Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może być?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 11, 2024 18:03 Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może być?

Cześć wszystkim! Mam problem ze skórą mojego kota i liczę na Wasze rady lub doświadczenia.

Mój kot od jakiegoś czasu brał Thiafeline (pół tabletki 5 mg) i Prednicortone (pół tabletki 2,5 mg) ze względu na problemy z tarczycą i chorobę autoimmunologiczną. Weterynarz niedawno zalecił odstawienie Thiafeline, więc teraz dostaje tylko Prednicortone (w dawce pół tabletki 2,5 mg). W sobotę zauważyłem, że na skórze pojawiło się dziwne, wyłysienie powiększające się rana – załączam zdjęcie, jak to wygląda. Co ciekawe, kot się tam nie drapie, ale mimo to rany stają się większe.

W najbliższym czasie planuję wizytę u weterynarza, ale jestem ciekaw, czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym i co to mogłoby być?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.

https://ibb.co/T2NgPKD
https://ibb.co/2FkXCQb
https://ibb.co/jWnzz3Y

jacek1982

Od: Wto mar 08, 2011 22:15

Post » Pon lis 11, 2024 19:00 Re: Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może b

Jaką chorobę autoimmunologiczną ma kot?

W tym miejscu gdzie jest to wyłysienie nie dostał w ciągu ostatniego miesiąca, kilku tygodni zastrzyku? Bo wygląda to trochę na strup po reakcji na zastrzyk, taki już dojrzały do odpadnięcia, ledwo się trzymający a więc wygojony od spodu delikatną skórką, zerwany pazurami - i stąd te ślady, zadrapania na łysej, wrażliwej jeszcze skórze. Niestety takie ranki mogą się rozjątrzać, łatwo paskudzić, bo to miejsce jest bardzo wrażliwe jeszcze jakiś czas i żle się goi.
Zaplanowałabym tą wizytę u weta w miarę szybko - tzn. na jutro - bo cokolwiek to jest, skoro się powiększa - trzeba szybko ogarnąć, tym bardziej że kot jest na sterydzie.
W jakim miejscu jest ta zmiana?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon lis 11, 2024 19:03 Re: Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może b

na karku, jest osłabiony nie chce jeść ciągle śpi i jeszcze te wyłysienie być może to od leku wszystko, jutro kot pojedzie z rana do veta. nie dostawał tam zastrzyków.

jacek1982

Post » Pon lis 11, 2024 19:18 Re: Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może b

jacek1982 pisze:na karku, jest osłabiony nie chce jeść ciągle śpi i jeszcze te wyłysienie być może to od leku wszystko, jutro kot pojedzie z rana do veta. nie dostawał tam zastrzyków.

A preparatu na pasożyty?
Co temu kotu się dzieje że jest osłabiony i ciągle śpi?

Blue

Post » Pon lis 11, 2024 19:30 Re: Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może b

być może ma nawrót choroby, według lekarza i wyników Zastosowanie Prednicortone było konieczne, ponieważ lek ten wydaje się być logicznym wyborem przy obserwowanych stanach zapalnych i podejrzeniu procesów autoimmunologicznych, takich jak niski poziom płytek krwi oraz podwyższone enzymy wątrobowe. Prednicortone działa przeciwzapalnie i immunosupresyjnie, co pomaga ograniczyć odpowiedź zapalną i chroni tkanki kota przed dalszym uszkodzeniem, wspierając jego powrót do zdrowia. Groziła mu transfuzja krwi ale leczenie prednicrtonem sprawiło że nie było takiej konieczności od kilku miesięcy mam z nim ogólne problemy. :(

jacek1982

Post » Pon lis 11, 2024 20:06 Re: Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może b

Płytek czy krwinek?
A robiliście PCR w kierunku hemobartonelozy?
I skoro obecnie jest taki słaby - jakie ma wyniki?
Te ranki blade są, czy on nie ma nadal silnej niedokrwistości?
Jeśli chcesz, to napisz o tym coś więcej - bo pytałeś tylko o rankę, ale widzę że problem jest o wiele większy...

Blue

Post » Pon lis 11, 2024 20:14 Re: Zmiany skórne u kota po odstawieniu leków - co to może b

to ostatnie wyniki z 12 listopada

Obrazek
Obrazek

jacek1982