Stabilny drapak dla kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 01, 2024 11:24 Stabilny drapak dla kota

Szukam drapaka dla mojego kota. Z jednego już wyrósł, ma drugi, wysoki na 120 cm, ale jak na nim leży/śpi to ma mało miejsca, no i chwieje się jak kot na nim "tańcuje" :P
Może ktoś z doświadczenia coś poleci. Szukam głównie w necie, a tak się nie da dotknąć. Byłam też w MaxiZoo, ale tam nie znalazłam nic odpowiedniego (ważna też jest podstawa, żeby nie zajmował dużo miejsca.

Kocur drapak używa tylko do spania.
Ma słupki, które drapie - właściwie jeden stary, który jest za krótki już, ale do nowego wyższego słupka nie podchodzi (może powinnam stary schować?). Do tego ma jeszcze drapak kartonowy, więc szukam tylko czegoś do spania - śpi w nocy, czasem w dzień też. Drapak mus być stabilny i utrzymać wagę kota - ma około 7 kg.

Stary słupek, który uwielbia: https://allegro.pl/oferta/drapak-slupek ... 6360262072
Nowy, który drapnął kilka razy przez pomyłkę, jak się rozpędził: https://www.zooplus.pl/shop/koty/drapak ... nt=49253.0 - może sznurek mu nie pasuje, bo jest inny niż w starym

Taki mam drapak, na którym śpi: https://allegro.pl/oferta/drapak-domek- ... 4742744061

Nad tym myślę, może ktoś ma i może coś o nim powiedzieć albo z doświadczenia coś polecić? https://allegro.pl/oferta/maine-coon-lo ... gLi2_D_BwE

Większość ma standardowej wielkości miejsce do leżenia. A potrzeba czegoś większego. Wysokość 110-120 cm. Metrowy byłby za niski, wyższego nie potrzeba. Jak chce wyżej to z siodełka od roweru stacjonarnego wskakuje na meble. Potem zeskakuje na łóżko :)

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10

Post » Wto paź 01, 2024 11:47 Re: Stabilny drapak dla kota

Najlepsze drapaki robi firma Rufi - ciężkie, stabilne. Ceny bardzo wysokie, ale jeśli masz kasę - warto.
Niewiele im ustępują jakością drapaki Leoland, u mnie po 8 latach użytkowania wciąż wygląda świetnie.
Pewnie da się zamówić u nich coś większego. Ważne, żeby poduszki można było zdejmować i prać.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Wto paź 01, 2024 12:34 Re: Stabilny drapak dla kota

Dzięki za polecenie.
Pooglądam od jednej i drugiej firmy. Ciekawi mnie czy te poduszki się rzeczywiście trzymają na te rzepy? Jak kocisko skoczy z impetem, żeby z poduszką nie wylądował na ziemi :wink:

rosita

Post » Wto paź 01, 2024 12:43 Re: Stabilny drapak dla kota

rosita pisze:Dzięki za polecenie.
Pooglądam od jednej i drugiej firmy. Ciekawi mnie czy te poduszki się rzeczywiście trzymają na te rzepy? Jak kocisko skoczy z impetem, żeby z poduszką nie wylądował na ziemi :wink:

Trzymają się bardzo dobrze.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Wto paź 01, 2024 14:55 Re: Stabilny drapak dla kota

Rufi polecam bardzo :ok: :ok: :ok:
Zanim nabyłam moim kotom kilka lat temu, myślałam:
drapak to drapak, dziwne że wszyscy go tak zachwalają :roll:
Dzisiaj potwierdzam a przede wszystkim moje koty, jest w nim coś co sprawia, że jest wyjątkowy.
Koty bez wyjątku: uwielbiają ten drapak :1luvu:
Rzepy trzymają tak, że trzeba się przyłożyć żeby zdjąć do prania, żadne kocie harce mu nie straszne :ryk:

makrzy

Od: Sob sie 04, 2018 14:23

Post » Wto paź 01, 2024 15:48 Re: Stabilny drapak dla kota

makrzy pisze:Rufi polecam bardzo :ok: :ok: :ok:
Zanim nabyłam moim kotom kilka lat temu, myślałam:
drapak to drapak, dziwne że wszyscy go tak zachwalają :roll:
Dzisiaj potwierdzam a przede wszystkim moje koty, jest w nim coś co sprawia, że jest wyjątkowy.
Koty bez wyjątku: uwielbiają ten drapak :1luvu:
Rzepy trzymają tak, że trzeba się przyłożyć żeby zdjąć do prania, żadne kocie harce mu nie straszne :ryk:

Super. W takim razie będę szukała coś z tych polecanych :P

rosita

Post » Wto paź 01, 2024 17:31 Re: Stabilny drapak dla kota

My kupiliśmy rufi na olx za połowę ceny, warto tam zaglądać :)
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Śro paź 02, 2024 10:09 Re: Stabilny drapak dla kota

LimLim pisze:My kupiliśmy rufi na olx za połowę ceny, warto tam zaglądać :)

Już przeglądałam, jest kilka, ale większość z odbiorem osobistym niestety. Albo nie takie o jakie mi chodzi.
Raczej idę w wersję niezbyt rozbudowaną w atrakcje - najważniejsze jest legowisko na górze - najlepiej w formie rozety :P Mam na oku 3 modele, powymierzam miejsce, w którym miałby stać i zobaczę jak będzie. Myślę, że z biegiem czasu jeśli sprawdzi się ten pierwszy, to będę myślała o drugim, jakimś wyższym itp.
Dzięki za wszystkie informacje i polecajki :)

rosita

Post » Sob sty 11, 2025 17:43 Re: Stabilny drapak dla kota

Podpinam się pod temat,też planuję kupić drapak,ale nie za miliony ;).Jak przeglądam oferty to czasem mam wrażenie ,że są to produkty z Temu, wiec co do jakości ,stabilności i wielkości mam wątpliwości.Wolałabym z polecenia :) Koty są dwa ,nie mają jeszcze roku,a wiec szaleją,więc nie chciałabym aby w środku nocy obudził mnie huk zwalającej się konstrukcji haha.Nie musi mieć nie wiadomo ilu budek,ale by były praktyczne,bo jak czytam wielkość budki 25x25 cm...to chyba dla chomika :P Liczę na Wasze podpowiedzi.

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Nie sty 12, 2025 15:28 Re: Stabilny drapak dla kota

Kupiłam Rufi. Najpierw jeden zwykły - z budką i rozetą, potem dokupiłam jeszcze drugi wyższy z dwiema pólkami i rozetą. Są stabilne, mój 7-kilowy wariat może skakać po nich. Spokojnie na nich śpi, a ja nie boję się, że spadnie, bo rozeta go zabezpiecza. Ze starego ciągle zwisał, a to łapy, a to ogon - mało miejsca miał. Tylko drapać ich nie chce. Jeden drapak-słupek, który miał jako kociak drapie (ale już za niski jest), a te sizalowe nie pasują mu. Woli jutę. Muszę kupić sznurek jutowy i mu owinąć słupek.

rosita

Post » Śro sty 15, 2025 15:34 Re: Stabilny drapak dla kota

Podesłałabyś fotki jak wygląda nowy drapak? u mnie jest taki https://allegro.pl/oferta/drapak-dla-kota-135cm-wieza-legowisko-domek-5-poziomow-wysoki-zabawki-budka-15238913348 dla małego kota ok ale już myślę że gdy podrośnie trzeba będzie pomyśleć nad jakąś rozbudową lub dobudową :smokin:

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Śro sty 15, 2025 21:40 Re: Stabilny drapak dla kota

Tu zdjęcie ze strony, bo moje fotki z kotem go nie obejmują w całości :)
https://zapodaj.net/plik-d0yXnIBpPY
Niższy, który mam - ma budkę, a wyżej taką rozetę jak tu na samej górze :)
Brałam takie "prostsze", bo nie mam zbyt miejsca na coś bardziej rozbudowanego - a i tak kot głównie na nich śpi, wskakuje z rozbiegu lub obserwuje otoczenie :)

rosita

Post » Śro sty 15, 2025 21:46 Re: Stabilny drapak dla kota

rosita pisze:Kupiłam Rufi. (...) Tylko drapać ich nie chce. Jeden drapak-słupek, który miał jako kociak drapie (ale już za niski jest), a te sizalowe nie pasują mu. Woli jutę. Muszę kupić sznurek jutowy i mu owinąć słupek.

U mnie podobnie. Drapak Rufi stabilny, duże wygodne półki, ładnie się prezentuje, ale do drapania moja kotka woli zwykły słupek z Zooplusa.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Śro sty 15, 2025 22:00 Re: Stabilny drapak dla kota

Hana pisze:U mnie podobnie. Drapak Rufi stabilny, duże wygodne półki, ładnie się prezentuje, ale do drapania moja kotka woli zwykły słupek z Zooplusa.

Mój drapie tylko jeden słupek, z zoluxa https://allegro.pl/oferta/slupek-do-dra ... 6677485147.
Rok temu przyjechał do nas m.in. z tym drapakiem i szalał najpierw z myszką, potem drapał go namiętnie, co robi do dziś, mimo że już za niski ten słupek (ma 60 cm). Kupiłam mu na zooplus słupek Olga https://www.zooplus.pl/shop/koty/drapak ... nt=49253.0 i też nie jest nim zainteresowany. Za to ten stary już ma poszarpany sznurek, że hej. Chyba kupię jutowy sznurek i mu owinę, w opisie napisane jest, że to włókno sizalowe, ale to zupełnie inny materiał jest... miękki, nie jest ostry w dotyku, nie strzępił się. Nawet nie wiem czy dobrze strzelam w jutę.

rosita

Post » Śro sty 15, 2025 22:25 Re: Stabilny drapak dla kota

Taki klasyczny, fajny ten wiszący sznur

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

[następna]