» Pt gru 13, 2024 13:31
Re: Wyniki na toksoplazmoze - pomocy
Krew jest badana co 3 miesiące, mniej więcej. Jonogram idealny, ale podniósł się mocznik oraz kreatynina. Byliśmy u dobrego nefrologa. Kicia ma przewlekła chorobę nerek, stadium pomiędzy 1 a 2, bo dopiero przy ostatnich badaniach podskoczyla kreatynina. Na razie zalecane są kroplówki co tydzień, probiotyk i olej Omega 3. Zastanawiam się nad Solensia na stawy, ale jeden wet mi odradzil. Czytalam też na forum, że niektórym kotom się pogorszyło a lek nie jest jednak jeszcze do końca dobrze sprawdzony, chociażby jaki wpływ ma dokładnie na nerki. Lepiej spróbować fizjoterapii, chociaz to z kolei może wiązać się z dodatkowym stresem dla kota. Te wszystkie leki wymienione przez Ciebie są silne, jeden neurolog zalecił gebapantyne, drugi, znany w Warszawie odradził. Uważa, że objawy są zbyt słabe, żeby faszerować starszego kora chemia i sedowac go. Kicia ma duży apetyt, to mnie cieszy. Niestety odrzuca dobre karmy, polecane, i lubi Shebe :/ Kattovit czasami, fileciki z Moonlighta jako dodatek, z Power of nature toleruje tylko tuńczyka z ryżem (wcześniej jadła różne smaki z Powera oraz uwielbiała Catz Finefood). Dostaje surowa wołowinkę (wcześniej mrożona). 40 gr na dobę. Miałam konsultacje z dietetykami, na razie nie odstawiam mięska, bo fosfor, białko, sód jest w normie a to jej ulubiony przysmak. Odstawiliśmy suchę. Ogólnie jadła mało suchego, na szczęście. Ogolne zalecenie, żeby kot JADL. Juz nie ważne co, byle by jadła. Bo miała epizody, kiedy w ogole nie chciała jesc. Biegałam wtedy na kroplówki i podawałam karme strzykawka. Mam zalecenia powtórzyć badania na tokso w innym, bardziej precyzyjnym laboratorium. Ale wszystko wskazuje na to, że ona już przeszła te takso. Nie zdecydowałam się na antybiotyk i myślę, że to była jednak dobra decyzja, biorąc pod uwagę chorobę nerek (u kotki prawa nerka jest prawie zanikła, robotę robi lewa nerka). Więc teraz kicia jest pod opieką dobrego nefrologa. O terapiach, wymienione przez Ciebie, nikt nie wspominał. Ja też o tym nie słyszałam. Muszę popytać lekarza, czy są wskazania i czy to w ogóle ma sens. Dzięki.