Pomocy Kot po amputacja ogona

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 20, 2024 8:09 Pomocy Kot po amputacja ogona

Witam

Od 3 tygodni walczę o zdrowie swojego kota. Najprawdopodobniej po potrąceniu. Miał operację przepukliny brzusznej oraz amputację ogona. Wyniki krwi jak na wiek oraz stan po wypadku dobre. Niestety kot ma problemy z wypróżnianiem się i oddawaniem moczu. Chodzi do kuwety, po podwórku przybiera postawę do oddania moczu lub kupy ale niestety szybko rezygnuje. Leżąc niestety popuszcza mocz. Dostaje witaminę B w zastrzykach. Nie wiem co dalej robić. Czy miał ktoś podobną sytuację i może udzielić jakiś rad.
Serdecznie dziękuję za jakąkolwiek pomoc

MR79

Od: Nie paź 20, 2024 6:38

Post » Pon paź 21, 2024 2:23 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Poszukaj na forum wiadomości
Jest sporo na ten temat
Podniosę

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon paź 21, 2024 6:54 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

W jaki sposób mu pomagacie? Jak często oddaje kał i mocz (poza popuszczaniem)? Jeśli kot ma problem z załatwianiem się, koniecznie musi mieć w tym wsparcie, absolutnie nie wolno pozwolić by kał zalegał, zapiekał się i rozciagał jelito, ani mocz - by zalegał lub doprowadzał do rozciągania pęcherza.
Jest możliwość by kota obejrzał neurolog?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 21, 2024 7:49 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Kot przybiera pozycję aby oddać mocz lub kał. Ale szybko rezygnuje. Próbuje za nim wychodzić i zobaczyć czy coś udało mu się zrobić to od razu rezygnuje. Gdy był w pełni zdrowy wieczorami chodził się załatwiać na podwórko. Nie wiem czy można to uznać za popuszczenie moczu ale gdy leży lub po nocy podkłady są dosyć mocno mokre więc przypuszczam że sika we śnie. Wczoraj widać że parł i nie dokończył kupy bo mu wyszło około 1,5 cm.
Z jedzeniem widać żeby chciał ale jak mu się daje przystanki jego ulubione to spróbuję i coś tam niewiele zje
Z neurologiem ciężko będzie bo chyba tu gdzie mieszkam nie ma takiego

MR79

Post » Pon paź 21, 2024 10:23 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Przy takim postępowaniu, jak ja rozumiem to co mi piszesz, to średnio widzę przyszłość dla tego kota :(
Weci nie dali żadnych zaleceń?
Kot od 3 tygodni cierpi nie mogąc się załatwić a jedyny mocz jaki z niego się wydostaje to ten który wypłynie z niego samoistnie w czasie snu?
Nie dostaje leków poprawiających przewodnictwo nerwowe, nie dostaje leków powodujących że kał jest miększy i łatwiejszy do wydalenia, nie ma opróżnianego mechanicznie pęcherza - w ogóle nie ma kontrolowanego czy pęcherz sie nie przepełnia?
Czy cos jest robione poza tymi zastrzykami a tylko tego nie napisałaś/napisałeś?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 21, 2024 11:37 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Dostaje obecnie millgame w zastrzykach.
Wcześniej dostawał leki na rozluźnienie ale nazwy nie pamiętam, nospe, na perystaltykę jelit. Raz miał robioną wlewatywe. Doustnie dostaje lactulozum choć po tym pluje bo ku nie smakuje.
Tego sikania jest naprawdę dużo i pęcherz nie wydaje się pełny. Ślady po moczu i sam mocz jeśli mu poleci na podłogę jest ładnego żółtego koloru. Wet ostatnim razem gdy go badał stwierdził ze nie wyczułaby miał pełne jelita od kału. Kupę jaką wczoraj miał była mała ale też miękka.

MR79

Post » Pon paź 21, 2024 13:18 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Skup się i opisz wstaw jakie badania kić miał i zalecenia
Napisz obojętnie gdzie posty aby było 5 wtedy szybciej będą się pokazywać i prędzej będziesz mógł nawet sam o coś spytać

anka1515

Post » Pon paź 21, 2024 18:44 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Badania krwi miał morfologię i biochemiczne przed operacją na przepuklinę.
Wet powiedział że wszytko co mogli to zrobili. Teraz trzeba czekać może miesiąc lub nie czy minie ku to posikiwanie. Ale zauważyłem że jak tylko się kładzie to lubi sobie siknąć o to tak sporo. Co do robienia kupy no to jak pisałem wyżej. Coś malutkiego wychodzi. Czy to może być jeszcze jakieś niedogodności po operacji przepukliny i musi jeszcze minąć czas jak mu się tam w środku wszytko ułoży.

MR79

Post » Pt paź 25, 2024 0:50 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

I co u kota
Podajecie jakieś leki ?

anka1515

Post » Pt paź 25, 2024 14:51 Re: Pomocy Kot po amputacja ogona

Wczoraj miał mechanicznie opróżniony pęcherz oraz lewatywę. Cały czas próbuje zrobić siku i/lub kupe ale szybko rezygnuje choć ostatnio w kuwecie były krople moczu. Nawet ma apetyt coś tam je. Obecnie dostaje milgamme w zastrzykach co drugi dzień. Dostał jeszcze dalfaz, gasprid i nospe mam podawać i jeszcze jeden lek aby ta kupe mógł robic. No i trzeba czekać może pomoże a już coraz trudniej to znosić.

MR79