Ogrzewanie altany i podgrzewane miski

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 08, 2024 14:59 Ogrzewanie altany i podgrzewane miski

Dzień dobry.
Czy ktoś mógłby polecić w miarę ekonomiczne ogrzewanie altany?
Tak żeby grzejnik mógł być użyty do ogrzania zamkniętego pomieszczenia dla kotów wydzielonego z tej altanki zimą.
W pomieszczeniu ściany są nie ocieplone, jedynie zawieszone są tam koce wełniane, pomieszczenie szybko się wychładza.
Mam tam oczywiście budki styropianowe z polarem, ale mieszkam w górach i często jest u nas minus 20 zimą.

Chciałabym mieć jakiś grzejnik najlepiej który sam się włącza gdy temperatura na przykład spadnie poniżej jakiejś wartości, coś bezpiecznego co można zostawić na stałe i na nocki, w miarę ekonomicznego i oczywiście w miarę cichego żeby nie płoszyło moich bezdomnych braci mniejszych :D

Proszę o pomoc, bo zupełnie się nie znam na tych sprawach.
Do domku jest możliwość dociągnięcia prądu.
Dziękuję
Ostatnio edytowano Czw paź 10, 2024 6:06 przez avinnion, łącznie edytowano 1 raz

avinnion

Od: Pon paź 23, 2023 10:49

Post » Śro paź 09, 2024 8:42 Re: Ogrzewanie altany

avinnion, ja myślę że bez ocieplenia to to ciepło będzie uciekać i wyjdą gigantyczne rachunki za prąd.

Jakby te kotki miały takie styropianowe grube budki to pewnie by w nich siedziały i byłoby im ciepło. Nie wiem czy to nie najtaniej wyszłoby. Altana chroni przed wiatrem więc może by takie rozwiązanie było najtańsze.

Ja kiedyś widziałam program w tv jak leśnicy skonstruowali dla zwierząt takie ogrzewanie z małych paneli fotowoltaicznych. U nas na mieście mamy np. lampy zasilane takimi mikro panelami, ale nie wiem ile konwerter kosztuje, bo może same panele nie są drogie a ten konwerter jest drogi.

Doris2

Od: Pon lut 05, 2024 13:43

Post » Śro paź 09, 2024 8:50 Re: Ogrzewanie altany

pewnie jesli masz prąd, to może maty grzewcze w budkach - byłyby bardziej ekonomiczne?

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Śro paź 09, 2024 10:29 Re: Ogrzewanie altany

Ja to bym na Twoim miejscu podzwoniła po takich miejscach i zapytała ich co oni uważają za najbardziej ekonomiczne na takie warunki jak Ty masz.

https://www.se.pl/wiadomosci/polska/les ... -ZYF5.html

Wiadomo, oni mieli pieniądze na takie rzeczy, ale nie wykluczone że jak ich nie mieli to myśleli nad najtańszymi rozwiązaniami. Może coś podpowiedzą.

Ja mogę jedynie od siebie dodać że czarny styropian lepiej trzyma ciepło od białego.

Wiem że do ocieplania budek niektórzy stosują taki srebrno złoty koc ratunkowy foliowy, jaki się stosuje w lecznictwie np. wypadkach itp. To jest tanie. Koszt ok 5zł za sztukę przez Internet.

Doris2

Post » Śro paź 09, 2024 11:13 Re: Ogrzewanie altany

Tu pisze o jakimś promienniku podczerwieni, ale nie wiem co to jest za urządzenie, Nigdy nie widziałam go u nikogo.

https://www.lampynaowady.eu/blog/jak-og ... i-dzialke/

Doris2

Post » Śro paź 09, 2024 12:06 Re: Ogrzewanie altany

Mam 7 budek styropianowych i kilka legowisk. Bardziej chodzi mi o utrzymanie temperatury w samej altanie powyżej 0, żeby woda i żarcie nie zamarzały. Maty mam dwie używałam ich po zabiegach i zimą gdy nocowałam koty w garażu. Jednak do budek są za duże i wydaje mi się, że tam wystarcza heat packi, które bardzo sprawdziły mi się w zeszłym roku.
Niestety mam trochę płochliwe koty i one czekają aż człowiek sobie pójdzie żeby zjeść. Gdy karmię na dworze zanim wszyscy zjedzą żarcie jest dawno zamarznięte. Do tej pory po prostu zostawiałam im suche, ale bywały dni że nawet sucha karma zamarzała.

avinnion

Post » Śro paź 09, 2024 14:12 Re: Ogrzewanie altany

Ja bym Ci poleciła grzejnik olejowy, wygląda jak kaloryfer z żeberkami, ma termostat, ale polecam go głównie dlatego że jest stabilny i chyba najbezpieczniejszy przy kotach. Na pewno ani go nie przewrocą ani się nie poparzą. Miałam kiedyś taki z dwiema spiralkami, ale to strach był nawet na chwilę wyjść z pokoju bo Micia pchała się do tych spiralek a one rozgrzane do czerwoności. A potem właśnie w sytuacjach awaryjnych ratowałam się tym olejowym. Plusem jest też to że po wyłączeniu żeberka jeszcze są ciepłe póki olej nie ostygnie.
https://allegro.pl/oferta/grzejnik-olej ... 44a0d81a01

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Śro paź 09, 2024 15:10 Re: Ogrzewanie altany

Przy ogrzewaniu elektrycznym, bez względu na używany grzejnik/ konwektor/ promiennik ważne jest ile Wat ma grzałka.
Tutaj podpowiem jak obliczyć koszt zużytej energii

Np. Ten grzejnik olejowy ma 3 poziomy mocy 1000/ 1500/ 2500W

Średnia cena prądu dla taryfy G11( całodobowej) w 2024 roku wynosi 0,89 zł/kWh brutto, uwzględniając 23% stawkę VAT obowiązującą od 1 lipca 2024.
Tutaj to już od rejonu zależy i taryfy oraz dostawcy energii. Więc trzeba sobie samemu dokładnie policzyć.

1000W - 1kwh. 0,89zł za każdą godzinę używania
1500W- 1.5kwh 1,34zł za każdą godzinę używania
2500W- 2,5kwh 2.23zł za każdą godzinę używania

Gdyby np. używać grzałki 2500W przez 6 godzin to koszt 13.35zł za 6 godzin. W przypadku używania codziennie po 6 godzin przez 30 dni to 400zł/ miesięcznie.
Przy używaniu grzałki 100W przez 6h/ 30 dni to 160zł/ miesięcznie, a przy grzałce 1500W to 240zł/ miesięcznie.

Damian- iza71koty

Od: Czw paź 31, 2019 12:51

Post » Śro paź 09, 2024 15:14 Re: Ogrzewanie altany

No ja mam grzejnik olejowy i mnie stygnie całkowicie w ciągu 10minut. Ciepło też się rozłazi i jest drogie.

Doris2

Post » Śro paź 09, 2024 15:20 Re: Ogrzewanie altany

To już coś. dziękuję Wam!
Kurde Damian Ty to masz łeb do tych obliczeń.
Mogłabym używać tego tylko w porach karmienia albo jak będzie bardzo zimno.
Niestety mój małż jest niechętny dodatkowym kosztom, bo karma i leczenie wynosi nas już sporo.

avinnion

Post » Śro paź 09, 2024 15:24 Re: Ogrzewanie altany

Jeśli chodzi o samo nie zamarzanie pokarmu to mi Pani Jolabuk poleciła kiedyś takie styropianowe tacki na żywność które się nadają do tego celu.

https://allegro.pl/oferta/tacka-taca-st ... 3178752787

Styropian izoluje temperaturę od podłogi, więc jest trochę szansy na wolniejsze zamarzanie jedzenia.

Doris2

Post » Śro paź 09, 2024 15:43 Re: Ogrzewanie altany

avinnion pisze:To już coś. dziękuję Wam!
Kurde Damian Ty to masz łeb do tych obliczeń.
Mogłabym używać tego tylko w porach karmienia albo jak będzie bardzo zimno.
Niestety mój małż jest niechętny dodatkowym kosztom, bo karma i leczenie wynosi nas już sporo.

To ja jeszcze doradzę. Ten ma 800Wat,według mnie bez problemu ogrzeje 4mk2( według producenta 8mk2), większe pomieszczenie- utrzyma spokojnie temp. powyżej 0st. celsjusza
Ma zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz wbudowany czujnik przechyłu. Jego zadaniem jest przerwanie pracy grzejnika w sytuacji, gdy urządzenie zostanie przewrócone lub nadmiernie przechylone. 800w to przy cenie za 1kwh( 0.89zł/ kwh) to 70groszy za każda godzinę użytkowania.
Mała moc 800W powoduje, ze nagrzewa się szybciej, pewnie potrzebuje około 30minut- do godziny. W opisie jest więcej danych, po za tym ten sprzęt ma dużo opinii. Wszystko inne co ma grzałkę na wierzchu odradzam ze względów bezpieczeństwa.

https://allegro.pl/oferta/grzejnik-olej ... dea9a6a58#

Damian- iza71koty

Od: Czw paź 31, 2019 12:51

Post » Śro paź 09, 2024 16:04 Re: Ogrzewanie altany

Trzeba uważać z tymi grzejnikami olejowymi. U nas w mieście był taki młody chłopak ze szkoły, który w sylwestra był nietrzeźwy i włączył sobie ten grzejnik w domu, przysunął do łóżka. W nocy jak już spał pościel się zapaliła i zajął się ogniem. Miał 60% poparzonego ciała i nie udało go się uratować. Tak więc trzeba jakoś zachować ostrożność z tymi urządzeniami.

Doris2

Post » Śro paź 09, 2024 16:14 Re: Ogrzewanie altany

Szkoda że nie można już używać pieców kaflowych. Bo to są najekonomiczniejsze źródła ogrzewania. Jak się cegły szamotowe nagrzeją i te ceramiczne kafle to nieraz do rana są ciepłe jak piec już jest wygaszony. Grzeje tak że można w podkoszulku chodzić w zimie. A gazem jak się ogrzewa to trzeba chodzić w kurtkach zimowych po domu bo każdy stopień wyżej bije ostro pop kieszeni.

Zamiast wprowadzić w programie czyste powietrze to ekonomiczne ogrzewanie żeby nie spalać dużo węgla i dać np. jakiś dobry filtr kominowy to kazali ludziom montować koszmarnie drogie źródła ogrzewania na eksploatację który wiele osób po prostu nie stać.

Doris2

Post » Śro paź 09, 2024 16:17 Re: Ogrzewanie altany

A my mamy piece.
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

[następna]