karmę / dla seniorów / itd - wszystko co suche - zawsze jadła.

Pojawiły się wymioty. Albo ‚woda’ albo żółcią. To nie dziwne - bo pusty żołądek.
Pierwsza diagnoza weta w poniedziałek - jest zatkana kupa. Okrężnica jeśli dobrze pamiętam.
Ręczne opróżnianie - poszło ciężko, bo kotka nienawidzi wetów i bardzo się rzuca.
Lewatywa nr 1 - mieliśmy uważać bo może z niej prysnąć - NIC. Nawet woda nie wróciła.
Lewatywa nr 2 - dokładnie tak samo
Lewatywa nr 3 - w końcu poszło. Co prawda w domu kilka godzin później, ale zaczęła załatwiać się poprawnie.

Ale dalej nie chciała jeść. Dostała coś przeciwwymiotnego (wybaczcie że bez nazw - ale to zazwyczaj nie ja jeździłem do veta). Zawsze piła sporo wody i dalej pije sporo wody. Więc tu jest OK.

No i najdziwniejszy objaw…

COFA JĄ (odruch wymiotny) gdy powącha jedzenie.

dostała bodajże w piątek coś na apetyt i rzeczywiście - przez weekend zaczęła bardzo ładnie jeść, ale dziś znowu nic.

Zastrzyk z antybiotykiem codziennie, steryd co 2 dni. Ty też niestety bez nazw - jeśli to pomoże to proszę o info, zapytam jutro.

Biochemia - OK
Krew - OK, podwyższone leukocyty

Podsumowując:
- brak apetytu
- odruch wymiotny na zapach / widok jedzenia
- wymioty ‚niczym’
- osowiałość
- zawsze była towarzyszka mamy, a teraz chodzi do pokoju do którego rzadko przychodziła i siedzi tam na łóżku w pozycji ‚bochenka’

I jeszcze jedna dziwna rzecz, którą zauważyliśmy w sobotę:

NIE radzi sobie z gryzieniem. Nigdy nie miała problemów z zębami, ale jak próbowała zjeść suchą karmę to tak jakby nie mogła trafić zębami w te chrupki. Wypadały jej z buzi.

Mogłem trochę pomylić kolejność objawów, bo trochę to już trwa, raz jest lepiej (wczoraj przykładowo - zdrowy kot po prostu), a raz jest gorzej (zawsze mamę wita na wejściu, a dziś siedziała w pozycji bochenka w tym pokoju i nawet nie za bardzo była zainteresowana tym że mama przyszła).

Wet ewidentnie idzie w stronę układu pokarmowego. Mówił że był jakiś ciemny płyn w żołądku, ale ciężko powiedzieć co to. Potem już go nie było (po kilku dniach). RTG nie wykazało ciała obcego. na USG narządy w normie.

Odchodzimy od zmysłów. Co jakiś czas się poprawia i znowu jest gorzej.
Kolejne badanie krwi ma mieć dopiero w piątek.
Nie wiem czy szukać innego weta czy co robić.
Co to może być? Czyjś kotek zmagał się z czymś podobnym?

Dziękuję z góry za odpowiedzi!

mateuszmah1

Od: Pon sty 30, 2017 22:01

Post » Wto gru 03, 2024 4:38 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Może wet obejrzy pyszczek i uszy
Pod językiem może się coś dziac
Rtg stomatologiczne
A może rtg z kontrastem coś wykaże

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto gru 03, 2024 5:19 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

To ten weterynarz w ogóle nie zaglądał do pyszczka? Mój kot kiedyś też zaczął się dziwnie izolować, miał marny apetyt, upatrzył sobie jedno miejsce i ciągle albo w nim spał, albo siadał w pozycji, jak wkrótce zrozumiałam, bólowej. Wetka założyła, że to przez zęby, bo były w kiepskim stanie - po ich usunięciu Desmond odzyskał radość z życia i jedzenia.

Nie wiem, czy coś takiego może zdarzać się u kotów, ale mój brat kiedyś przez kilka dni cierpiał na ból zęba i też w końcu zwymiotował "niczym" - samą śliną, której się nałykał. Zdaje się, że problemy z gryzieniem i z trawieniem często idą w parze.

elmas

Od: Wto wrz 21, 2021 9:27

Post » Wto gru 03, 2024 7:32 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Możesz wkleić wyniki badań żeby można było zobaczyć co było zbadane i co wyszło dokładnie?
Jak długo trwają głodówki kotki? Od kiedy ona nie je - z przerwą na jedzenie w ten weekend po leku i co dzieje się w dni gdy nic sama nie je? Jest dokarmiana siłą? Dostaje kroplówki? Dostaje leki przeciwbólowe? Piszesz że nie miała dotychczas problemów z zębami - ale to oznacza że nie okazywała ich czy faktycznie zęby były oglądane i są w dobrym stanie na oko chociaż?
Tak na oko to mocno trzustkowo wygląda. Ale trudno coś więcej powiedzieć nie wiedząc co było badane i co wyszło dokładnie. Kotka obecnie załatwia się ok? Po tym jedzeniu w weekend zrobiła kupę? Jej mocz wygląda normalnie i nie jest go więcej niż zwykle?

Kotka mogła zjeść jakąś roślinę, kwiatek domowy, kwiat z bukietu? Coś co spowodowałoby podrażnienie żołądka, jego stan zapalny?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto gru 03, 2024 12:00 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

anka1515 dziękuję za odpowiedź!

elmas dziękuję! Wet mówi że zaglądał i nic niepokojącego nie widzi. Ale miał mało czasu bo była jakaś krótka narkoza, żeby zrobić USG jamy brzusznej bez problemów. Ale chyba bez rtg zębów się nie obędzie.

Blue dzięki za odpowiedź. Faktycznie - nie miała problemów z zębami znaczy ze ich nie okazywała. Oprócz podstaw jak była mała to do weta jeździliśmy tylko z konieczności - nasza kicia źle znosi wizyty i baaaaardzooo walczy.

Załatwia się ok, robiła kupę po jedzeniu w weekend, była normalna.

Oprócz tego tak - jak ma ten słabszy dzień czy dwa zazwyczaj na następny dzień jest kroplówka.

A tak to jadła coś co jakiś czas bez dłuższych przerw ale śladowe ilości. Przykładowo wypiła sosik z jednej saszetki, resztę zostawiła i jak próbujemy jej coś podstawić to od razu ją cofa.

Co do kwiatków mamy kilka w domu - ale już od lat. Ona jest niejadkiem, co dopiero zjadać jakieś ciała obce typu liście :) choć nie wykluczam, po tym co się naczytałem w internecie.

Jakie następne kroki byście podjęli?

mateuszmah1

Post » Wto gru 03, 2024 12:04 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Wyniki badań podeślę po 16 bo nie ma mnie w domu.

mateuszmah1

Post » Wto gru 03, 2024 13:56 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Moja Sabcia miała zmianę pod językiem, której długo żaden weterynarz nie mógł dostrzec, a ją to strasznie bolało przy jedzeniu, przez rok jadła tylko pasty miamora, bo tylko one jej nie urażały. Zmianę wykryto dopiero, kiedy wetka zobaczyła na własne oczy, jak Sabcia zaczyna jeść i nagle dostaje ataku bólu. Ponieważ Sabcia dostawała steryd (vecort), bo podejrzewano chłoniaka, zmiana się cofnęła i Sabunia żyła jeszcze sporo lat. Piszę o tym dlatego, żeby pokazać, że czasem weci nie widzą zmian, które własciwie powinni zobaczyć.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto gru 03, 2024 22:23 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu po bodajże tygodniu antybiotyków:

Obrazek

Co myślicie o tych wynikach?

W którą stronę uderzać?

Kontrolę u weta mamy dopiero w piątek.
Dostała dziś lek przeciwbólowy (opioidowy- ale nie wiem jaka nazwa niestety).

Niestety dalej nie je. Chlupnęła trochę sosiku z mokrej karmy, ale niewiele. Tyle chociaż, że pije sporo.

mateuszmah1

Post » Wto gru 03, 2024 22:47 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Podniosę
Musisz wpisywać wyniki z normami bo są ważne dla danego labu
Dla mnie z małego tel to są nie wyraźne
Ale tak , jest stan zapalny i spory
Morfologia na czerwono to tez nie w porządku zależy od norm
Co mi się nie podoba
Przekroczony wapń
Nie wiem ile może być przekroczony ale przy przekroczonym wapniu
Mogą być różne problemy

anka1515

Post » Wto gru 03, 2024 23:01 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Dzięki za odpowiedź Ania.

Tak wiem, na szybko wkleiłem, bo musiałem wyjść.

Czy ktoś miałby jakieś zdanie na temat tych wyników i w.w. Objawów?

mateuszmah1

Post » Wto gru 03, 2024 23:13 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

A i jak będziesz wpisywał to wpisz badania krwi z datami
Tam naprawdę się coś złego dzieje
Kić nadal na antybiotyku ? Stan zapalny chyba się nie zmienia

anka1515

Post » Wto gru 03, 2024 23:23 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Tak, nadal, nie zmienia się ale ostatnia krew miała ponad tydzień temu. Następna w piątek.

mateuszmah1

Post » Wto gru 03, 2024 23:25 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

https://streamable.com/hob38k

Wideo sprzed chwili. Zeszła ze swojego ‚chorobowego’ łóżka i zaczęła wymiotować.
Na wideo jest czym wymiotuję (nie widać do końca ale to żółć z taką pianka),

No i zwróćcie uwagę na końcówkę. Bardzo dużo przełyka / oblizuje się, i podczas przełykania jeszcze jej trochę główkę targa.
Na widok / zapach jedzenia ta sama reakcja + odruch wymiotny.

Nie wiem co robić :(

mateuszmah1

Post » Wto gru 03, 2024 23:34 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Przy wymiotach koty się tak zachowują
Ale zawsze na jedna stronę przechyla łepek ? Zwróć uwagę
A jak dawno była odrobaczana ?
Jak w kale nic nie znajda to nie znaczy ze nie ma nic
Ja bym ja odrobaczyla tylko na pierwszy rzut czymś delikatniejszymi
A były robione granulocyty kwasochlonne ? One chyba wskazują na robaki ale nie wszystkie rodzaje
Na pewno trzeba podawać antybiotyk w zastrzyku

anka1515

Post » Wto gru 03, 2024 23:45 Re: 16 letnia kotka - dziwne objawy

Raczej nie przechyla. Pod koniec wymiotu może, przy oblizywaniu. Ale nie zauważyliśmy. Trochę się ślizga na filmiku bo dużo schudła.

Odrobaczana była daaawno temu :( wet nie brał w ogóle pod uwagę robaków

mateuszmah1

[następna]