Pytanie o suche karmy Acana.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 12, 2024 23:11 Pytanie o suche karmy Acana.

Dzień dobry.
Czy ktoś z Forumowiczów mógłby mi podpowiedzieć, która z suchych karm jest najbardziej ulubiona przez Wasze kociaki?
ACANA Regionals WILD PRAIRIE CAT & KITTEN
GRASSLANDS
PACIFICA
ACANA Bountiful
ACANA First Feast
Indoor Entree
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam

adam665

Od: Wto lip 07, 2009 23:22

Post » Czw lis 14, 2024 14:37 Re: Pytanie o suche karmy Acana.

to co smakuje jednym niekoniecznie zasmakuje Twoim.
Wybierz tą, która ma lepszy skład, kup małą zamkniętą torebkę (nie w zoologicznym na wagę) i spróbuj.
a potem inną karmę.

i tak nie można/nie powinno się karmić kotów sama suchą - więc jak już koniecznie chcesz dawać suchą - to raczej śladowe ilości.

te wymienione przez Ciebie zawierają dużo strączków/dla kotów to średnio korzystnie, koty to mięsożercy - nie jedzą strączków; więc najbezpieczniej, jak już musisz dawać suche, dawać różne.

tutaj np indoor entree https://zooexpress.pl/acana-indoor-entr ... 1-8kg.html

świeże mięso po ususzeniu mocno zmniejsza swoją objetość - a karmy suche są suszone w bardzo wysokich temperaturach.
a groch/soczewica mocno zwiększają swoją objętość po ugotowaniu.

więc nawet nie wiadomo ile jest tych straczków w karmie po ugotowaniu/ ususzeniu - suche karmy są kilkakrotnie przetwarzane
wiadomo tylko -ile producent deklaruje , że było ich przed przetwarzaniem

ale jak np przy gotowaniu wezmiesz 1 kilogram grochu/fasoli , przed namoczeniem, i 1 kg miesa - a potem to ugotujesz razem; to otrzymany produkt nie zawiera 50% miesa-raczej blizej 20%.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt lis 15, 2024 1:07 Re: Pytanie o suche karmy Acana.

Wielkie dzięki za obszerne info. Mój łobuz jest półdziki (po kocie zdziczałym leśnym), większą część dnia spędza w ogródku przy domu poza zwiedzaniem sąsiednich posesji, w okresie zimowym nocuje w domu, latem w swoim na tarasie, jest przeuroczy ale jest już bardzo starszym panem (ok. 14 lat), ze swej dzikości wygląda i zachowuje się jak ośmiolatek. Oprócz suchego jada surową wątróbkę, piersi z kurczaka też surowe, surowa gatunkowa wołowinka no i trofea swoich polowań. Z suchym jest trochę problem z uwagi na wybredność. Chciałbym mu zapewnić suche najwyższej jakości suche i stąd moja prośba o podpowiedzi. Pozdrawiam

adam665

Post » Pt lis 15, 2024 7:42 Re: Pytanie o suche karmy Acana.

to napisz -co już jadł i lubi/nie lubi.

ma wszystkie zęby/ w dobrym stanie?
może, ze względu na wiek, nie lubi zbyt twardego suchego/ lub zbyt duzych chrupek.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw lut 27, 2025 21:35 Re: Pytanie o suche karmy Acana.

Sorki ale miałem masę spraw. No więc kochany dzikusek ma wszystkie zęby, być może zdarza mu się jakaś chwilowa bolesność któregoś z nich ale suche rąbie, oczywiście z uwagi na wiek nie kupuję suchego , które ma grube chrupki. Ale chyba mam strzał w 10-tkę. Czysty przypadek - kupiłem mu w sklepie suchą karmę z łososiem "Brit". Rzucił wszystkie i rąbie właśnie tę i Purina ONE Junior .
Mało tego w Mediaexpert (mają bardzo dobre ceny) kupiłem łobuziakowi kilka różnych suchych "Brit-ów" i zamiennie obżera się i pije dużo wody (też chyba dobrze bo filtruje nerki). Niestety saszetki mokre Brit - powąchał, spojrzał się mi w oczy z wyrzutem i poszedł na drapak. Przez parkan 2,5 metrowej wysokości skacze jak młody kociak, więc oby jak najdłużej żył i był kochany. Ostatnio przytrafia się mu spać ze mną co do tej pory go wogóle nie interesowało. No i w okresie zimowym nocuje w domu, (uciążliwe jest to, że wcześnie każe się wypuszczać "za potrzebą" na dwór (z kuwety nie korzysta), a jak się zrobi ciepło i całe lato - weranda jego domku na tarasie.
Pozdrawiam Forumowiczów.

adam665