Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Alfie pisze:Dzień dobry, mam do wykarmienia dwa koty, jeden to młoda kotka po sterylizacji, drugi to starszy już samiec. Oba koty wychodzące, polujące w terenie wiejskim na gryzonie. O ile kotka jest szybka i daje radę na polowaniach, to kot jako starszy już pan raczej pozostaje na darowanym jedzeniu. Do tej pory kupowałem saszetki i suchą karmę w sklepach, whiskas, coshida, purina, gourmet itp. Znajomy podpowiedział mi zakup karmy przez sieć bezpośrednio u producenta. I tu jest moje pytanie, czy ktoś słyszał o karmie oak farm, na sieci jest mało informacji, na stronie producenta zaś kilka ciekawych danych dotyczących jakości używanego przez nich mięsa. Będę wdzięczny za każdą informację.
rosita pisze:Jest jakaś recenzja od dietetyczki kotów i psów na instagramie. Według niej wypada bardzo dobrze. Niski stosunek Ca:P (1,1:1 i 1,2:1), ale mieści się w normach. Węglowodany od 0,2% do 2,3%. Plus też za to, że na swojej stronie firma podaje skład przeliczony na suchą masę.
Kupiłam na próbę i od niedzieli mojemu dodaję po troszkę do jego karmy.
Karma jest trochę twarda/zbita jak na gusta mojego kocura (dziabię przed podaniem), ale zobaczę jak wejdę w większą ilość tej nowej, czy będzie wybrzydzał. No i mam nadzieję na więcej smaków.
Jest kurczak, kaczka, indyk, indyk+królik, indyk+pstrąg.
Patmol pisze:karmy nie znam. z deklarowanego opisu -ma dobry deklarowany skład.W sensie mięsa. Bo w składzie nie ma np tauryny; więc by trzeba dodawać; czyli nie bardzo do codziennego karmienia.
np tzw. kaczka https://oakfarmforpets.com/produkt/kot- ... aczka-200g
duzo słów, mało treści i konkretów
Patmol pisze:jak kupuję kaczkę/ w sensie mięso ; czy żołądki z indyka -no to nie ma opcji, że w skłądzie zamiast kaczki będzie kukurydza czy groch czy pszenica/ bo ktoś podmienił.
Jedzenie dla ludzi podlega, przynamniej oficjalnie, kontroli. I pasza dla zwiezrąt zjadanych przez ludzi -tez
Patmol pisze:tak.
niżej w tych dodatkach.
ciekawe czemu tak jest oddzielnie to napisane.
pewnie. Lepiej zaufać jakiemuś obcemu facetowi, z pełnym szacunkiem, o którym nic nie wiesz -że on to zrobi lepiej za ciebie.
lepiej wybierze mieso dla Twojego kota, lepiej przeliczy suplementy.
Katarzynka01 pisze:Daję kotom surowe mięso (a konkretnie sparzone), od lat, od zawsze nie karmię kotów inaczej.
Żadnych suplementów nie stosuję.
Czasem dostają oleju/oliwy do polizania, masła, jogurtu, białego sera, czasem jajko
rosita pisze: Kot ma się dobrze na Cats Plate. Nie każdemu służy surowe mięso, a gotowane nie każdy lubi. Czasem nie ma wyboru i trzeba dać gotowe karmy, więc wybieram te, które nie budzą aż takich moich wątpliwości.
rosita pisze:Jest jakaś recenzja od dietetyczki kotów i psów na instagramie. Według niej wypada bardzo dobrze. Niski stosunek Ca:P (1,1:1 i 1,2:1), ale mieści się w normach. Węglowodany od 0,2% do 2,3%. Plus też za to, że na swojej stronie firma podaje skład przeliczony na suchą masę.
Kupiłam na próbę i od niedzieli mojemu dodaję po troszkę do jego karmy.
Karma jest trochę twarda/zbita jak na gusta mojego kocura (dziabię przed podaniem), ale zobaczę jak wejdę w większą ilość tej nowej, czy będzie wybrzydzał. No i mam nadzieję na więcej smaków.
Jest kurczak, kaczka, indyk, indyk+królik, indyk+pstrąg.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 37 gości