Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 20, 2024 23:18 Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna pomoc

Witam,

Mam 15 letnią kotkę, Marie, która została zdiagnozowana pare tygodni na traditis. Z 3.3 kg w styczniu waży 2.0 kg. Byłam u wielu weterynarzy, ale bez skutku. Kot bardzo dużo je ale nie tyje. Chciałabym żeby przytył.

Dostaje: B12, prednisone 1 mg, probiotyk, lek na alergię

W zeszłym miesiącu przez przypadek odkryłam, że kot ma alergie na surowe i gotowane mięso. Wymiotował pare razy dziennie i miał biegunki.

Od tego momentu Marie je tylko Royal Canin Sensitive i nie wymiotuje i nie ma biegunek. Chociaż wciąż chudnie. Bardzo proszę o pomoc. Chcę uratować życie mojego przyjaciela.

Catlover999

Od: Wto sie 10, 2021 21:09

Post » Pon paź 21, 2024 10:25 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

A kotka została porządnie przebadana?
Miała badania krwi? Sprawdzono tarczycę?
Na jakiej podstawie postawiono diagnozę z tytułu wątku?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 21, 2024 11:24 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

Blue pisze:A kotka została porządnie przebadana?
Miała badania krwi? Sprawdzono tarczycę?
Na jakiej podstawie postawiono diagnozę z tytułu wątku?

Witaj, dzięki za odpowiedz. Miała badania krwi. Lipaza i amylaza była ogromna. Marie ma niedoczynność tarczycy. Została zdiagnozowana na podstawie badań krwi oraz USG.

IBD ma od 2021 roku. Chorą trzustkę i drogi żółciowe zostały zdiagnozowane początek września.

Badania kota dodaje poprzez link ( mam nadzieję, że będzie działał)

https://imgur.com/gallery/wyniki-bada-kotka-P6ZB9qf

Catlover999

Post » Pon paź 21, 2024 13:15 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

Odpowiedz na pytania o co prosiła Blue
Jeżeli stwierdzili woreczek a niema wspomagania lekami to się nic nie wchłonie
Wypisz badania z normami albo wklej
Moja Myszka tak miała
Ważny kolor kupy po pokarmach

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon paź 21, 2024 15:40 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

anka1515 pisze:Odpowiedz na pytania o co prosiła Blue
Jeżeli stwierdzili woreczek a niema wspomagania lekami to się nic nie wchłonie
Wypisz badania z normami albo wklej
Moja Myszka tak miała
Ważny kolor kupy po pokarmach

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Chodzilam z kotkiem ponad 2 miesiace do weterynarzy codziennie. Zrobili jej tylko USG, badania krwi. Z lekow dali jej z 2-3 tyg antybiotyk, witamine B12 w zastrzyku i nawodnienie. Poniewaz Marie jest odwodniona. Oprocz tego nic nie zrobili.
Po nastepnym badaniu krwi, lekarz powiedzial mi, ze kotek ma anemie, ktorej wczesniej nie mial. Prosilam zeby pomogli przy anemi i zeby kot przytyl, lecz tego nie zrobili.
Bardzo mi przykro z powodu Myszki. Mam nadzieje, ze jest z nia dobrze. Co jej dolegalo i jakie leki brala?
Z miesiac temu jeden z weterynarzy doradzil mi dawac kotu enzymy trawienne. Chociaz kot ma za duzo lipazy i amylazy. Zaczal zalatwiac sie po 3-5 dniach juz na bialo!! Musialam odtsawic to. Kotek zaczal wiecej wymiotowac a kupa byla bardzo wodnista i biala.
Od momentu kiedy dostaje TYLKO Royal Canin Sensitive nie wymiotuje i nie ma biegunek. Zalatwia sie 3-4 razy kupy sa normalne kolor wiekszosci ciemno brazowe czasem lekko jasny brazowy. Nie smierdza. W czasie jedzenie enzymow zaczely bardzo smierdziec.

Badania krwi 29.08.2024
Biochemia krwi (analizator Epoll 300)

AST Wynik 18 u/L Min 1 Max 80
ALT Wynik 40 U/l Min 1 Max 107
AST/ALT Wynik 0,45 Min 0 Max 2
Mocznik Wynik 12,4 mmol/l Min 4,2 Max 11,6 H
Kreatynina Wynik 120 umol/L Min 60 Max 229
Amylaza Wynik 1377 U/l Min 433 Max 1248 H
Lipaza (DGGR) Wynik 173 U/l Min 1 Max 35 H

Bialko calkowite Wynik 67 g/l Min 60 Max 78
Albuminy Wynik 24 g/l Min 21 Max 39
Globuliny Wynik 43 g/l Min 15 Max 35 H
A/G Wynik 0,56 Min 1,5 Max 2,5 L

GGT Wynik 6 u/L Min 1 Max 10
Wapn Wynik 2,26 mmol/l Min 2 Max 3
Magnez Wynik 0,91 mmol/l Min 0,8 Max 1,3
Fosfor Wynik 1,65 mmol/l Min 0,8 Max 3
Sod Wynik 156,8 mmol/L Min 143 Max 156,5 H
Potas Wynik 4,74 mmol/L Min 3,7 Max 5,6
Chlorki Wynik 126,8 mmol/L Min 110 Max 125 H
Glukoza Wynik 5,7 mmol/l Min 4,2 Max 15
Amoniak Wynik 20 Min 1 Max 60

Morfologia krwi obwodowej (ABC VET Horiba) 29.08.2024
Leukocyty Wynik 96,22 tys/mm3 Min 5,5 Max 19,5 H
Erytrocyty Wynik 6,02 mln/mm3 MIN 6,5 Max 10 L
Hemoglobina Wynik 7,97 g/dl Min 8,1 Max 17,1 L

Hematokryt Wynik 28,15% Min 25 Max 47
MCV Wynik 47 um^3 Min 39 Max 55
MCHC Wynik 28,31 g/dl Min 30 Max 36 L
MCH Wynik 13,23 pg Min 13,1 Max 17
Plytki krwi Wynik 447 tys/mm3 Min 100 Max 400 H
MPV Wynik 12,99 um^3 Min 6,5 Max 11,1 H
RDW Wynik 18,6% Min 12 Max 17 H

Profil tarczycowy 29.08.2024

T4 calkowita Wynik 0,690 Norma 1,00-4,00

T4 calkowita
<1 – choroby pozatarczycowe/ hipotyreoza jatrogenna

Badania krwi 02.09.2024
Biochemia krwi (analizator Epoll 300)

AST Wynik 15 u/L Min 1 Max 80
ALT Wynik 51 U/l Min 1 Max 107
ALP Wynik 37 u/L Min 1 Max 200
Mocznik Wynik 10,8 mmol/l Min 4,2 Max 11,6
Kreatynina Wynik 161 umol/L Min 60 Max 229
Lipaza (DGGR) Wynik 157 U/l Min 1 Max 35 H
Bialko calkowite Wynik 69 g/l Min 60 Max 78
Albuminy Wynik 23 g/l Min 21 Max 39
Globuliny Wynik 46 g/l Min 15 Max 35 H
A/G Wynik 0,50 Min 1,5 Max 2,5 L

Cholesterol calkowity Wynik 3,1 mmol/l Min 1,8 Max 7,9
Triglicerydy Wynik 0,58 mmol/l Min 0,2 Max 1,8
Bilirubina calkowita Wynik 4,5 Min 0 Max 8
GGT Wynik 6 u/L Min 1 Max 10
Wapn Wynik 1,91 mmol/l Min 2 Max 3 L
Magnez Wynik 1,06 mmol/l Min 0,8 Max 1,3
Fosfor Wynik 1,13 mmol/l Min 0,8 Max 3
Sod Wynik 151,7 mmol/L Min 143 Max 156,5
Potas Wynik 4,98 mmol/L Min 3,7 Max 5,6
Chlorki Wynik 128,8 mmol/L Min 110 Max 125 H
Glukoza Wynik 4,4 mmol/l Min 4,2 Max 15
Kinaza kreatynowa (CK) Wynik 340 U/l Min 49 Max 688

Wyniki USG 1.07.2024

Umiarkowane wodobrzusze, cechy przewleklego zapalenia drog zolciowych i pecherzyka zolciowego, cechy IBD, trzustka powiekszona.
Pęcherz moczowy umiarkowanie wypełniony klarownym moczem, ściana prawidłowej
budowy. Cewka moczowa niep0szerzona. Nerka lewa wielkości ok. 33 x 23 mm, nerka
prawa wielkości ok. 34 x 24 mm. Obie nerki wielkości prawidłowej o prawidłowej
strukturze korowo-rdzeniowej, miedniczki nerkowe nieposzerzone. W obu nerkach
widoczne niewielkie mineralizacje. Šledziona niepowiększona, o prawidłowej
echogeniczności. Okolica żyly śledzionowej bz. Wątroba łagodnie powiększona,
delikatnie hiperechogenna nie stwierdzono zmian w obrębie miąższu. Pęcherzyk zółciowy
o zgrubiałej nierównej ścianie- cechy przewlekłego zapalenia, poszerzone drogi zólciowe.
Zolądek o prawidlowej budowie. Petle jelita cienkiego o zgrubiałej ścianie- cechy IBD..
Okręznica wypelniona masami kalowymi. Powiększone węzty chionne kreskowe- stan
przewleky, niewielka ilość plynu w jamie otrzewnej.

Wyniki USG 4.09.2024
W kontrolnym badaniu USG brak wolnego plynu w jamie otrzewnej.

[color=#FF0000]Rozmaz mikroskopowy 6.09.2024

Retikulocyty Wynik 1,2% Min 0 Max 0,6 [/color]

Biochemia krwi (analizator Epoll 300) 6.09.2024
Wapn Wynik 2,08 mmol/l Min 2 Max 3
Magnez Wynik 1,28 mmol/l Min 0,8 Max 1,3
Fosfor Wynik 0,97 mmol/l Min 0,8 Max 3
Sod Wynik 152 mmol/L Min 143 Max 156,5
Potas Wynik 4,11 mmol/L Min 3,7 Max 5,6
Chlorki Wynik 122,8 mmol/L Min 110 Max 125

WAZNE INFORMACJE KTORE CHCIALABYM DODAC:
- kot zaczal w zeszlym miesiacu mdlec od czasu do czasu
- przelewa mu sie brzuchu
- kot bierze prenisone 0.5-0.75 gramow od 2021 roku codzinnie. W 2023 lipcu weterynarz postanowil zebysmy przestali dawac steryd poniewaz kot dobrze sie czul. Do konca stycznia 2024 nie dawalismy. Czyli nie dawalismy sterydu 6 miesiecy. Zaczelismy dawac steryd od konca stycznia 2024 poniewaz kot spadal na wadze i zaczal wymiotowac. Od maja 2024 jego stan zdrowia sie pogarszal. Najprawdopodobnie przez to ze nie dostawal sterydow jest w takiej sytuacji.

Catlover999

Post » Pon paź 21, 2024 16:46 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

nie ma niedoczynności tarczycy, poziom T4 jest dość niski,niemniej fT4 mieści się w dolnej granicy normy, ale ... badanie wykonane w Vet Labie we Wrocławiu. Już od dawna opiekunowie "tarczycowców" alarmują, że ich wyniki akurat T4 są niewiarygodne. Poza tym - koty w zasadzie nie chorują na niedoczynność, wyjątkiem jest niedoczynność wrodzona, kocięta nią dotknięte szybko umierają. Drugim wyjątkiem jest niedoczynność w trakcie leczenia nadczynności, na skutek ustalenia zbyt wysokiej dawki początkowej metizolu, to stan przejściowy, ustępuje po skorygowaniu dawki

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto paź 22, 2024 19:15 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

izka53 pisze:nie ma niedoczynności tarczycy, poziom T4 jest dość niski,niemniej fT4 mieści się w dolnej granicy normy, ale ... badanie wykonane w Vet Labie we Wrocławiu. Już od dawna opiekunowie "tarczycowców" alarmują, że ich wyniki akurat T4 są niewiarygodne. Poza tym - koty w zasadzie nie chorują na niedoczynność, wyjątkiem jest niedoczynność wrodzona, kocięta nią dotknięte szybko umierają. Drugim wyjątkiem jest niedoczynność w trakcie leczenia nadczynności, na skutek ustalenia zbyt wysokiej dawki początkowej metizolu, to stan przejściowy, ustępuje po skorygowaniu dawki

Bardzo ciekawe. Skąd taka informacja? Czyli pewnie nie ma chorej tarczycy.

Catlover999

Post » Śro paź 23, 2024 6:47 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

Myślę że biorąc pod uwagę całokształt objawów i wyników - koniecznie bym kotce zrobiła elektroforezę białek w celu wykluczenia/potwierdzenia na ile się da ewentualności FIPa.
Wynikiem hormonów tarczycy bym się nie przejmowała, dlaczego - napisała izka53, dodatkowo kotów poważnie chorych często ten parametr wychodzi fałszywy, zaniżony.

Skoro kotka mdleje konieczne trzeba jej pobadać w domu glukozę, najlepiej samemu, glukometrem - bo to wygląda na epizody hipoglikemii. Jeśli to ona i doprowadza do omdleń to jest już stanem zagrożenia życia. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesteś w stanie tej glukozy zbadać, możesz kotce podać troszkę mocno osłodzonej wody do pyszczka (powolutku, strzykawką, żeby się nie zachłysnęła!) - jeśli jest przytomna a jedynie bardzo osłabiona, lub posmarować jej dziąsła miodem jeśli jest w gorszym stanie. Jeśli za jej stan odpowiada hipoglikemia po kilku minutach powinna być widoczna szybka poprawa.

Na pewno warto zbadać kał pod kątem pierwotniaków, warto też porozmawiać z wetem o pomyśle podania kotce metronidazolu - czasem ten lek działa spektakularnie przy przewlekłych stanach zapalnych przewodów żółciowych - nie rzadko stan ten wynika z autoagresji wywołanej reakcją organizmu na lamblie lub niektóre bakterie beztlenowe.

To kontrolne usg po 2 miesiącach zawierało jedynie to zdanie w opisie?
Ze brak płynu?
A jak wygląda reszta? Coś się zmieniło?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro paź 23, 2024 7:39 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

Catlover999 pisze:
izka53 pisze:nie ma niedoczynności tarczycy, poziom T4 jest dość niski,niemniej fT4 mieści się w dolnej granicy normy, ale ... badanie wykonane w Vet Labie we Wrocławiu. Już od dawna opiekunowie "tarczycowców" alarmują, że ich wyniki akurat T4 są niewiarygodne. Poza tym - koty w zasadzie nie chorują na niedoczynność, wyjątkiem jest niedoczynność wrodzona, kocięta nią dotknięte szybko umierają. Drugim wyjątkiem jest niedoczynność w trakcie leczenia nadczynności, na skutek ustalenia zbyt wysokiej dawki początkowej metizolu, to stan przejściowy, ustępuje po skorygowaniu dawki

moja kotka, która odeszla 4 tyg temu, chorowala ponad trzy lata na nadczynność. W tym czasie mocno zgłębilam wiedzę w tym temacie

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw paź 24, 2024 20:16 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

Blue pisze:Myślę że biorąc pod uwagę całokształt objawów i wyników - koniecznie bym kotce zrobiła elektroforezę białek w celu wykluczenia/potwierdzenia na ile się da ewentualności FIPa.
Wynikiem hormonów tarczycy bym się nie przejmowała, dlaczego - napisała izka53, dodatkowo kotów poważnie chorych często ten parametr wychodzi fałszywy, zaniżony.

Skoro kotka mdleje konieczne trzeba jej pobadać w domu glukozę, najlepiej samemu, glukometrem - bo to wygląda na epizody hipoglikemii. Jeśli to ona i doprowadza do omdleń to jest już stanem zagrożenia życia. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesteś w stanie tej glukozy zbadać, możesz kotce podać troszkę mocno osłodzonej wody do pyszczka (powolutku, strzykawką, żeby się nie zachłysnęła!) - jeśli jest przytomna a jedynie bardzo osłabiona, lub posmarować jej dziąsła miodem jeśli jest w gorszym stanie. Jeśli za jej stan odpowiada hipoglikemia po kilku minutach powinna być widoczna szybka poprawa.

Na pewno warto zbadać kał pod kątem pierwotniaków, warto też porozmawiać z wetem o pomyśle podania kotce metronidazolu - czasem ten lek działa spektakularnie przy przewlekłych stanach zapalnych przewodów żółciowych - nie rzadko stan ten wynika z autoagresji wywołanej reakcją organizmu na lamblie lub niektóre bakterie beztlenowe.

To kontrolne usg po 2 miesiącach zawierało jedynie to zdanie w opisie?
Ze brak płynu?
A jak wygląda reszta? Coś się zmieniło?

Dziękuję za odpowiedz. Badaliśmy kał nic nie było. Jak długo powinnam dawać kotu metronidazol i jaka dawka? Nic nie napisali, że coś się zmieniło.

21.10.2024 czyli 3 dni temu postanowiłam powiększyć dawkę sterydu prednisolone na 2 mg. Kot lepiej się czuje widzę, że staje się grubszy. Ale dzisiaj (24.10) zaczął mieć rozwolnienie i kupa była szarawa. Może dlatego, że dałam mu węgiel aktywowany bo mu się bardzo przelewa w brzuchu.

Bardzo się boję o kotka. Ten rok był dla mnie bardzo trudny. Nie chciałabym kolejnego członka rodziny stracić w tym roku.

Catlover999

Post » Czw paź 24, 2024 20:17 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

izka53 pisze:
Catlover999 pisze:

moja kotka, która odeszla 4 tyg temu, chorowala ponad trzy lata na nadczynność. W tym czasie mocno zgłębilam wiedzę w tym temacie

Rozumiem. Bardzo mi przykro z powodu odejścia twojej kotki.

Catlover999

Post » Pt paź 25, 2024 0:32 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

I jak kić się czuje?
Ja dawałam Myszce (*) shinington na woreczek i po tym kupa była ok
Inaczej się lało
Dobrze ze po tej karmie lepiej
Zauważyłam ze czasami jak kot za dużo je płynnego to się tak przelewa
Węgiel zabarwia kał
Ale czy po nim lepiej ?
Ja nie zauważyłam , tylko jeszcze gorzej u mnie u kilku kotów było
Uważaj , ze sterydem
Piszesz , ze kot robi się grubszy - może zbierać się woda
Myszka miała , chore jelita , woreczek trzustkę pnn

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt paź 25, 2024 10:11 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

anka1515 pisze:I jak kić się czuje?
Ja dawałam Myszce (*) shinington na woreczek i po tym kupa była ok
Inaczej się lało
Dobrze ze po tej karmie lepiej
Zauważyłam ze czasami jak kot za dużo je płynnego to się tak przelewa
Węgiel zabarwia kał
Ale czy po nim lepiej ?
Ja nie zauważyłam , tylko jeszcze gorzej u mnie u kilku kotów było
Uważaj , ze sterydem
Piszesz , ze kot robi się grubszy - może zbierać się woda
Myszka miała , chore jelita , woreczek trzustkę pnn

Bardzo mi przykro z powodu Myszki.Jak zaczęła jeść Royal Canin Sensitive od 3 tyg już nie miała biegunek. Teraz się zaczęły pewnie przez to, że podwyższona dawka sterydu. Lecz kot sie lepiej czuje. Z 2 mg mam zamiar dawać 1.75 mg.Wcześniej dostawała 1mg. Jestem zdesperowana żeby pomóc kotu. Czytałam, że powiększenie sterydu może pomóc.

Byłam u 5-6 różnych weterynarzy i nikt mi nie był w stanie pomóc.

Catlover999

Post » Sob paź 26, 2024 0:43 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

Catlover999 pisze:

Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli chodzi o IBD lub triaditis - polecam wyłącznie prof. Romana Lechowskiego, przyjmuje na SGGW w Warszawie. Tylko dzięki niemu mój Pokerek (*) przeżył ponad 11 lat, w Lublinie wszyscy weci, u których szukałam pomocy, dawali mu maksymalnie kilka tygodni życia. Profesowi wystarczyły same wyniki (byłam bez kota, bo nie przeżył by wtedy podróży), żeby postawic prawidłową diagnozę i ustawić leczenie.
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Sob paź 26, 2024 13:57 Re: Triaditis (IBD, chora trzustka, drogi żółciowe) Pilna po

katarzyna1207 pisze:
Catlover999 pisze:

Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli chodzi o IBD lub triaditis - polecam wyłącznie prof. Romana Lechowskiego, przyjmuje na SGGW w Warszawie. Tylko dzięki niemu mój Pokerek (*) przeżył ponad 11 lat, w Lublinie wszyscy weci, u których szukałam pomocy, dawali mu maksymalnie kilka tygodni życia. Profesowi wystarczyły same wyniki (byłam bez kota, bo nie przeżył by wtedy podróży), żeby postawic prawidłową diagnozę i ustawić leczenie.

Jestem we Wrocławiu. Czym leczyłaś Pokerka?

Catlover999

[następna]